logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozrzedzony elektrolit w akumulatorze Bosch 55Ah, 255A DIN

Kolek 24 Sty 2006 14:50 9767 5
  • #1 2213854
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Zaczęło się jeszcze późną jesienią, problem z odpaleniem więc zabrałem akumulator, odkręcam koreczki i co widzę ? Ubytek elektrolitu w każdej z cel, nie mając aerometru dolałem wody do odpowiedniego poziomu i naładowałem prądem dziesięciogodzinnym. Prąd pod koniec ładowania nie zmalał tak jak powinien, ale po powrocie akumulatora na jego miejsce jakoś działał do czasu aż temperatura spadła poniżej około -5 i znowu problemy. Ładowałem go tym razem dłużej prądem dziesięciogodzinnym i nic, mógłby się ładować i ładować. Kupiłem areometr nie wiem na ile dokładny bo z hipermarketu za parę złotych, ale wskazuje 1,18-1,20 w zależności od celi. Elektrolit ciemny nie jest, na jasnych ściankach cel widać ciemny osad, przy ładowaniu dolna część akumulatora jest cieplejsza, a elektrolit delikatnie gazuje, dosłownie pojedyncze bąbelki. Co mogę z tym zrobić ? Dostanie kwasu o wysokim stężeniu nie jest proste. Czy pozostaje mi ciągłe ładowanie i czekanie aż część wody ulegnie elektrolizie i dolanie elektrolitu ? Z góry dziękuję za pomoc.[/img]
  • #2 2214398
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Zmien akumulator bo ten sie juz chyba napracowal. Jeszcze jedno, sprawdz sobie ladowanie jeakie masz w samochodzie bo jesli jest slabe to szkoda bedzie tego nowego akumulatora.
    Pozdrawiam.
  • #3 2214806
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Prawdopodobnie z powodu braku wody akumulator sie zasiarczył. Można by spróbować go pomału ładować.
  • #4 2214899
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    Tak jak wyżej, pomału ładować małym prądem i później rozładować np. żarówką i jeszcze raz naładować, to w wielu wypadkach pomaga na zasiarczony akumulator. Kwasu sie nigdy nie dolewa bo kwas nie odparuje, odparowuje tylko woda. Dbaj aby zawsze płyty były przykryte elektrolitem (tylko bez przesady, nie pod sam korek :) )
  • #5 2214903
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    nie chyba sie zasiarczyl ale napewno sie zasiarczyl...stad tez zbyt nikle stezenie kwasu.z praktyki powiem ze zadne cudowne sposoby ladowania nie pomoga a i dolanie kwasu tez nic nie pomoze a wrecz osiagniesz odwrotny skutek,w krotkim czasie jeszcze wieksze zasiarczenie.jesli akumulator jest w miare nowy a ty chcesz sie pobawic wylej stary elektrolit z akku,zalej woda destylowana i laduj az do silnego gazowania.ta operacje dobrze jest przeprowadzic dwa razy.nalac po wszystkim elektrolitu o prawidlowym stezeniu i akumulator jak nowy...to mialo sens dwadziescialat temu kiedy bateria to byl wydatek..dzisiaj to chyba lepiej kupic nowy akumulator
  • #6 2215548
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Dzięki za szybkie odpowiedzi. Chyba macie rację, już się napracował. Swoją drogą inwestując w niego jakieś 4-5 lat temu (celowo nie podawałem jego "wieku" bo to sugerowałoby wymianę), myślałem że dłużej mi posłuży, a tu zonk. Co do ładowania w samochodzie to jest OK, jeździłem ostatnio z miernikiem i instalacja napięcie "trzyma". Jeszcze co do pojemności akumulatora to kiepsko, a nawet tragicznie :( żarówka 55W przez 4 godziny rozładowała go do 10,5 V, czyli jakieś 20 Ah.

PS. Piszecie żeby pod żadnym pozorem nie dolewać kwasu ani elektrolitu, tymczasem tutaj http://www.akumulatory.auto.pl/porady.htm#6 piszą żeby zagęścić, mało tego podobno to robią za opłatą. Nie wiem teraz co o tej firmie sądzić bo w razie potrzeby miałem zamiar u nich kupić akumulator.
REKLAMA