logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować tanią instalację inteligentnego domu do sterowania systemami?

Rolski 27 Sty 2006 12:53 23895 8
  • #1 2225120
    Rolski
    Poziom 2  
    Chciałbym zaprojektować instalacę elektryczną do sterowania (inteligentnego domu) oświetleniem, ogrzewaniem, alarmem, roletami okiennymi, drzwiami wejściowymi, garażem, ogrodem(oświetlenie,podlewniem). Chciałbym urzyć dostępnych i tanich! elementów sterujących
  • #3 2226109
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    witam

taki projekt jest akutalnie drukowany na łamach Elektroniki Praktycznej

polecam

za dwa złote można ściągać z netu artykuły (10) więc polecam:D
  • #4 2226359
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Sporo do zaoferowania w kwestii sterowań tego typu posiada firma HAGER. Polecam bo sprzet moze nie najtańszy ale za to jakość pierwszorzedna.
    www.hager.pl
  • #5 2232384
    Rolski
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi. Ze względu na moje małe doświadczenie w poruszaniu się po necie w poszukiwaniu interesujących rozwiązań Proszę o wskazanie stron gotowych rozwiązań technicznych z zastosowaniem schematów, podzespołów i oprogramowania (najlepiej w j.polskim). Pozdrawiam.
  • #6 2232553
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Gotowych rozwiązań jest pewnie mnóstwo ale za jakie pieniądze?
    Możesz też wezwać jakąś firmę a to pewnie nie o to chodzi.
    Napisz na jakim etapie budowy domu jesteś, a może nie budujesz tylko dokładasz do zamieszkałego już domu?
    To dość istotne ze względu na okablowanie budynku a tego będzie sporo.Też jestem zainteresowany tym tematem, slużę pomocą w zakresie C.O. i automatyki z tym związanej.
  • #7 2233623
    Rolski
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem. Jestem na etapie posadowienia budynku na mojej działce tj. wytyczenia fundamentów itd. Wykożystując zimę chciałbym przygotować wszelką dokumentację, schematy projektowe i montarzowe oraz kosztorysowe - instalacji co.,cwu, elektrycznej, sterowań i automatyki (możliwej do wykożystania). Jednym słowem stwożenie inteligentnego domu, oczywiście za rozsądne pieniądze i dzieląc prace na etapy.
    I etap - możlwe sterowania- stwożenie i sprecyzowanie założeń.
    1-
    2-
    3.....?
    II etap - stworzenie schematu ideowego, systemu i połąceń.
    -...?
    III etap- Przeniesienie schematu na dokumentację budowlaną projektu domu.
    -...?
    Jestem zainteresowany współpracą w stwożeniu takiego czegoś. Pozdrawiam.
    P.S. Jestem z zawodu elektrykiem-praktykiem
  • #8 6909136
    krzemo_rafsi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

niestety nie jestem elektrykiem, a właśnie pisze prace inż. o inteligentnym budynku (projekt inteligentnego mieszkania...)
    końcowym elementem mojej pracy jest projekt (naniesienie instalacji na projekt mieszkania) mieszkania.

Sięgnąłem do forum Elektroda w poszukiwaniu schematów, co by mi pomogły zaprojektować własne mieszkanie (dla potrzeb pracy)

czy byłą by taka możliwość, podesłania przez Ciebie jakiejś pomocy technicznej, może jakiś rzutów, schematów?

Pozdrawiam
    Krzemo

Dodano po 46 [sekundy]:

Witam ponownie..

mój adres email to raf_si(_at_)orange.pl

Pozdrawiam
    Krzemo
  • #9 9306961
    lukaszm395
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 3
    Witam,
    Potrzebuję schemat instalacji inteligentnego sterowania oświetleniem w budynku (sterownikami, czujnikami itp.). Czy ma ktoś jakiś schemat, linki lub strony z których można coś zciągnąć?

Pozrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania taniej instalacji inteligentnego domu do sterowania oświetleniem, ogrzewaniem, alarmem, roletami, drzwiami, garażem oraz systemami ogrodowymi (oświetlenie, podlewanie). Użytkownik poszukuje dostępnych i ekonomicznych elementów sterujących oraz gotowych rozwiązań technicznych z dokumentacją, schematami i oprogramowaniem, najlepiej w języku polskim. Wskazano źródła informacji, takie jak artykuły w Elektronice Praktycznej oraz wątki na forum Elektroda.pl. Zwrócono uwagę na firmę HAGER jako dostawcę wysokiej jakości sprzętu do automatyki budynkowej, choć niekoniecznie najtańszego. Poruszono kwestie etapów projektowania: od określenia założeń, przez stworzenie schematów ideowych i dokumentacji budowlanej, po realizację instalacji. Podkreślono znaczenie etapu budowy domu dla wyboru okablowania i systemu sterowania. Wskazano również na możliwość współpracy i wymiany doświadczeń w zakresie automatyki i centralnego ogrzewania. Pojawiły się prośby o udostępnienie schematów i rzutów instalacji inteligentnego domu oraz sterowania oświetleniem z wykorzystaniem sterowników i czujników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA