Milo mi powitac w tym miejscu nowego uczestnika forum - PLC. Mam nadzieje, ze w imieniu wszystkich, tym bardziej jeszcze jak sie sam okreslil - pasjonata inteligentnych instalacji

Mam tez nadzieje ze wniesie on powiew swiezego wiatru - nowych pomyslow, przemyslen, koncepcji, ....
Zaintrygowalo mnie troche nadmienienie kol PLC mowiace o wadach systemu EIB. Chociaz jak sam zaznaczyl - "wady EIB nie sa jednakze tematem tego watku" z czym jak najbardziej sie zgadzam, to jednak chetnie bym sie z nimi zapoznal, mysle ze nie tylko ja. Dotychczas spotkalem sie glownie z dwiema - wysoka cena i niekompetencja wykonawcow. Nie musze sie chyba nad nimi rozpisywac. Wiele osob jednak je albo chwali, zachwyca sie nimi, albo przynajmniej stwierdza, ze mimo wszystko jest ich coraz wiecej, co jakby samo za siebie mowi.
Zestawem startowym XI/ON PLC jestem w sumie zainteresowany, jakby nie bylo to sam go odnalazlem i podalem tu na forum do niego linka

Wyglada tez na to, ze oplaca sie go kupic - jak koledzy podkreslali, sam soft kosztuje wiecej, anizeli caly zestaw promocyjny. Wszystko byloby ladnie i pieknie gdyby nie dwie rzeczy.
Jedna to cena - mimo iz jest zestaw jest w promocji, mimo iz oplaca sie go kupic, .... to kosztuje on 1250PLN netto. Nie musze chyba w tym miejscu wyliczac i podawac cene brutto. Wielokrotnie podkreslalem ze niestety szukam czegos w granicach 800-1000PLN, ewnetualnie w zestawie startowym max. 1200PLN brutto. Gdyby udalo sie sie ten zestaw nabyc np. za 1250PLN brutto to raczej bym sie nawet za bardzo nie zastanawial.
Druga rzecza jest to czy do domowej inteligentnej instalacji potrzebny jest (koniecznie?) PLC czy tez wystarczy dobry przekaznik programowalny. Wszystko zalezy oczywiscie od konkretnych mozliwosci, zalozen i samych zasobow pienieznych

Coraz bardziej rozumiem wypowiedzi niektorych kolegow w tym watku ktorzy uzyli porownania np. "wyzszsosc sw. BN nad Wielkanoca". Swoje zalozenia, planowane mozliwosci, wykorzystania, podawalem tutaj kilkakrotnie, za kazdym razem staralem sie inaczej, dokladniej, pod innym wzgledem. Przyznaje, ze byc moze, mimo wszystko, mozna by to zrobic jeszcze inaczej, lepiej, jednak jak na razie nikt nie napisal, ze wyrazilem sie niejasno, ani nie podal sposobu jakby to mozna bylo zrobic lepiej, czy inaczej.
Dodatkowym, nastepnym, problemem okazac sie moze samo programowanie sterownika. Co prawda nie zamierzam sie pod tym wzgledem od razu poddawac ale o ile w przypadku softu Easy idzie mi nie najgorzej to w przypadku softu do Twido wyglada to wrecz przeciwnie. Oczywiscie czas poswiecony Easy a Twido przedstawia sie w tej samej proporcji. Dlatego tez nastepna rzecza dla mnie bardzo istotna to porzadny help w jezyku polskim ewentualnie niemieckim, przykladowe zastosowania, programy, oraz mozliwosc liczenia na wsparcie zarowno samej firmy - w tym przypadku Moellera, jak i tez netu oraz tego forum.
Co do samego ogrzewania to sterowanie pompa jest bardzo prosta rzecza - tak jak ja sam i kol PLC pisalismy - wszystko sprowadza sie do wykorzystania jednego wyjscia cyfrowego sluzacego do zal i wyl pompy, poprzez dodatkowy przekaznik/stycznik oczywiscie

. Gorzej natomiast wyglada sprawa pomiaru temperatury. Jakos nie za bardzo wyobrazam sobie montowanie na scianie, jak to sam nazwalem, niezbyt wdziecznie wygladajacych - antenek.
Pozdrawiam