logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy świetlówki UV 8W i 15W mają takie same gniazda i wymiary?

krystiankrywald 09 Sty 2006 12:42 2950 6
REKLAMA
  • #1 2162322
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    Otóz mam sprawe. nie mogę znaleźć normalnych zwykłych oprawek do świetlówek 8W. Na allegro znalazłem slorium za 40 zł w którym jest wszystko co potrzebne do skonstruowania naświetlarki. Sęk w tym iż mam nowe świetłowki 8W a w tym solarium są 15W. W sumie mam stateczniki do moich 8W pytanie tylko czy świetlówki 8W i 15W mają takie same gniazda.. Kolejna sprawa jesli by sie zgadzały jak wyglądałaby kwestia przeróbki statecznika 4x15W na 4x8W ??? Z góry dzięki za odopwiedź

I jeszcze jedna ważna sprawa: jaki jest dokładny wymiar świetlówki 15W
  • REKLAMA
  • #2 2162534
    Zlad Kopcirurka!
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mam tu pare i różnic nie widzę
  • REKLAMA
  • #3 2162687
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    hmm .. różnic nie widać teraz pytanie co by sie stało jesli wrzuciłbym zamiast 15W 8Watowe .. Czy muszę koniecznie zmieniać statecznik ( i zapłonniki) czy mogę bez obaw wrzucic je bez kombinacji czy też coś trzeba modyfikować ??

Za wszelkie odpwiedzi z góry dzięki ...
  • REKLAMA
  • #4 2163031
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    krystiankrywald napisał:
    Jeśli wrzuciłbym zamiast 15W 8Watowe .. Czy muszę koniecznie zmieniać statecznik (i zapłonniki) czy mogę bez obaw wrzucić je bez kombinacji czy też coś trzeba modyfikować ?

Należy zmienić statecznik na statecznik od świetlówki 8W praca tej świetlówki na dławiku od swietlówki 15W spowoduje jej uszkodzenie, zapłonnik nie ulega zmianie.

Można również zastosować układ od świetlówki energooszczędnej.
  • #5 2163660
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedź .. teraz takie pytanie .. czy z każdej energooszczędnej 8W będzie taki układ pasował ?

Czy Ktoś jest w stanie udostępnić schemat podłączenia i objaśnić co i jak z podłączeniem zwykłej świetlówki do układu z energooszczędnej .. i jesli dobrze rozumiem to już nie będą potrzebne zapłonniki?
  • REKLAMA
  • #6 2164058
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Najlepiej użyć układu z markowych świetlówek energooszczędnych.

Do świetlówki należy podłączyć cztery przewody wyprowadzone z jednej strony płytki, które są podłączone do rurek (białe), przewody od gwintu (czarne) podłącza się do 230V.

Po podłączeniu tego układu żadne inne elementy nie będą potrzebne.
  • #7 2164121
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    moje następne pytanie jest takie czy np elektronikę z 15W energooszczędnej mogę podłączyć pod świetlówkę 8W bo nie mogę znaleźć 8W energooszczędnej .. ? a może jakoś da sie przerobić taki statecznik?

Podsumowanie tematu

✨ Świetlówki UV 8W i 15W mają takie same gniazda i wymiary, jednak nie można stosować ich zamiennie bez modyfikacji układu zasilania. Do świetlówek 8W konieczna jest wymiana statecznika na dedykowany dla 8W, ponieważ użycie statecznika przeznaczonego dla 15W może uszkodzić świetlówkę. Zapłonniki pozostają bez zmian. Alternatywnie można zastosować układ elektroniczny z markowych świetlówek energooszczędnych 8W, który eliminuje potrzebę stosowania zapłonnika. Układ taki wymaga podłączenia czterech przewodów z jednej strony płytki do rurek świetlówki oraz przewodów z gwintu do zasilania 230V. Elektronika z energooszczędnej świetlówki 15W nie jest bezpośrednio kompatybilna z świetlówką 8W, a przeróbka statecznika 15W na 8W wymaga specjalistycznej wiedzy i nie jest zalecana. Dokładne wymiary świetlówki 15W nie zostały podane, ale wizualnie nie różnią się od 8W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA