logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro 94: Brak iskry na 2 świecach po wymianie cewki zapłonowej

kzaw 06 Sty 2006 15:04 3636 20
REKLAMA
  • #1 2152589
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Polonez caro 94 r monowtrysk. Rozsadziło mi jedną cewkę zpłonową(z gniazdami 2i3). Wymieniłem ją jednak dalej nie mam iskry na 2 świecach. Co zrobić dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2152671
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    Witam
    Przykro mi, ale wg mnie masz moduł do wymiany. Pożycz moduł i podstaw.
    Pozdrawiam
  • #3 2153848
    kzaw
    Poziom 27  
    Czy chodzi o moduł ECM.Bo znalazłem spalony bezpiecznik w małym gnieździe przy module, to było chyba zasilanie cewki. I ztego co widzę to sterowanie cewkami idzie bezpośrednio z ecm-a. Obie cewki są sprawne. Ta z wtykami 1 i 4 chodzi. Tą drugą jak wstawię w miejsce tamtej też chodzi.Czy może to być coś z tą płytką która jest pomiędzy gniazdami wejściowymi a cewkami(przykryta pokrywką izalana żelem.
  • Pomocny post
    #4 2153916
    zk2003
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Wszystko wskazuje na moduł.
  • #5 2153969
    kzaw
    Poziom 27  
    Czyli stawiacie na ECM(czy może zespół przetwarzania informacji po cewkami).W takim razie może powiecie mi co mogło ewentualnie uszkodzić moduł, co mam sprawdzić żeby nie wywaliło mi drugiego jak podłączę. I czy przekładać eprom jak będę zmieniał moduł.
  • Pomocny post
    #6 2154105
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Wkładali moduły wyprodukowane przez dwie firmy.W jednym da się dokopać do uszkodzonego tranzystora,a w drugim tak jest zalane ,że ciężki temat.Zobacz może u ciebie da się dokopać?Padają tylko tranzystory także nic strasznego.Temat jaki podstawić napewno był wałkowany.Poczytaj stare posty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2154122
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Przebicie w cewce spowodowało uszkodzenie modułu.
  • Pomocny post
    #8 2155066
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Na 100% moduł masz uszkodzony. Miałem to samo i w podobnych okolicznościach
  • Pomocny post
    #9 2156839
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Jest to typowa usterka w Polonezach - moduł pada. Przyczyn ciężko się doszukać - może być wina cewki, przewodów lub zdejmowania fajek ze świec przy pracującym silniku (nie wolno tego robić). Z reguły jednak wymiana (niestety drogiego) modułu rozwiązuje problem.
  • #10 2157566
    kzaw
    Poziom 27  
    Mam drugi moduł tak że nie ma problemu. Pytanie ostatnie czy przekładać eprom wraz ze zmianą modułu z jednego do drugiego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 2157836
    MakroSerwis
    Nie ma takiej potrzeby, moduł pracuje jako wykonawczy. Wymieniasz moduł i spaloną cewkę, auto powinno chodzić.
  • Pomocny post
    #12 2158190
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    kzaw napisał:
    Mam drugi moduł tak że nie ma problemu. Pytanie ostatnie czy przekładać eprom wraz ze zmianą modułu z jednego do drugiego.

Witam
    Uparłeś się na ten moduł nad nogami pasażera. TO NIE TEN.
    Tu chodzi o moduł który znajduje się pod cewkami WN, i ten moduł podstaw.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 2159461
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Aleksander_01 napisał:

Tu chodzi o moduł który znajduje się pod cewkami WN, i ten moduł podstaw.
    Pozdrawiam
    Typowa usterka poloneza .Wymiana i auto 100% sprawne.
  • Pomocny post
    #14 2159838
    MakroSerwis
    Ja cały czas piszę o tym module pod cewkami. Kolega myślał, że ma ECU wymienić ? :)
  • Pomocny post
    #15 2160766
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    witam kolegów !!!
    uszkodzony jest napewno moduł po cewkami... a przyczyna jest bardzo prosta i oczywista .Jest to typowa usterka w poldkach.

Mianowicie na grodzi jest zaworek do regulacji ciepło/zimno, i jak tylo z niego cieknie płyn chłodniczy (a zawsze cieknie) to płyn spadając gromadzi się w niszy czwartej świecy zapłonowej i powoduje przebicie iskry do korpusu głowicy(masy)
    moduł tego nie wytrzymuje i "pada"poprostu !!!!!!!!!!!!
    wystarczy wymienić zaworek za 30 zł. i dopiero wsadzać nowy moduł zapłonowy i będzie ok !!!
    przerabiałem to setki razy

pozdrawiam "altronik"
  • REKLAMA
  • #16 2160839
    kzaw
    Poziom 27  
    Dziękuję wszystkim za informacje i pomoc.
  • #17 2164148
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    altronik napisał:
    witam kolegów !!!
    uszkodzony jest napewno moduł po cewkami... a przyczyna jest bardzo prosta i oczywista .Jest to typowa usterka w poldkach.

Mianowicie na grodzi jest zaworek do regulacji ciepło/zimno, i jak tylo z niego cieknie płyn chłodniczy (a zawsze cieknie) to płyn spadając gromadzi się w niszy czwartej świecy zapłonowej i powoduje przebicie iskry do korpusu głowicy(masy)
    moduł tego nie wytrzymuje i "pada"po prostu !!!!!!!!!!!!
    wystarczy wymienić zaworek za 30 zł. i dopiero wsadzać nowy moduł zapłonowy i będzie ok !!!
    przerabiałem to setki razy.

pozdrawiam "altronik"

Niestety ale nie masz racji, bo zaworek nie puszcza a moduł siada.

Pozdrawiam.
  • #18 2164630
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    witam ponownie !!!
    oczywiście .. nie zawsze powodem jest uszkodzony zaworek , jak pisałem jest to 90 % usterek .!!!
    ale zawsze moduł siada od przepięc !! i nie wazne czy zaworek czy przewó
    d wn ,czy świeca itp ....
    jednak naj częściej jest to wina zaworka i czy to się komuś podoba czy nie to w 90 % polonezów to właśnie zaworek jest przyczyną uszkodzeń modułów zapłonowych

pozdrawiam niedowiarków !!!
  • #19 2164783
    kzaw
    Poziom 27  
    W moim przypadku ciekł on przez pewien czs jednak później go wymieniłem. Druga sprawa to była pęknięta guma na osłonie na kablu przy świecy . Też wymieniłem po pewnym czasie, ale kto wie może to już było za dużo dla modułu. Tak nawiasem to zamówiłem moduł i jak wymienę to dam znać czy gra.
  • #20 2165001
    MakroSerwis
    Tak, czy inaczej, jest to typowe dla poldków, nawet tych serwisowanych, z zadbanymi świecami, kablami, zaworkami itd. Po prostu moduły są do d...y, albo jest jakiś błąd konstrukcyjny w układzie zapłonowym. Ostatni raz wymieniałem moduł w Polonezie kolegi, jakieś trzy lata temu i pamiętam, że kosztował 350zł, jednak był do kupienia nieoryginalny, ale dobry, polskiego producenta, za 250zł. Taki właśnie założyłem i auto jeździ do dziś. Nie wiem, jak jego cena dziś wygląda, pewnie już staniał, bo zbliżałby się ceną do dzisiejszej wartości Poldka :).
    Nawiasem mówiąc, to podejrzewam, że ten moduł zastępczy może być przypadkiem już poprawiony i pozbawiony wad oryginału...
  • #21 2167792
    mrm sa
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Klasyczny przypadek jak na poloneza. wymień na nowy i wszystko będzie ok. U mnie było tak samo. po wymianie modułu wszystko działało bez zarzutu, jednak cena waha się granicach 220 zł.

Moderowany przez yasiu.brzeg:

Ponieważ temat modułu został poruszony tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic427024.html#2168099 ZAMYKAM

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro 94 z monowtryskiem po uszkodzeniu i wymianie cewki zapłonowej (gniazda 2 i 3) nadal brak iskry na dwóch świecach. Przyczyną jest najczęściej uszkodzony moduł zapłonowy umieszczony pod cewkami wysokiego napięcia, a nie ECM czy moduł nad nogami pasażera. Przebicie w cewce powoduje uszkodzenie tranzystorów w module, co jest typową usterką w Polonezach. Zaleca się wymianę modułu zapłonowego oraz usunięcie przyczyn przebicia iskry, np. wyciek płynu chłodniczego z zaworka na grodzi, który może powodować gromadzenie się płynu przy czwartej świecy i uszkodzenia modułu. Wymiana uszkodzonego modułu i cewki zwykle rozwiązuje problem. Przekładanie EPROM nie jest konieczne, ponieważ moduł działa jako wykonawczy. Koszt modułu waha się około 220-350 zł, dostępne są również zamienniki polskich producentów, które mogą być poprawione względem oryginału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA