logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower?

beezer92 10 Sty 2006 23:56 28264 178
  • #1 2168220
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    jesli nie mam dostępu do zakupienia soczewek itd. to zastępuję żarówką skupiającą o mocy 30W 6V (taką żarówkę można kupić w sklepie z akcesoriami do dyskoteki) wtedy do Flowera wystarczy ta żarówka,tarcza FLOWER, i transformatorek. (i oczywiście układ sterujący silniczkiem w lewo i prawo w takt muzyki)i ot cała filozofia :D polecam ten pomysł ponieważ jest najtańszy i niewiem czy nawet nie lepszy niż stosowanie drogich soczewek :) MOC żarówki 30W w skupieniu w zupełności wystarcza nawet w lekko oświetlonym pomieszczeniu
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? żarówka 6V 30W.jpg (42.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2171486
    beezer92
    Poziom 16  
    jestem w trakcie robienia mojego FLOWERKA narazie jest brzydki bo to szkielet i nie pomalowany.... ale zapowiada się obiecująco :) użyłem żarówki skupiającej 30W 6V narazie były dopiero testy i efekt jest ZAJEFAJNY!!!!! Prawie jest skończony jeszcze włożyć układ sterujący silniczkiem Transformatorek, pomalować (MAT) i odpalam... :) (Użyłem obudowy od starego peceta) jak go skończę to pokarzę efekty mojej pracy... pozdrawiam... :)

ps. zamieszczam kilka fotek jak wykorzystać obudowę z komputera i jak rozmieścić elementy w konstrukcji :)
    Załączniki:
    • FLOWER beezer92.rar (748 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2171864
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    witam
    jeśli mozna spytać :)
    skąd wziołeś lusterka ?
    żarówka to jest ta stosowana do PAR'ów ?
    i na czym mozna zrobić taką tarcze ? bo ja prubowałem to mi nie bardo to wychodziło :)
    hee wyklepałem z blachy :P
    pozdrawiam Marek
    a jesli mozna dodam cos od siebie co wymysliłem :)
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? flower.JPG (35.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2173162
    beezer92
    Poziom 16  
    Dokładnie to jest właśnie ta żarówka :) w gwarancji podają świecenie około 200 godzin ale ona mi już świeci dwa lata :) lusterka wyciołem u szklarza zapłaciłem 1ZL. za kilkadziesiąt sztuk. żarówka kosztuje chyba 15ZL. lusterka pomalowałem markerami spirytusowymi :) tarczę wykonałem z blachy ,ponacinałem i wygiołem. tarcze umieściłem na kole obrotowym z (koguta) taki jak mają pojazdy uprzywilejowane :) taki kogut też można kupić w sklepie z oświetleniem dyskotekowym - jest troszke marny jeśli chodzi o konstrukcje,ale i tak chodzi tylko o tarczę obrotową z silniczkiem. kosztuje też około 15ZL. mozna oczywiście wykonać to z innych przekładni :) obudowa jak widać z komputera przecięta na pół. można oczywiście dodać na końcu lustro skanujące to zależy od inwencji twórczych ja swój FLOWER wczoraj pomalowałem na czarno już zaczyna przypominać fabryczny sprzęt jeszcze zostało mi obcięcie kantu za tarczą tak aby można było przykręcić FLOWER pod sufitem i przechylać i ustawiać pod odpowiednim kątem :) zaraz zrobie fote to zapodam jak to teraz wygląda....

Dodano po 16 [minuty]:

oto gotowa obudowa z komputera z wmontowaną tarczą i żarówką skupiającą...

pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? EASY FLOWER 30 (beezer92).jpg (103.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2173739
    beezer92
    Poziom 16  
    a ja chciałbym dodać że ta żarówka wystarczyła spokojnie!!! nawet przy zaświeconym świetle w pokoju!!! a tylko dlatego ponieważ promień jest skupiony w obwodzie około 10cm. a te 10cm. promienia zostało odpowiednio rozdzielone przez lustereczka na tarczy FLOWER. (MOGĘ ZAWARANTOWAĆ) POMYŚLNOŚĆ UŻYCIA TEJ ŻARÓWKI. wejż sobie naprzykład poświeć tą żarówką na odlełość powiedzmy 100m. punkt który będzie wyświetlony z tej żarówki potrafi być widoczny i to bardzo jasno!!!
    pamiętajmy że ta żarówka nie rozprasza światła tak jak inne żarówki tylko (SKUPIA) !!! - WIĘC STOSOWANIE SOCZEWKI WOGÓLE NIE MA SENSU!!! bo sama żarówka działą jak soczewka.... a jeśli ktoś nie widział tego to niech sobie zakupi taką żarówkę i niech sobie przyświeci po oczach to zobaczy jak świeci :)

efekt zrobiony przezemnie z tą żarówką śmigał już w niejednej mojej konstrukcji.. a na dodatek dwa moje światła z tą żarówką są zamontowane w obudowach po orinalnych Flowerach i światło jest mocniejsze niż z żarówki montowanej orginalnie!!! - co prawda nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ jak zostanie to jeszcze puszczone przez soczewke to strasznie wali po oczach.

ps. światła zrobione przezemnie śmigały już na sylwestrach (właśnie z tymi żarówkami) a do niedawna używałem soczewek ale to było za bardzo pracochłonne i kosztowne, dlatego przeszedłem na takie żarówki :)
  • #8 2174117
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam
    jak możesz to zapodaj jakiś filmik :) jak wygląda np. na scianie....
    Albo fotki :) mile widziane
    pozdrawiam Marek :)
  • #9 2174484
    kermittt
    Poziom 12  
    ja bym beezera prosil o fotke jak to wyglada na scianie:D Z filmiku tez bede zadowolony:>
  • #10 2175075
    Bungee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ooo, filmik i zdjecia beda dobrym rozwiazaniem. Ale w sumie jesli to ma swiecic w pokoju, to ok.
    Wiem jak wyglada zarowka do PAR. Znam sie na tym.
  • #11 2175122
    beezer92
    Poziom 16  
    w tej chwili nie mam aparatu bo zaporzyczyłem :(

powiem tak żarówka PAR 30W 6V we FLOWERKU wystarcza w zupełności do oświetlenia pokoju czy też salonu podczas prywaty. ale jeśli ktoś chce lub chce oświetlić większe pomieszczenia może zapodać żarówkę PAR o mocy 60 80 albo 120W - niektóre są bezpośrednio na 220V. tylko wtedy będzie niezbędny Coolerek w obudowie!!! bo będzie TEMPERATURA!!! wybur jest szeroki... oczywiście dla wymagających proponowana byłaby najmocniejsza żarówka.

jak skończe mojegeo flowerka i wróci do mnie aparat to pokażę jak to świeci przy mocy 30W 6V.
  • #12 2177838
    beezer92
    Poziom 16  
    tutaj podaję link strony na której znajduje się cennik i fotografie żarówek typu (PAR) :)

w moim flowerku zastosowałem żarówkę (Lamp-OMNILUX PAR-36 6.4V/30W G53 VNSP 200h) ale jeśli ktoś chce może zastosować inną np. większej mocy lub na napięcie bezpośrednio z sieci.

link: http://www.prolighton.pl/sklep/index.php?podkat=34

pozdrawiam... :)
  • #13 2180171
    beezer92
    Poziom 16  
    tutaj zamieszczam kolejny efekt do zimitowania FIRE STORM...

można konstruować wedłu swoich pomysłów, ale zamieszczam przykład :)

pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? EFEKT FIRE STORM.JPG (19.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2181605
    teflon
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    niestety musze was zmartwić !!!!
    ta wasza prosta konstrukcja to lipa!!!!
    wszystko byłoby git jak ten kto to pisze sprawdził by w praktyce czy to działa.
    a ci co to kopiują nie powtarzali jak papugi bazwiednie.
    coś takiego chciałem zrobić 500 lat temu ale problem w tym że aby z reflektora typu PAR (bo o taki tu chodzi) uzyskać odbicia od luster w miare skupione to musi on sie znajdować około 1-2 metry minimum od tarczy z lustrami !!!!

przy tak bliskiej odległości co rysujecie na obrazkach światło z maszyny będzie jedną wielką plamą z rozmytymi kolorami.
    dlatego reflektory na kule najlepiej dawać w rogach sali , jak najdalej od niej.
    wiem to z doświadczenia bo dawno temu już prubowałem między innymi tego i wielu innych ciekawy rzeczy :P.

ZDROWIA
  • #16 2181946
    beezer92
    Poziom 16  
    no niewiem kolego jak tobie ale mi to działa :) w urządzeniu FLOWER takim jak narysowałem kilka postów wyżej zamontowałem żarówkę (PAR) COPRAWDA 30W (ale można oczywiście mocniejszą) i sprawdza mi się to bez zarzótów... :wink: lusterka które są na tarczy odbijają promień a co jest w tym lepszego to to że w tych kolorowych plamkach które są na podłodze czy też ścianie widać bardzo dobrze spiralkę (żarnik) żarówki :wink:

a to fotki troszke marne ale widać spoko...
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? Obraz 004.jpg (59.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? Obraz 001.jpg (57.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2185562
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ja zrobilem juz kilka efektow i powiem tak- jakosc takiego rozwiazania nie jest powalajaca bo obrazy nie sa ostre ale na male sale jak wiazki swieca po ludziach spokojnie taki efekt wystarczy bo nikt nie patrzy sie bezposrednio na obraz.
  • #19 2189591
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Może zamiast używać soczewki za PARem wystarczy zsoczewkować taczę???

Co mam na myśli? Chodzi mi o to aby sama tarcza czy też głowica miała odpowiedni kształt, np wklęsły lub wypukły.

Nie znam się za bardzo na optyce, ale jeśli się mylę to proszę poprawić, zawsze to jakiś inny punkt widzenia, prawda (?) a na forum to chyba właśnie chodzi o nowe pomysły i rozwiązania.

Pozdrawiam
  • #20 2190716
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam przeglądałem ksiąrzke i znalazłem takie coś :)
    moze komus sie przyda :)
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? flower !.JPG (9.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2190922
    beezer92
    Poziom 16  
    najgorsze jest jednak to że lusterka trzeba w miarę prosto poprzyklejać do tarczy. ja naprzykład poprzyklejałem krzywo i muszę przyklejać raz jeszcze z tym że teraz zrobię sobie wzór namalowany na prześcieradle powieszonym na ścianie, FLOWERKA postawie w punkcie (0) i będe przyklejał lusterka klejem na gorąco tak aby odbicie znajdowało ssię w danym punkcie... oczywiście można zrobić zupełny bałagan na tarczy z tym że to już nie wyląda raczej na staranność lecz na fuszerkę... :)
    ale to zależy kto jak woli.

a jeśli chodzi o kolegę który wspomniał o zamontowaniu soczewki na tarczy to ten pomysł raczej odpada bo gdzie wtedy będzie ogniskowa soczewki? a druie to jest to że za dużo światła będzie rozpraszane przez zwierciadło soczewki i będzie słabsze światło które ma być wyświetlone - przynajmniej ja tak uważam ale to też zależy jak kto woli... :)

pozdrawiam...
  • #22 2192239
    chaka
    Tak sobie gdybacie a to tylko najprostsze zasady optyki. Zeby byl jakis obraz to promienie zarowki musza biec w uporzadkowany sposob bo inaczej oswietlimy cale pomieszczenie. Do tego potrzeba albo soczewki albo zwieciadla wkleslego ktore skupi nam swiatlo zarowki. Efektem bedzie kropa na scianie ktora nie rozi zadnego wrazenia wiec stosujemy tu wklesla lub wypukla tarcze z kolorowymi lusterkami po to zeby owa kropke pociac i rozchylic na boki:) w wyniku czego powstana nam na scianie kropki w ktore beda dodatkowo kolorowe jesli pomalujemy lusterka. Na idenycznej zasadzie dziala lustrzana kula dyskotekowa. Sama wklesla tarcza nic nam nie da bo ona jednynie rozchyla spojna wiazke swiatla. Co prawda moze ona skupic wiazke ale wtedy nie bedzie tylko plama a nie kropki.
  • #24 2193049
    chaka
    No to nie gdybajcie tylko przedstawcie projekty:) Moge tu zamiescic kilka projektow fajnych flowerow jesli chcecie.
  • #25 2193125
    beezer92
    Poziom 16  
    spoko :) wreszczie coś się tutaj ruszy :) jak masz jakieś ciekawe projekciki to zapodaj obejrzymy morzę coś sobie podpatrzę :P

ps. właśnie sprzątam warsztat bo jest taki syf że nie ma dzie kieliszka położyć :P

pozdrawiam...
  • #26 2214936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 2216258
    beezer92
    Poziom 16  
    Michalern napisał:
    Witam
    A ja bym chciał prosić jakiś schemat układu który sterowałby silniczkiem (układ na 12V). taki dokładny schemat z opisem co jest co i bardzo prosty bo niezabardzo sie znam.:)

oto schemat o który prosiłeś :) napisałem w nim co do czego ma być
    jest bardzo prosty i sprawdzony.

ps. a co? składasz jakieś światełko? jak coś rozkminiasz to zapodaj fotki :)

pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Schemat FLIP FLOP.rar (57.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 2216362
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam
    tych schenacików na elektrodzie jest pełno!
    a ty jeszcze punkty wołasz...
    pozdrawiam Marek :)

EDIT:
    rano :) około 8 była prowizja :) :)
    a teraz ją usunołeś :) :
    pozdrawiam
  • #29 2237542
    beezer92
    Poziom 16  
    tutaj zamieszczam obrazek głowicy która obraca się we wszystkie strony w przyszłości zamierzam wykonać (stroboskop) z taką głowicą - dość nietypowe rozwiązanie jeśli chodzi o stroboskop ale za to jakie efekty? :)

oczywiście głowica rotująca się w rytm muzyki i wyższa częstotliwość wyładowań lampy niż w standardowych układach.

można oczywiście zastosować w innych konstrukcjach świetlnych...

pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? Głowica obrotowa.JPG (19.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2239577
    beezer92
    Poziom 16  
    a to przykład wykonania tarczy (Rainbow) która ma za zadanie płynnie przechodzić z koloru na kolor tworząc efekt (tęczy) ...
    Załączniki:
    • Jak zastąpić soczewki żarówką PAR 30W 6V w układzie Flower? tarcza (Rainbow).JPG (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastąpienia soczewek w efekcie świetlnym typu Flower żarówką PAR 30W 6V, która dzięki skupionemu światłu może efektywnie zastąpić drogie soczewki. Użytkownicy potwierdzają, że żarówka PAR 30W 6V jest wystarczająca do oświetlenia pomieszczeń nawet przy lekko oświetlonym otoczeniu, a jej promień światła jest skupiony na około 10 cm, co umożliwia efektywne rozdzielenie światła przez lusterka na tarczy Flower. Konstrukcja Flowera opiera się na tarczy z lustrami, silniku obracającym tarczę w rytm muzyki (sterowanym prostym układem elektronicznym lub multiwibratorem), transformatorze oraz obudowie często wykonanej z obudowy komputera. Dyskutowano także o alternatywnych źródłach światła, takich jak halogeny o mocy 150-300W, które wymagają dodatkowego chłodzenia. Poruszono kwestie wykonania tarczy z lustrami, ich precyzyjnego montażu oraz możliwości zastosowania luster łamanych do rozszczepienia wiązki światła na wiele kolorowych plamek. Wskazano na konieczność stosowania soczewek wypukłych do skupienia światła oraz na rolę multiwibratorów w sterowaniu silnikami obracającymi tarcze i lustra w rytm muzyki. Omówiono także metody wykonania wzorów gobo, w tym drukowanie na folii przezroczystej z użyciem kserokopiarki (toner), oraz mechanizmy sterowania zmianą wzorów za pomocą czujników i magnesów. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia silników z radiomagnetofonów lub wycieraczek traktorów do napędu tarcz i luster. Użytkownicy dzielili się schematami prostych układów sterujących silnikami 12V, a także pomysłami na bardziej zaawansowane rozwiązania, takie jak skanery gobo z dwoma osiami obrotu. Wskazano na dostępność gotowych żarówek PAR i kompletnych zestawów na rynku, a także na koszty i wyzwania związane z budową własnych efektów świetlnych. Dyskusja zawierała również informacje o firmie Eurolite i modelu MF-2 jako przykładzie profesjonalnego Flowera, który wymagał modyfikacji chłodzenia. Poruszono także temat rozszczepiania wiązki laserowej za pomocą pryzmatu oraz różnic między lustrami a pryzmatami w kontekście efektów świetlnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA