logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować system sterowania domem za pomocą komputera? Pomysły i funkcje

diodak1 09 Lip 2003 01:11 34767 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować komputerowy system sterowania domem z czujnikami, przekaźnikami i ewentualnie sterowaniem głosowym?

Najprościej zacząć od zwykłej automatyki z komputerem do wizualizacji i sterowania, bo rozpoznawanie mowy na takim sprzęcie jest mało praktyczne: Atari 65 ma zbyt małą moc, a nawet na 386 pojawiały się zauważalne opóźnienia [#281489][#284501] Do pomiaru temperatury sensowne są układy 1-Wire Dallasa, np. DS1820, które można łączyć na jednej magistrali; przy termistorach trzeba zrobić własny układ pomiarowy z przełączaniem kanałów albo użyć karty pomiarowej z komunikacją RS232/USB [#283042][#284206][#285412] Do sterowania wykonawczego można użyć prostego układu na LPT, a na forum wskazano też gotowy program i schemat sterownika do 32 urządzeń na LPT [#284501][#318397] Jeśli chcesz większy zasięg i bardziej rozproszony system, warto zrobić centralkę i kilka niezależnych sieci RS485 z adresowanymi modułami [#281489][#284206] Do samego programu sterującego i wizualizacji dobrze nadaje się Delphi, a jako cięższe alternatywy wymieniono LabView oraz programy wizualizacyjne do PLC [#284541][#285365][#285412][#287114]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 281443
    diodak1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie.
    Mam do zaproponowania temat,który nurtuje mnie od czasu zakupu pierwszego (nazwijmy to) komputera,a był nim ATARI 65.
    Chodzi o sterowanie i regulacje wszystkimi funkcjami w domu i nie tylko za pomocą komputera.
    czyż nie było by miło mieć wszystko pod kontrolą w jednym miejscu,wydawać polecenia np.włącz,światło czy wybrany kanał tv głosem ?
    Otóż wwydaje mi się,że tak ale jak to zrobić ?
    Jak to zaprogramować ?
    Jakie inne funkcje powinno posiadać takie urządzenie ?
    Mam nadzieję,że pomysłów mamy wiele i razem moglibyśmy zbudować takie ustrojstwo.
    Z utęsknieniem czekam na zagorzałą dyskusje.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłej zabawy.
  • #2 281489
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    To Atari 65 ma za małą moc obliczeniową do analizy głosy. Kiedyś testowałem program Voice Assistant na 386 i miał on opóźnienie 1s między wypowiedzeniem a reakcją. A co do sterowania sprzętem to wystarczy zrobić sieć na rs485 i nadawać każdemu układowi adres. Ja bym tylko rozważał czy warto to budować dla samej sztuki bo urzytkowość tego moim zdaniem jest niewielke.
  • #3 281516
    diodak1
    Poziom 13  
    atari ma faktyczznie niewiele mocy.ja mówię konkretnym urządzeniu a użytkowość chyba jednak duża.
    np.wychodzisz z domu żucasz okiem na monitor i...wszystkie okna zamknięte,gaz wyłączony,rybki mająpokarm,tv iradia wyłączone,uaktywniasz alarm oczywiście komputerowo sterowany i wwyjeżdżasz spokojnie zostawiając wiadomość na domofonie kiedy będziesz.
    tak ja to widzę ,może jestem naiwny ,nie wiem.
  • #4 281520
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Użytkowość w głównej mierze zależy od układów wykonawczych. To bardzo wygodne jeśli możemy automatycznie zamykac okna, zasuwać rolety, sterować ogrzewaniem w poszczególnych pomieszczeniach itd. Niestety cena tych elementów wielokrotnie przekracza koszt samej elektroniki i tu widze problem. Niskim kosztem można zrobić włączanie/ wyłączanie światła i inych urządzeń elektrycznych ewentualnie sterowanie piecem CO, ale to chyba trochę za mało.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • #5 282849
    diodak1
    Poziom 13  
    tak może masz racje w takim razie na początek wystarczy ale jak podłączyć 9 czujników temperatury i ok15 przekaźników do kompa i jakiego programu użyć oto jest pytanie

i jeszcze jak podłączyć kilkanaście czujnikó np zamkniętych okien?
  • #6 283042
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Rozwiązań może być wiele. To zależy czy chcesz korzystać z gotowych elementów, czy raczej wszystko robić samemu. Pierwsze pytanie to jakich czujników temperatury chcesz użyć. Układy 1wire Dallasa wydają się tu sensownym rozwiązaniem. Jeśli miałbyś pomiar analogowy, to albo gotowa karta pomiarowa, albo własny układ komunikujący się z komputerem po RS232 lub USB. Jak masz dużo pieniędzy to możesz zastosować sterownik PLC i podłączyć go do jakiegoś programu wizualizacyjnego. Możliwości można jeszcze długo wymieniać. Zastanów się nad czujnikami jaki chcesz zastosować i swoimi możliwościami finansowymi. To zawęzi pole wyboru.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • #7 284193
    diodak1
    Poziom 13  
    pieniędzy mam niezbyt wiele ale chęci dużo wolałbym zrobić wwiększość samemu.
    czujniki to zwykłe termistory tylko do czego to podłączyć?
  • #8 284206
    elektryk
    Poziom 42  
    diodak1 napisał:
    pieniędzy mam niezbyt wiele ale chęci dużo wolałbym zrobić wwiększość samemu.
    czujniki to zwykłe termistory tylko do czego to podłączyć?
    Trzeba zrobić jakis układ pomiarowy, przełączać kanały. Przykładu układów powinny się znaleźć na elektrodzie. Może lepiej zrobić sieć na układach dallasa? Np w centralnym punkcie domu zrobić centralke która będzie sterować kilkoma niezależnymi sieciami 1wire (żeby zwiększyć zasięg)
  • #9 284491
    diodak1
    Poziom 13  
    czy takim układem pomiarowym może być przetwornik napięcie-częstotliwość ?
    czy należy zrobić jeden taki przetwornik i przełączać termistory czy lepiej zrobić np.9 przetworników?
    myślęe że to prawie wszystko jedno i tak najważniejszy jest program czy muszę się nauczyć jakiegoś języka programowania czy może już coś takiego jest?
    druga sprawa to jak zmusić kompa do przełączania np wyjść LPT głosem?
  • #10 284501
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    W dziale Download znajduje się program oraz schemat urządzenia do sterowania innymi urządzeniami za pomocą portu LPT. Jeżeli chcesz sterować głosem, to musisz jeszcze napisać (raczej wątpię) lub znaleźć soft do zamiany sygnału z mikrofonu na ciąg zer i jedynek (postać zrozumiała dla kompa), i podłączyć go do softu sterującego LPT. Marnie to widzę - zauważ że po imprezie głosik masz troszkę inny :D, i jak powiesz "światło" to może ci zacząc grac radio :lol:
  • #11 284541
    Kaban
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Delphi nadaje sie znakomicie do takiego zastosowania. Ma szereg kontrolek przypominających swym wyglądem analogowe układy pomiarowe.
    Pozdrawiam
  • #12 285355
    diodak1
    Poziom 13  
    Witam
    Co do sterowania głosem wszystko jasne. Skupię się zatem na sterowaniu systemem centralnego ogrzewania,alarmem domofonem i szeregiem innych czujników.
    pytanie czy delphi się do tego nadaje i czy można go poznać w miarę szybko.
    Proszę o radę.proszę też o pomysł na przetwornik mierzący temperaturę otoczenia i jak podłąaczyć 9 lub więcej takich czujnikóww do kompa.
  • #13 285365
    elektryk
    Poziom 42  
    diodak1 napisał:
    pytanie czy delphi się do tego nadaje i czy można go poznać w miarę szybko.
    Do wizualizacji bardzo dobrze nadaje się LabView albo programy wizualizacyjne do sterowników PLC (przy okazji taki sterownik może sterować całym "inteligentnym domem")
  • #14 285370
    diodak1
    Poziom 13  
    i oto właśnie chodzi gdzie tego szukać?
  • #15 285412
    Kaban
    Poziom 12  
    Lab View to HiTec mysle ze kolega nie potrzebuje takiej zaawansowanej technologi, jezeli chodzi o pomiar temp. można zastosować DS1820 komunikuje sie na magistrali szeregowej i możesz podlączyć teoretycnzie nieskończenie wiele układów.
    Za pomocą delphi napisalem kiedys sterownik kotła C.O, małą linie technologiczą oraz robota 2-ramiennego.
  • #16 285420
    diodak1
    Poziom 13  
    witam Kaban czy mógłbyś przesłać dokładniejszy opis tego sterownika i czy w/g ciebie delphi wystarczy do moich potrzeb?
    Z góry dziękuję
  • #17 285426
    Kaban
    Poziom 12  
    Odnośnie interaktywnego domu i programiku delphi jezeli w chacie jest stalka postawisz sobie hub-a jakis roter do hub-a podlaczysz kompa sterującego chatą i za pomoca kontrolek z rodziny indi oczywisce dostepnych w delphi sterujesz monitorujesz online przez internet.
  • #18 285438
    Kaban
    Poziom 12  
    Widze dodak ze jestes niezle napalony swietny pomysl. do swojego sterownika uzylem układ temp-czestotliwosc i to nie byl dobry pomys malem problemy z wielowadkowosciaproponuje poszperac w interneci ktos napisal program obslugujacy ds1820. moj program jest prosty ma jedna wade moze pracowac pod win9x jezeli dokopiesz sie do bibliotek odpowiedzialnych za i/o wtedy bedziesz mogl pisac takie programy pod systemy z rodziny NT.
  • #19 285446
    diodak1
    Poziom 13  
    aa co ze sterowaniem np ogrzewania w całym domu myślę o czujnikach w każdym pokoju i o siłownikach na grzzejnikach.
    Siłowniki już mam i teraz chcę zrobić konkretne sterowanie pogodowe.
    Dodam tylkoże właśnie tym zajmuję się zawodowo tzn.sterowaniem układami grzzewczymi ale po prostu nie stać mnie na wydatek ok.2 tys.zł na pogodówki.
    Dlatego właśnie kombinuję.
  • #20 285449
    Kaban
    Poziom 12  
    Cze diodak jest poczta u ciebie
  • #21 285470
    Kaban
    Poziom 12  
    Wiesz diodak nie jestem specjalisa ale instalacja reagująca na pogode musi byc bardzo szybka (tzn odpowiedz układu musi byc szybka a c.o. do tego nie nalezy). jezeli chodzi to sterowanie przeplywem cieczy w grzejniku to dobry pomysl oczywiscie jest to wykonalne bedziesz musial zrobic karte i/o poniewaz w LPT jest 1 8bit szyna danych.
    duzo pracy przed toba. mozemy wspolpracowac
  • #22 285474
    diodak1
    Poziom 13  
    odczytałem dzięki a napalony faktycznie jestem po prostu po co mam płacić dużo kiedy mogę mniej dlatego proszę o pomoc, a może coś dobrego z tego wyniknie
  • #23 285504
    diodak1
    Poziom 13  
    znam doskonale charakterystyki układów pogodowych i wiem że nowe grzejniki są na tyle szybkie że będzie wszystko ok.co do elektroniki nie ma problemu sam sobie świetnie poradzę mój problem to oprogramowanie oraz pomysły na rozwiązania układowe w ostatnim czasie wiele się zmieniło

przepraszam za post za postem zamyśliłem się

a które delpfi mam zainstalować?
  • #24 286984
    Kaban
    Poziom 12  
    Polecam delphi 6 ale wersja 3,5 sa ok. nie instaluj wersji nr4 ma duzo bledow
  • #25 287012
    diodak1
    Poziom 13  
    Dzięki za odzew właśnie próbuję ściągnąć DELPHI ze strony BORLANDA ale są pewne problemy.
    A czy mogę zainstalować np.DELPHI 7.0?
  • #27 287304
    diodak1
    Poziom 13  
    Ok mam to ch. delphi ciekaw jestem co z tym teraz narobię.
  • #28 307034
    wigor11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Cześć Diodak1. Mam propozycję.Zmień fryzurę, bo trudno się czyta twoje posty. Z góry dziękuję.
  • #29 318301
    kill
    Poziom 11  
    Witam!
    Mowa tu między innymi o sterowaniu głosowym.
    Czy ma ktos namiary na program tego typu.
    Coś takiego jak girder tylko ze ten jest do sterowania
    pc-eta podczerwieniom a mi chodzi o sterowanie pc-tem
    głosem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy systemu sterowania domem za pomocą komputera, obejmującego funkcje takie jak sterowanie oświetleniem, ogrzewaniem, alarmem, czujnikami temperatury i stanem okien oraz sterowanie głosowe. Wskazano, że starsze komputery, np. Atari 65, mają zbyt małą moc obliczeniową do analizy mowy, a sterowanie głosowe wymaga zaawansowanego oprogramowania do rozpoznawania mowy, które jest trudne do samodzielnego napisania. Proponowano wykorzystanie sieci RS485 do komunikacji z układami wykonawczymi oraz magistrali 1-wire (np. układy Dallas DS1820) do podłączenia wielu czujników temperatury. Do pomiaru temperatury można stosować termistory z przetwornikami napięcie-częstotliwość lub dedykowane układy pomiarowe. Wskazano na możliwość użycia sterowników PLC z programami wizualizacyjnymi (np. LabView) do zarządzania systemem. Jako język programowania polecano Delphi (wersje 3, 5, 6 lub 7), który umożliwia tworzenie interfejsów i sterowanie portami LPT. Do sterowania urządzeniami przez port LPT dostępne są gotowe programy i schematy. Podkreślono, że koszty elementów wykonawczych (siłowniki, czujniki) mogą przewyższać koszty elektroniki sterującej. Dyskutowano także o praktycznych aspektach automatyzacji, jej użyteczności i ograniczeniach. Wskazano na potrzebę współpracy i poszukiwania gotowych rozwiązań w internecie, zwłaszcza dotyczących obsługi układów DS1820 i programów do sterowania LPT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA