logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower?

beezer92 10 Sty 2006 23:56 28267 178
  • #61 2545915
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    No poczytałem. Nie mam zbytnio znajomych którzy zajmują sie elektroniką ale popytam moze jakos sie to uda zrobić.
    1. Jesli chodzi o lustro to myslałem o takim jakie ostatnio widziałem na jakiejs imprezie tzn nie było zwykłe proste ale składało sie z chyba 6 złożonych obok siebie kawałków tak jak na rysunku na dole. Było lekko wklęsłe.
    Mysle ze widziałes juz cos takiego i wiesz o co chodzi.
    2. Jesli chodzi o multiwibrator to jakich silniczków do tego układu uzyłes. Z czegos wymontowane a moze kupione. Czy kazdy sie nadaje.
    3. Powiedz jak wycinałes te wzorki. Bo mysle to zrobic jakims pilniczkiem a moze mozna jakos łatwiej to bo chyba troche zabawy jest i dokładnosc wzoru nie zawsze sie uda. Jak myslisz.
    4. Mam jeszcze pytanie apropo soczewki. Mówisz ze ma byc wypukło wypukła tak. Albo taka z jakiejs lupy?????? Ona bedzie skupic to swiatło które przejdzie przez gobo i filtr kolorowy i podawac dalej tak????
    Sorki ze tyle pytam ale chce sie upewnic czy dobrze wszystko wiem nim zabiore sie do konkretnej roboty.
    Dzięki za pmoc i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? lustro.JPG (15.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #62 2547951
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Zacznę od tego, że ja jeszcze nie zbudowąłem tego urządzenia... to dopiro projekt :P
    1. Wiem o co chodzi z lusterm. Myślę, że nie ma potrzeby robiś tych luster- światło (tak jak w przypadku flowera) wyjdzie prosto z soczewki.
    2. Silnik... no nie wiem jaki najlepszy... ja użyję chyba od radiomagnetofonu... bo on ma małe obroty i jest jak najbardziej odpowiedni... Ale można je dobierać metodą prób i błędów
    3. Soczewka...
    Ogólna zasada:
    -Soczewka wklęsła rozprasza światło
    - soczewka wypukła skupia światło
    W tym wypadku liczy się odpowiedni rozmiat soczewki. Mogę Ci podać z czego mam zamiar ją zrobić (link) :)
    W razie pytań pisz
    Pozdro :idea:

Dodano po 4 [minuty]:

a tak nawiasem mówiąc to możesz zrobić z tym lustrem które obrysowałeś wcześniej. Tylko do tego potrzeba kolejnego silniczka, multiwibratora i luster... a to kolejne koszty...
    Musze jeszcze wymyśleć z czego zrobić tą tarczę gobo... najlepiej wzorki robić wiertarką... np z nałożonym pilniczkiem... ewentualnie ręczna praca precyzyjna :)
    Tarcze powinny mieć wielkość chociaż płyty CD.. taka będzie najlepsza
  • #63 2548251
    kozak13
    Poziom 16  
    Cos nie zadziałało bo nie ma zadnego linku. Jak mozesz to podaj go jeszcze raz.
    Mysle ze jesli zastosuje lustro na silniczku to da to taki efekt ze swiatło bedzie wedrowało po sali. A tak bedzie swieciło w jeden punkt i zmieniało tylko kolory i obrazki. Wiec ja chciałem uzyskac cos takiego co bedzie dawało efekt na wiekszej przestrzeni. Projekt ten jest jak najbardziej dla mnie ok tylko ja pobawie sie dodatkowo w te lusterka chyba. Ale to juz jak zrobie podstawy. Musze poszukac czegos co bedzie miał otakie silniczki no i te multiwibratoryhmm. Ciezka sprawa ale moze sie ktos znajdzie.
    Zastanawia mnie jeszcze sprawa soczewki bo na optyce sie nie znam (nigdy nie lubiłem fizyki). Jaka musi byc odległość takiej soczewki od zarówki i od lustra. Bo średnica soczewki to mnie wiecej chyba taka jak srednica zarowki Czy dobrze mysle??
  • #64 2548661
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    hmm... średnica sozewki chyba nie gra roli... ważne, żeby była większa od żarówki. Bo chodzi o to, żeby na większej powierzchni obraz był "w miare skupiony". Ja zastosuję taką soczewkę (to właśnie ten link!)
    http://www.allegro.pl/item98526650_zestaw_optyczny_trzecia_reka_od_importera.html
    Lupa ma średnicę 62mm więc to sporo :)
    Poprostu trzeba kupić sobie taki zestawik i wymontować lupę, albo pójść do ruskich i z nimi pogadać :)
    A jeśli chodzi o lustra to ja mam inny projekt (można połączyć ten i ten mój drugi i wtedy będzie taaaaaaaaaaaaaaaaki efekt że ho ho ho. jak znajde jeszcze chwilkę czasu to pokażę Ci ten drugi projekt :)
    To doświadczenie z soczewkami itp czerpię z zakupionego przeze mnie flowera firmy EUROLITE. :idea:
  • #65 2549049
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    :arrow: No to zrobiłem schemat, znaczy przerobiłem tamten :)
    :arrow: Jeśli chcesz zobaczyć jak to dziła to wyślę Ci filmik i fotki firmowego skanerka na e-mail (podaj jak chcesz). :idea:
    W wypadku tego efektu mozna zrobic normalnego flowera ze sterowaniem multiwibratorem lub dźwiękiem. jak chcesz to zrobię kolejny schemat- zwykłego flowera, ale myslę, że na elektrodxie znajdziesz- jest ich pełno. Ale jak bardzo chcesz to Ci zrobię :) Żaden problem.
    Jeśli chodzi o elementy 1-9 to tak jak w poprzednim projekcie. Natomiast 10 to lustro a 11 to silnik który steruje lustrem w prawo i w lewo (podłączony do multiwibratora :) Kąt nachylenia lustra: 45 stopni.
    :arrow: Masz jeszcze jakies pytania- jak zawsze pisz :) :idea: :?:

ps. Właśnie wziąłem mojego flowera i lusterko... i obracałem lusterkiem w prawo i w lewo przed soczewką... super efekt :) jakby tak jeszcze jakieś wzorki zrobić... to by było super :)
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? gobo flower by DJ.JPG (43.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #66 2549292
    kozak13
    Poziom 16  
    Jesli chodzi o filmik to bardzo prosze. Oto mail: pawo13(_at_)wp.pl

Bede chciał skupic sie raczej na takim zmodyfikowanym gobo flowerze jak ty wymysiłes ale o schemat zwykłego flowera te prosze. Dobrych pomysłów nigdy wiele a za takie uwazam twoje schematy i projekty.

Widze ze przekonało Cie chyba to lusterko skoro sie bawiłes :)
    Tylko jesli chodzi o ten silnik który steruje lustrem w prawo i w lewo. Czy to tez moze byc silnik z np radiomagnetofonu??
    Wogóle to powiedz mi taką rzecz bo czytałem sporo o tych multiwibratorach nigdzie nie znalazłem.
    Jak wygląda ruch takiego silniczka po podłączeniu multiwibratora. Wykonuje on obroty w prawo i w lewo tak?? I jak pisałes wczesniej robi to losowo. A czy ilosc obrotów w kazdą strone jest różna za kazdym ruchem czy taka sama. Jak to wygląda.

Dzięki bardzo za pomoc i pozdrawiam serdecznie
  • #67 2551248
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Tak szczerze mówiąc to miałem zrobic i gobo flowera i flwer skanujący jako 2 urządzenia, ale funduszy mam mało więc zrobię jako jedno.
    Ja osobiście użyję silniczka z właśnie radiomagnetofonu. On ma dosyć wolne obroty i jest w stanie napędzić cięższe lustro. Multiwibrator ma totalnie losowy impuls obrotu. Może np przes sekundę w lewo, pół sekundy w prawo, 3/4 sekundy w lewo itd...
    Wysłaem już Ci kilka plików na e-mail. Jest tam film, zdjęcia markowych skanerów flower, kilka projektów flowerów domowej roboty. Idę zaraz po żarówkę halogenową, może coś znajdę. :)
  • #68 2552719
    kozak13
    Poziom 16  
    Ok dostałem juz i przejrzałem te rzeczy które mi przesłałeś. Dzieki bardzo przydzadzą sie.

A chciałem zapytac jeszcze o inną sprawe czy jesli zdecyduje sie założyc lustro które odbije i rozszczepi wiązke na kilka wiązek światła to czy da rade zrobic jakis układ pod lustro tak aby kierunek obracania sie go zmieniał sie po kazdym uderzeniu basu. Czytałem o tym troche ale nic konkretnego. Czy w tym projekcie o którym rozmawiamy wczesniej mozna by tak zrobic. Czy potrzebny bedzie wtedy do tego silniczka multiwibrator czy tez nie??? Prosze Cie o odpowiedz. Pozdrawiam
  • #69 2553507
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    :idea: W tym wypadku potrzebujesz układu sterującego w rytm muzyki. Używasz go zamiast multiwibratora i on poprzez wbudowany mikrofon steruje silniczkiem. Na maila prześlę Ci jeden z projektów z jakiejś gazety czy coś :P
    Tam jest opisany flower sterowany muzyką. Ale od razu mówię- łatwiej zbudować multiwibrator niż ten układ :!:
    Na początek polecam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic271890.html

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

No i kupiłem żarówke halogenową z rozbłyśnikiem. Zapłaciłem 6zł, podłączyłem do zasilacza komputerowego i... działa :) Pierwszy etap pracy wykonany. Teraz gobo i multiwibratory.
    Jeśli chodzi o to lustro, to tak jak w przypadku szperacza, trzeba zrobić coś aby kąt poruszania był maximum ok 150 stopni... bo potem nie będzie widać. A jeśli się zrobi lustro po obydwu stronach to będzie tak... zwór jest z lewej strony a potem znika i pojawia sie w prawej... trochę nieciekawie... ale zobaczymy co da się zrobić.
    Wpisuje do kartoteki koszt 6zł za żarówkę.
    Zobaczymy jaki będzie ogólny koszt... :idea:
  • #70 2559595
    kozak13
    Poziom 16  
    Witam po weekendzie.
    Ja narazie nic nie kupiłem ale jak tylko wpłynie kasa na konto ze skarbówki to zaraz skompletuje potrzebne rzeczy.
    Powiedz mi tylko ile mogą kosztowac mnie te multiwibratory za szt. Tzn orientacyjnie jaki koszt części bo o zrobienie tego kogoś poprosze.

Co do tego lustra to widze ze myslisz o lustrze typowo skanującym a ja zastanawiam sie nad lustrem które obraca sie w obie strony do okoła. Zresztą jeszcze nie wiem jak to zrobie, okaże sie jak bede miał juz cos zmontowane.
    A ta żarówka haslogenowa to jaka, taka zwykła jak sie np pod sufit montuje. Jakie parametry. No i jaki zasilacz z kompa tzn jaka moc wystarczy??
    Pozdrawiam
  • #71 2560538
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    1. Zasilacz komputerowy mam taki zwykły... chyba 200W. Ważne, żeby był z chłodzeniem
    2. Żarówka. Ja kupiłem 12v/35W ale możesz kupić 50W. Tak, to taka zwykła od lamp sufitowych.
    3. Zastanawiam sie nad tym lustrem... no bo w sumie to trochę kłopot zrobic lustro o kącie obrotu max 150 stiopni... multiwibrator nie zapewni tego. Ewentualnie silnik od wycieraczki ze starego samochodu (najlepiej traktora). Musze sie bardziej nad tym skupić...
    4. 1 multiwibrator = ok 10zł. Pytałem znajomego elektronika. Powiedział,że może zrobić ile tylko sztuk chce. Tylko płytka drukowana to problem. Może zrobi na uniwersalnej :)
  • #73 2563766
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Myślę, że on ma chłodzenie. Nie istnieją chyba zasilacze bez chłodzenia. No... może ktoś wymontował wiatraczek, ale to mało prawdopodobne. A nawet jeśli go nie ma to można łatwo zamontować. Jesli będzie taka potrzeba to Ci wytłumaczę. Moim kolejnym etapem pracy jest znalezienie mechanizmu i obudowy (komputerowej) i jej obróbka.
  • #74 2564499
    kozak13
    Poziom 16  
    No narazie nie mam teog zasilacza bo cena była troche za duża. Skocze w sobote na tzw. "pchli targ" u mnie w miescie i tam napewno znajde cos za grosze i sprawne. Natomiast jutro wymontuje silniczki ze starego radiomagnetofonu wiec bede szukał tych multiwibratorów.

Powiedz mi jeszcze tak orientacyjnie te tarcze gobo i kolorów to jaką muszą miec mniej wiecej średnice do takiej żarówki halogenowej jak ty np kupiłes?
    Moze bym cos juz zaczał dłubac w między czasie!

Pod koniec tygodnia mają przywiezc lupy do sklepu wiec cos tam wybiore i wymontuej soczewke. Mysle ze taka lupa o ogniskowej ok 10 cm bedzie dobra????

Please o odpowiedz. Pozdrawiam
  • #75 2564588
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    A co to za sklep masz w okolicy?? Bo taka sovzewka to w sam raz będzie.
    A żarówke halogenowa musisz ustawić na tyle blisko tarczy, żeby albo 1 zwór był wyswietlany (ok 1-2cm) albo jesli kilka wzorów ma być wyświetlanych naraz to myślę, że ok 2-3cm. Ja jak znajde schemat to spróbuję zrobić na tgej zasadzie, iż jeden zwór będzie się zmieniał w drugi (tak jak w prawdziwych).
  • #76 2564689
    kozak13
    Poziom 16  
    To zwykły sklep taki ala wszytko po 4złote. Nie wiem czy masz u siebie cos takiego i tam mają takie różne lupy i trzecie ręki no i własnie mysle z czegos takiego wymontowac soczewkę.

A jesli chodzi o tą tarcze to myslałem jaka wielkosc jej musi byc.
    Czy promień tarczy z wzorami powinien byc równy mniej wiecej srednicy zarówki?? Wydaje mi sie ze tak! Chociaz moge sie mylic. Tarcze chciałem wykonac taką jaką mi przesłałes ostatnio w projekcie gobo flowera. Taką z różnymi wzorkami. Mysle ze powinny sie zmieniac płynnie te wzorki w zaleznosci który bedzie przed źródłem światła aktualnie. Czy mam racje. Nie widziałem jeszcze takiego prawdziwego skanera od srodka wiec nie wiem jak to jest tam rozwiązane. Ale ja bym tak zrobił. Zreszta tarcze kolorów mysle zrobic podobnej wielkosci i umiescic ją tak samo jak gobo.
    Co o tym sądzisz. byc moze myslisz tak samo. Zerknij na schemat.
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? schemat.JPG (26.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #77 2564748
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Hmm...
    Jeśli chodzi o rozmiar gobo to lepiej miejsce naświetlenia zrobić mniej więcej równe średnicy żarówki, więc rozmiar tarczy to 2x średnica zarówki + 1cm (albo 2). Zaraz sprawdze jaki będzie efekt użycia kilku wzorków naświetlanych. Musze tylko wyłączyć kompa bo nie mam (jeszcze) drugiego kabla do zasialcza. Musze poszukać u mnie taki sklep "po 4 złote" (ostatnio dobry zlikwidowali) i looknąć te lupy.
  • #78 2565039
    kozak13
    Poziom 16  
    No czyli tak jak myslałem. Moze jutro zabiore sie za robienie tego gobo ale nie wiem jak zrobic ten filtr kolorów. Zeby to jakos tanio wyszło. Myslałem zeby moze to na jakims plastiku albo cienkim szkle drukowac w firmie poligraficznej ale to są koszty pewnie.
    Z drugiej strony myslałem druknąć to w domu na folii do ruku i potem to na czyms sztywnym nakleic albo pomalować coś sztywnego przezroczystego kolorowymi pisakami ale mysle ze efekt bedzie lipny. Masz jakis pomysl na to??
  • #79 2565096
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Mój pomysł na tarczę z kolorami = Twój pomysł nr 2
    Czyli poprostu rdukujesz na kompie na folii przeźroczystej (moge dać CI gotowe do wydrukowania).
    Właśnie zrobiłem próbę: zasilacz, halogen (pamiętaj, aby był z odbłyśnikiem), wzorek wycięty w okładce od książki (:P), folia zielona i lupa (pożyczona). Jak dobrałem ostrość to efekt super. Zrobiłem to zarówno z jednym jak i z wieloma wzorkami naraz. Efekt spox. Tyko nie wiem jak bedzie wyglądał efekt kręcących się zworków... trzeba coś z tymi multiwibratorami wykombinować. Mam schemat, który pozwala na sekwencyjna zmianę wzorków (czyli 1 wzorek z żarówki, który zmieniany jest przez silniczek) czyli efekt jak w prawdziwym gobo. Można zrobić tak i dodać za soczewką kilka luster taka jak do flowera i dopiero skaner. efekt bardzo profesjonalny i czasochłonny. Mogę Ci rozrysopwać :)
    Zawsze chętnie służe pomocą
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? gobo skaner 2.JPG (72.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #80 2565306
    kozak13
    Poziom 16  
    To jak bys mógł to przeslij mi ten filtr kolorów
    a czym sie różni taki z odbłysnikiem od takiego zwykłego bo teraz to nie wiem juz. Myslałem ze kazdy taki syfitowy ma odbłysnik??

Jak mozesz to rozrysuj ten efekt zawsze sie przyda.

A z tymi silniczkami to bedzie tak ze na tarczy gobo np 6 wzorów i co rusz to bedzie kolejny wyswietlany tak??
  • #81 2565852
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    problem z gobo mozna rozwiązac w prosty sposób...
    polecam zrobić tercze i magnesiki na niej a po drugiej stronie czujnik taki jak do licznika rowerowego
    i ppo porstu ustwaić jakis timer co daje impul np. co 3sekundy (długość wyświetlania gobo)
    impuls powinien byc krutki pewnie około 1s
    i jak silnik dostanie ten impuls to rozłancza sie ten czujnik bo tarcza zostaje przekrecona i kreci sie do momentu az znów magnes natrafi na czujnik i przerwie obud... i tak w kułko...
    szkajcie bo ja to gdzies na elektrodzie widziałem ;)
    3majcie kciuki :P bo dzis egzaiminy piesze :) hee
    PozDro ! MareK
    jak znajde ten sch to podrzuce...
  • #82 2566133
    kozak13
    Poziom 16  
    Uszol czy mógłbys to w jakis prosty sposó rozrysowac. I powiedz dokładnie jakie te magnesiki, czujnik od licznika ok ale do czego podłączony, czy trzeba jakis układ budowac czy cos?? Bo nie moge tego nigdzie znaleźć chociaz szukam i szukam. Chyba mam pecha.
    Nie bardzo rozumiem jak to ma byc podłączone wszytko wiec prosze o odpowiedz. Powodzenia na egzaminach

Prosze równiez DJ_Swierszczu o odp na mój wczesniejszy post. Pozdrawiam
  • #83 2566406
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    proszę bardzo... :)
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? foprum.JPG (12.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #84 2566664
    kozak13
    Poziom 16  
    Dzieki badzo za schemat. Jednak mam pare pytań!
    1.Czy moze to byc zwykły silnik taki z magnetofonu na przykład??
    2.Jakie te magnesiki na tarczy gobo. Skąd takie wziąść?? Czy to zwykle magnesy??
    3. DOmyslam sie ze ta kostka po lewej stronie gobo to ten czujnik podłączony do silnika i do timera tak??
    4. Gdzie plus a gdzie minus??
    5. Zkąd taki timer wziąść?? Chyba najważniejsze dla mnie??
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #85 2566680
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Ja też dzisiaj pisałem egzamin :D
    Jeszcze jutro :)
    Głupi był temat rozprawki... ale jakoś poszło
    KOZAK Sprzedają też halogeny bez odłyśnika czyi to jest żarówka halogenowa bez tej osłonki w kształcie stożka.
    Magnesiki to banał. Wystarcza takie zwykłe. Ja mam tego kupę (ze szkoły "pożyczyłem" kiedyś.
    Z licznikiem rowerowym to nie problem... :) mam akurat 1 licznik :P
    Z Twojego rysunku wychodzi, że z tiera 3 kabelki wychodzą...??
  • #86 2566704
    kozak13
    Poziom 16  
    No witam.
    Jakie wy egzaminy piszecie tak wogóle??

Kolega Uszol podrzucił niezły pomsył. Tylko prosze o odp na te pozostałe pytania jak mozecie.
  • #88 2566739
    kozak13
    Poziom 16  
    Wcale nie. Wiecie wiecej ode mnie i to wam sie chwali. Wcale tak nie mysle jak mówisz. Zycze powodzenia w drodze do wybranego liceum.

A skąd ewentualnie mozna by taki timer jeszcze skombinowac. Moze z czegos wyrwac :D albo kupic w sklepie elektronicznym sie da??
  • #89 2566756
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Dzięki... ja chcę iść na elektronike bądź mechatronikę.
    taki timer pewnie dostaniesz w elektroniku. Albo poszukaj dokładniej na Allegro. Zaraz poszukam :)
  • #90 2567095
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam
    kolegów :)
    no to tak...
    timer to taki zwykły jakis na NE555 :)
    musza być 3kabelki po to ze ten 3 co jest do silnika po lewej...
    to on daje impuls ten 1s
    a ten co idzie na czujnik od licznik powinien dać impuls powiedzmy na tyle długi zeby ustawić gobo w dobrym miejscu
    musze poszukac sch. od jakiegos kolegi bo on to miał własnie tak zrobione :)
    pozdro i powodzenia na matmie DJ_Swierszczu
    3majcie sie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastąpienia soczewek w efekcie świetlnym typu Flower żarówką PAR 30W 6V, która dzięki skupionemu światłu może efektywnie zastąpić drogie soczewki. Użytkownicy potwierdzają, że żarówka PAR 30W 6V jest wystarczająca do oświetlenia pomieszczeń nawet przy lekko oświetlonym otoczeniu, a jej promień światła jest skupiony na około 10 cm, co umożliwia efektywne rozdzielenie światła przez lusterka na tarczy Flower. Konstrukcja Flowera opiera się na tarczy z lustrami, silniku obracającym tarczę w rytm muzyki (sterowanym prostym układem elektronicznym lub multiwibratorem), transformatorze oraz obudowie często wykonanej z obudowy komputera. Dyskutowano także o alternatywnych źródłach światła, takich jak halogeny o mocy 150-300W, które wymagają dodatkowego chłodzenia. Poruszono kwestie wykonania tarczy z lustrami, ich precyzyjnego montażu oraz możliwości zastosowania luster łamanych do rozszczepienia wiązki światła na wiele kolorowych plamek. Wskazano na konieczność stosowania soczewek wypukłych do skupienia światła oraz na rolę multiwibratorów w sterowaniu silnikami obracającymi tarcze i lustra w rytm muzyki. Omówiono także metody wykonania wzorów gobo, w tym drukowanie na folii przezroczystej z użyciem kserokopiarki (toner), oraz mechanizmy sterowania zmianą wzorów za pomocą czujników i magnesów. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia silników z radiomagnetofonów lub wycieraczek traktorów do napędu tarcz i luster. Użytkownicy dzielili się schematami prostych układów sterujących silnikami 12V, a także pomysłami na bardziej zaawansowane rozwiązania, takie jak skanery gobo z dwoma osiami obrotu. Wskazano na dostępność gotowych żarówek PAR i kompletnych zestawów na rynku, a także na koszty i wyzwania związane z budową własnych efektów świetlnych. Dyskusja zawierała również informacje o firmie Eurolite i modelu MF-2 jako przykładzie profesjonalnego Flowera, który wymagał modyfikacji chłodzenia. Poruszono także temat rozszczepiania wiązki laserowej za pomocą pryzmatu oraz różnic między lustrami a pryzmatami w kontekście efektów świetlnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA