logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW7010 - błędne wlutowanie elementów na płycie głównej?

wsmpw 07 Sty 2006 20:33 1668 12
REKLAMA
  • #1 2157086
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    no więc nic robiłem wszytsko z nią ale nie wiem u mnie na płycie głównej chyba jest jaiś błąd albo tak powinno być a ja o tym nie wiem w miejscu gdzie powinny być kondensatory to są wlutowane diody prostownicze a kondensatory na miejscu diód jeśli ktoś ma zdjecie albo moze zrobić zdjecie jakiemuśpodobnemu wzmacniaczowi zdjęcie tej głównej płyty na której sa te dduże kondensatory i bezpieczniki i te wkładane płytki
    bo ja już nie mam siły cały czas sie palą bezpieczniki ścieżki są wporządku na tych płytkach wymienione prawie wszystko i nie wiem.... pomóżcie.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2157705
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Czy te bezpieczniki palą się z chwilą włączenia zasilania czy np. przy dłuższym głośniejszym graniu?
  • #3 2157796
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Prześleć drogę z wyjścia transformatora i zobacz co pierwsze stoi na drodze diody czy kondensatory..

pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2157869
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam ! to ze w miejscu kondensatorów sa diody a w miejscu diud kondensatory to o niczym nie swiadczy ! nie jeden raz sie spotkałem z takim zjawiskiem we wzmacniaczach unitry , jezeli wzmacniacz nie był wczesniej otwierany i lutowany w tych miejscach ( co bedzie widac na lutach czy sa swieze czy fabryczne ) ale tak jak kolega podsuwa przeslaedz poprostu sciezki i zobacz jakie elemety sa pierwsze pozdrawiam:)
  • #5 2157964
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Zmierz rezystancję zwarcia linii zasilających koncówki mocy +U ->GND oraz -U ->GND po odłączeniu od zasilacza.
    Pytanie, czy gdy wymieniałeś tranzystory mocy (wynika to z Twojej wypowiedzi) nie zapomniałeś przypadkiem założyć podkładek izolacyjnych pod nie przed przykręceniem do radiatora ?
  • #6 2158223
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    przypomnij mi jutro na PW to podesle fotki srodka
  • #7 2158253
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Cytat:
    Pytanie, czy gdy wymieniałeś tranzystory mocy (wynika to z Twojej wypowiedzi) nie zapomniałeś przypadkiem założyć podkładek izolacyjnych pod nie przed przykręceniem do radiatora ?

wlasnie?? wtedy wywala bezpieczniki odrazu?? sprawdz to!
  • #8 2160910
    wsmpw
    Poziom 18  
    bezpieczniki sie palą zaraz po włączeniu podkładki sa założone ale nie wymieniałem tranzystorów mocy bo jak je sprawdzałem miernikiem to były dobre... ale postaram sie je wymienić na nowe od bezpiecznika jak mierze miernikiem to pierwszy jest właśnie kondensator i nie wiem czy tam było cos robione bo nie moge tego stwierdzic bo ja ją dostałem to na początku przelutowałem całą płytke...:/ i teraz nie moge stwierdzić przelutowałem bo myślałem ze sa zimne luty
  • REKLAMA
  • #9 2161140
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    To upozadkuj to jak ma iśc wg logiki najpierw prostownik a puźniej kondziorki oczywiście patrząc od strony trafo. a zanim sprawdzałeś tranzystory odlutowałeś min dwa kable? bo inaczej zasze bedzie mógł sie wydawać dobry
  • #10 2161340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2161385
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Spotkałem się z kondensatorami lutowanymi równolegle do diód (kilka nF). Więc jeżeli takie kondensatorki są wlutowane w znajdujące się obok miejsca na diody, a diody w miejscu Kondensat to by to nie miało żadnego znaczenia. Stawiałbym na uszkodzone tranzystory mocy.
    Pozdro. Pablo
  • #12 2163374
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    na bank końcówa-niemowie że nic więcej bo pewnie sterowanie tez lekko siadło no i mostek po tylu zwarciach też może być przysmarzony.
  • #13 2908809
    wsmpw
    Poziom 18  
    unitra została rozłozona na czesci i już jej nie będe reaktywował

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z wzmacniaczem Unitra PW7010, gdzie na płycie głównej elementy takie jak kondensatory i diody prostownicze wydają się być zamienione miejscami. Użytkownik zauważył, że bezpieczniki palą się natychmiast po włączeniu zasilania. Uczestnicy forum sugerowali sprawdzenie kolejności elementów na ścieżkach od transformatora, podkreślając, że zgodnie z logiką najpierw powinny być diody prostownicze, a następnie kondensatory. Zwrócono uwagę na konieczność dokładnego sprawdzenia tranzystorów mocy, które mogą być uszkodzone mimo pozytywnego wyniku testu miernikiem, oraz na prawidłowe założenie podkładek izolacyjnych pod tranzystory. Wskazano również, że kondensatory mogą być lutowane równolegle do diod, co nie musi oznaczać błędu. Ostatecznie zasugerowano wymianę tranzystorów końcowych i przelutowanie układu zasilania, gdyż uszkodzenia tych elementów mogą powodować przepalanie bezpieczników. Autor ostatecznie rozłożył wzmacniacz na części i zrezygnował z jego naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA