logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny głośnikowe 100-150W? Wskazówki i materiały potrzebne do budowy

morpheus24 07 Cze 2002 18:38 5348 19
REKLAMA
  • #1 18686
    morpheus24
    Poziom 1  
    Witam czy ktos moze mi podac jakies informacje na temat tego jak zbudowac samodzielnie kolumny glosnikowe.Chcialbym sobie zrobic kolumny 100 - 150 wat i zebyu w miare dobrze wymiataly.Jezeli ktos ma jakies informacje na ten temat to prosze o wiadomosc.Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 18697
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    wejdz na wp, czy gdzie tam wolisz i wpisz: budowa kolumn czy cos w tym stylu, ja osobiscie polecam strone www.kolumny.prv.pl

jednak ja bym Ci polecil budowe kolumn na podstawie jakiegos katalogu, czy czegos ze wzgledu na to ze w praktyce BARDZO trudno jest zestroic odpowiednio obudowe, a wiec najlepiej bazowac na sprawdzonym juz projekcie, w elektronice praktycznej tez byly o tym artykuly i z tego co pamietam mozna bylo zakupic cos w stylu kitu do samodzilengo montazu

Jedno jest pewne - nie kupuj jakis badziewnych glosnikow niskotownowych, na ktorych napisane jest ze maja 500 i wiecej wat, oczywiscie takie istnieja ale wiesz mi ze ich ceny od razu by Cie odstraszyly, zainwestuj lepiej w slabszy glosnik ale dobrej firmy :D

ja zbudowalem kolumny w oparciu o przetworniki beyma i cale osiedle mnie slyszy :D
    ____
    qba
  • #3 19314
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    ...a od czego są komputery!!! :lol: Wystarczy posiadać elementarną wiedzę na temat konstrukcji obudów głośnikowych. Jeśli chcesz podeślę Ci program do projektowania, który wykreśli Ci nawet charakterystyki gotowej kolumny, obliczy bass reflex, poda rit'y, sprawdzisz zafalowanie, rezonans, funkcje przesunięcia fazowego i graniczne...
  • #4 19320
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    ... ale nie odsłucha gotowego projektu. Jest wiele programów, ale najlepsze modele kolumn są odsłuchiwane, potem poprawiane, znowu słuchane itd. W warunkach domowych raczej ciężka sprawa do wykonania. Można co prawda zbudować kolumny w domu ale to studio raczej nie będzie. A wyliczenie parametrów to nie wszystko.
  • #5 19326
    mdcs
    ....aaa...to fakt! Masz rację djlj24. Wykonując kolumnę wg gotowego projektu jakiejś renomowanej firmy uzyskamy nejlepsze rezultaty! Warunek jaki trzeba bezwzględnie spełnić to stosować się do wszelkich zaleceń. Piszę o tym, bo znam ludzi, którzy budują kolumny z gotowych projektów wstawiając "podobne" głośniki. Myślą sobie tak - projekt jest dobry, głośniki też mam dobre...hmm...mam dobrą kolumnę.... BŁĄD ! Głośnik i kolumna tworzy przecież nierozłączną pod względem konstrukcyjnym całość...
  • REKLAMA
  • #6 19351
    qbus
    Poziom 21  
    no wlasnie !!

dlatego nalezy wykorzystac projekt i wstawic orginalne glosniki, widzialem wiele dobrych konstrukcji opartych na visatonach, teslach a nawet polskich tosilach

a co do programow obliczajacych to roznie dzialaja, ja projektowalem suba z GDN 30/60 i w winISD podalo mi ze mam go umiescic w obudowie zamknietej o pojemnosci 350 (!!!) litrow, co jest ewidentna bzdura !!!

tak wiec najlepiej skorzystac z gotowcow :D
  • #7 19355
    mdcs
    heh...ja konstruowalem suba na GDN 30/100/1 i obudowa wychodziła 280 litrów. Nie jeste to żadną bzdurą...tak po prostu wychodzi. Niestety stare Tonsile takie mają parametry... fajne głośniki są produkcji Westra ... czyli produkowane przez część Tonsil'a przejęta przez niemiecką firmę (kapitał i technoilogię).....
  • #8 19358
    mdcs
    heh...ja konstruowalem suba na GDN 30/100/1 i obudowa wychodziła 280 litrów. Zależy jesio od przyjętych współczynników i dobroci. Konstrukcja EBS BassReflex na Tonsilku 30/100/1 ma górną tolerancję wielkości obudowy praiwe 400 litrów! Nie jeste to żadną bzdurą...tak po prostu wychodzi jeśli głośnik ma podwyższoną dobroć i niską objętość ekwiwalentną. Niestety stare Tonsile takie mają parametry... fajne głośniki są produkcji Westra ... czyli produkowane przez część Tonsil'a przejęta przez niemiecką firmę (kapitał i technoilogię)...
  • #9 19383
    Qba_FC
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    hehe no to wiem czemu moje ZG30C115 rzeza jak pojdzie na nie wiecej "niskich" :]
    glosniki nowiutkie a czasami lubia zafurkotac jak je sie zbyt mocno pomeczy...

pz Qba
  • REKLAMA
  • #10 19504
    mdcs
    ...no tak.... głośniki o kiepskiej konstrukcji czasami mają tendencję do "zafurkotania". Ale nie tylko głośniki o kiepskiej konstrukcji. Do obudów otwartych (np. bass reflex) nadają się głośniki o dobroci poniżej 0,4.... a ja bym napisał, że nawet poniżej 0.35. Stosując głośnik o Qts=0.5 w obudowie otwartej będzie to "dziwnie grało". Jeśli kolumna posiada bass reflex a głośniki mają podwyższoną dobroć kontrola nad basikiem nie bezie wystarczająca. Dlatego takie głośniki stosuje się w obudowach zamkniętych. Jeszcze jedna sprawa - takie zachowanie głośników może być również spowodowane wzmacniaczem. Jeśli ma on niski współczynnik tłumienia (np. większośc polskich wzmacniaczy) niskie mogą być rozwlekłe i mało kontrolowane. Niestety wzmacniacze o dobrym wsp. tł. konstruuje się trudniej i kosztowniej....
  • #11 19569
    qbus
    Poziom 21  
    do mdcs: widze ze znasz sie troche na tym tak wiec mam mala prosbe. Mam ten glosnik GDN 30/60 - w co go wsadzic ?? zamknieta czy otwarta ? jakie wymiary ??

byl bym bardzo wdzieczny za pomoc :)))

____
    qba
  • REKLAMA
  • #12 19573
    mdcs
    Znalazłem w katalogu GDN 30/60/1... nie wiem jaki Ty masz dokładnie, ale parametry będą zbliżone. Hmm...głośnik ten jest po prostu straszny. Napiszę krótko - nic ciekawego z niego nie wyjdzie. Dobroć 0,58 (!) co przy 30 cm średnicy źle rokuje. Wysoki Vas... W bass reflexie to nie może chodzić na pewno (no chyba, że akceptujesz obudowy o objętości 1000 litrów:) Jedyne co można z tego zrobić to obudowę zamkniętą. Dla uzyskania maksymalnie wyrównanej charakterystyki i tak będzie ona duża ....ponad 400dm3. Można jednak Wsadzić go w coś mniejszego (np.250dm3)i dość solidnie wygłuszyć (nie tylko ścianki lecz całe wnętrze), ale powtarzam - nie będzie to tak grało jak powinno. W okolicach 50-60Hz będzie okolo 2-3dB podbarwienie co może zaowocować niemiłym dudnieniem. Sądzę, że po zastosowaniu odpowiednie korekcji elektrycznej grało by to w miarę przyzwoicie...ale....
    ...czy nie lepiej kupić na wolumenie coś co ma "ręce i nogi"??? Można za 130 zł nabyć np. Westrę o średnicy 30cm.... która ma Qts=0,32 i pięknie brzmi w obudowie 170 litrów!!!
    Kwestię decyzji pozostawiam Tobie...
    Pozdrawiam...
  • #13 140033
    djphoenix
    Poziom 12  
    Jak macie ten programik do wyliczania obudowy to podeślijcie mi plizzzz. Jeśli znacie też jakieś książki o takich rzeczach to napiszcie. Pozdro. DJ Phoenix djphoenix(_at_)wp.pl
  • #14 140201
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    qbus napisał:
    ja zbudowalem kolumny w oparciu o przetworniki beyma i cale osiedle mnie slyszy :D

Dobra a co z jakością na Beyma-ch :?:
  • #15 140681
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja tam zbudowałem suba na dwóch głośnikach (po 20 cm). Ma to objętość ok 100 l i duży bass-reflex (taki 5 cm średnicy długość coś ok 40 cm) i gra to nawet dość dobrze. Udaje sie wyciągnąć ok 30 Hz. Ale co najciekawsze to obudów wogóle NIE WYLICZAŁEM! Jedyne obliczenia to były takie coby sie to pod biurko zmieściło! Parametrów głośników także nie znam, ale jeżeli ktoś zna to piszę co to jest: głośniczki "888", 20 cm średnicy i pisze na nich tylko "High performance speakers, max power 150W".
  • #16 140737
    mdcs
    Hehe... gratuluję! Zrobiłeś suba, który mieści się pod biurko:) Głośniki 888 są kiepskie. Założę się, że Twój sub poza wydobywaniem czego co przypomina basik nic innego nie robi:) Najważniejsze, że się cieszysz:)
  • #17 140740
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Fuksiarz :D
  • #18 143167
    tempek
    Poziom 12  
    Najlepsza strona na ten temat to moim skromnym zdaniem stronka igoda . Znajdziesz tam kompletny opis budowy kolumn - od wyboru glosnikow po oklejanie.
  • #19 143509
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jasne ze sie ciesze, bo piknie gra! Co wy chcecie! Do chaty to mi więcej nie trzeba, a basik jaki jest każdy szłyszy. I zastrzeżeń jak dotąd brak (chyba że do poziomu głośności który jest wysoce zawysoki :) )
  • #20 1025969
    Waldorf
    Poziom 11  
    tempek napisał:
    Najlepsza strona na ten temat to moim skromnym zdaniem stronka igoda . Znajdziesz tam kompletny opis budowy kolumn - od wyboru glosnikow po oklejanie.

zgadzam sie w 100% :) ja na tamtej stronce na fomum jestem co dziennie.. ogulnie maxxx polecam.. madrych ludzi tam mozna spotkac:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy kolumn głośnikowych o mocy 100-150W, ze szczególnym uwzględnieniem doboru głośników, konstrukcji obudowy oraz wykorzystania gotowych projektów. Zaleca się korzystanie z sprawdzonych projektów i oryginalnych głośników, gdyż odpowiednie zestrojenie obudowy jest trudne i kluczowe dla jakości dźwięku. Wskazano, że głośniki o zawyżonej mocy nominalnej często są niskiej jakości, lepiej zainwestować w głośniki renomowanych firm. Poruszono temat parametrów głośników, takich jak dobroć (Qts), objętość obudowy i typ konstrukcji (zamknięta vs bass reflex). Głośniki o wysokiej dobroci (np. Qts=0,5) lepiej sprawdzają się w obudowach zamkniętych, natomiast w bass reflex wymagane są głośniki o niższej dobroci (poniżej 0,35-0,4). Wspomniano o problemach z dużymi objętościami obudów dla niektórych modeli Tonsil, a także o wpływie wzmacniacza na kontrolę basu. Polecano programy do projektowania obudów, jednak podkreślano, że symulacje nie zastąpią odsłuchu i praktycznych testów. Wskazano strony internetowe i fora jako źródła wiedzy oraz podkreślono znaczenie stosowania oryginalnych głośników w projektach. Przykłady konstrukcji obejmują subwoofery na głośnikach 20 cm z bass reflexem oraz kolumny oparte na przetwornikach Beyma i Tonsil.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA