logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania w koparce K611 - jak podłączyć alternator 24V?

cgaf 22 Sty 2006 22:09 1910 6
REKLAMA
  • #1 2208478
    cgaf
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dostałem w pracy do naprawy koparkę K611(brak ładowania),robię to pierwszy raz więc mamduży problem. Do alternatora przychodzą 3przewody na 19-zrozrusznika, 10-masa, oraz na kostkę bez oznaczenia(środek gwiazdy) z regulatora zacisk 67.Brak jest przewodu (+)na szczotkę.Regulator jest mechaniczny i przekazuje 24V.Gdy zdjełem kabel z 19 na alt. to pokazuje 27V,lecz po założeniu go spowrotem 24V.Gdy rozmawiam z fachowcami to twierdzą że kabel z reg 67 powinien być na (+)szczotki w alt, on wogule tam nie pasuje lecz po usilnych staraniach go podłączyłem to zaczoł się strasznie gżać.Rozbierałem alternator srawdziłem diody są sprawne wirnik też. Co robić?!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2209023
    cgaf
    Poziom 11  
    Grzał się kabel.
  • #4 2209070
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Podaj napięcie + 24 V przez żarówkę 24V/45W na zacisk wzbudzenia.Jeśli pojawi się ładowanie to będzie znaczyło, że alternator jest ok.Wtedy musisz skupić się na regulatorze napięcia .Regulatory mechaniczne są niezawodne do momentu gdy ktoś nie zacznie przy nich majstrować.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2209219
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Może niezbyt dobrze zrozumiałem wywód. Ale przyjmij, że alternator 24 V podaje na instalację właśnie do 28 V. Więc dlaczego nie odpowiada tobie 27 V? I znów jeśli dobrze zrozumiałem to tzw środek gwiazdy (wyprowadzenie) służyło do uruchamiania przekaźnika "lampki ładowania". A więc podłączanie tam zasilania nie ma sensu. Za mało szczegułów ale coś mi wygląda, że regulator nie ma kontroli nad napięciem w instalacji, czyli że może być wadliwie podłaczony. Inwencja operatorów może być niewyobrażalna i nie wiadomo co jest w tym przypadku. Spotkałem się, że napięcie na regulator (elektroniczny) było podawane przez przekaźnik. Efektem dwukrotny wystrzał akumulatrów. O kazało się, że kierowca podłączając światła dodatkowe manipulował w kostkach złączeniowych.

Dodano po 53 [sekundy]:

Może niezbyt dobrze zrozumiałem wywód. Ale przyjmij, że alternator 24 V podaje na instalację właśnie do 28 V. Więc dlaczego nie odpowiada tobie 27 V? I znów jeśli dobrze zrozumiałem to tzw środek gwiazdy (wyprowadzenie) służyło do uruchamiania przekaźnika "lampki ładowania". A więc podłączanie tam zasilania nie ma sensu. Za mało szczegułów ale coś mi wygląda, że regulator nie ma kontroli nad napięciem w instalacji, czyli że może być wadliwie podłaczony. Inwencja operatorów może być niewyobrażalna i nie wiadomo co jest w tym przypadku. Spotkałem się, że napięcie na regulator (elektroniczny) było podawane przez przekaźnik (cewkę). Efektem dwukrotny wystrzał akumulatrów. O kazało się, że kierowca podłączając światła dodatkowe manipulował w kostkach złączeniowych.
  • #7 2891235
    cgaf
    Poziom 11  
    Po dłuższej analizie stwierdziłem że stojan ma przebicie na masę.

Podsumowanie tematu

✨ W koparce K611 wystąpił problem z brakiem ładowania spowodowany nieprawidłowym podłączeniem alternatora 24V. Do alternatora dochodzą trzy przewody: 19 (ze rozrusznika), 10 (masa) oraz przewód z regulatora mechanicznego (zacisk 67) podłączony do środka gwiazdy alternatora. Brak jest przewodu zasilającego (+) na szczotkę. Po podłączeniu przewodu z regulatora do szczotki alternator zaczął się nadmiernie grzać, a grzał się kabel, nie sam alternator. Pomiar napięcia na alternatorze bez przewodu 19 wskazywał 27V, a po podłączeniu 24V. Zalecane jest podanie napięcia 24V przez żarówkę 24V/45W na zacisk wzbudzenia, aby sprawdzić poprawność alternatora. Wskazano, że regulator mechaniczny może być uszkodzony lub niewłaściwie podłączony, a także należy sprawdzić stan paska klinowego. Środek gwiazdy alternatora służy do uruchamiania przekaźnika lampki ładowania i nie powinien być zasilany bezpośrednio. Ostatecznie stwierdzono przebicie stojana na masę jako przyczynę problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA