logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1,4HDI. Zgasł w czasie jazdy z niewiadomych przyczyn.

Ambulans 28 Sty 2006 20:28 7121 13
REKLAMA
  • #1 2230938
    Ambulans
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Od ponad 6 tygodni walcze z moim P206, który zgasł z niewiadomych przyczyn podczas jazdy. Przy próbie rozruchu początkowo szedł z rury wydechowej biały dym i próbował załapać a obecnie nawet i tego już nie ma. Obecnie odwiedził już kilka warsztatów min ASO PEUGEOT w Legnicy gdzie stwierdzono zbyt małe ciśnienie paliwa i powiedziano, że jest uszkodzona pompa wysokiego ciśnienia. Kupiłem drugą pompe i objawy były nadal takie same. W związku z powyższym zawiozłem pompe i wtryskiwacze do zakładu, który dokonał sprawdzenia i okazało się, że wszysko jest ok. W warsztacie gdzie auto teraz stoi stwierdzono, że odpala na czymś w rodzaju samostartu. Obecnie wiadomo mi, że sterownik jest te z ok a występuje spadek ciśnienia paliwa po między pompą a wtryskiwaczami. Na tym odcinku znajduje się jednak listwa "common rail" do której jest wprowadzony jakiś czujnik czy coś w tym rodzaju. W związku z powyższym moje pytanie brzmi co to jest i jakie ma zadanie oraz jak zbudowana jest taka listwa oraz czy możliwe jest aby to właśnie mogła być przyczyna.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2230972
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    zasilanie paliwem pompy wysokiego ciśnienia, zawór regulacji ciśnienia na pompie, druga a nie nowa nie oznacza ze jest dobra, ten czujnik jest od cisnienia
  • #3 2230998
    Ambulans
    Poziom 21  
    Obie pompy były sprawdzane i są sprawne czujniki w nich też.
  • REKLAMA
  • #4 2231317
    Jacek79
    Poziom 37  
    a zawory regulacji ciśnienia? może niemasz paliwa w zbiorniku (mamy klienta któremu komputer pokazywał 2x ze może jeszcze przejechać 30km - pomoglo wlanie paliwa) lub filtr zawalony woda w paliwie
  • #5 2231370
    Ambulans
    Poziom 21  
    Filtr nowy a paliwa 25l wlałem po uprzednim spuszczeniu poprzedniego.
  • REKLAMA
  • #6 2231476
    Jacek79
    Poziom 37  
    wiec problemu szukaj w zasilaniu pompy
  • #7 2231590
    poldek43
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam !
    Sprawdzałeś jakość paliwa ?
    Może zatankowałeś coś w rodzaju pół na pół z benzyną lub jakieś inny wynalazek .
    Tak się dzieje w autach nowej generacji jak zatankujesz coś taniego .
    Należało by poprowadzić zasilanie z bańki o dobrej jakości paliwa i wtedy masz pewność że to wina paliwa . Pod warunkiem że nie doszło do uszkodzenia wtryskiwaczy i pompy .
    Powodzonka .
  • REKLAMA
  • #8 2232284
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Jeżeli mówisz że ktoś Ci sprawdzał pompę i wtryski to znaczy że to warsztat specjalistyczny,w związku z tym nie powinni mieć problemu z uruchomieniem silnika.Chyba że ktoś sprzedaje Ci "kit".Moim zdaniem
    musisz koniecznie zmienić warsztat.
  • Pomocny post
    #9 2233125
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    JA stawiam na nie trzymający wtryskiwacz. Jeśli paliwo jest ok. Jeden przepuszcza i jest za małe ciśnienie na szynie.Dobry warsztat powinien to wykryć.
  • #10 2233286
    Jacek79
    Poziom 37  
    przeciez sprawdzali tak napisal
    wiec jak nie wiadomo to pozostaje zrobic tak jak niemcy - uszkodzony i niewiadomo co to sprzedac za 500e
  • #11 2234595
    Ambulans
    Poziom 21  
    "Dobry warsztat" - takich chyba nie ma w Legnicy. Jak narazie to łącznie z ASO każdy mówi, że nie wie co może być. Chyba najbardziej rozeznany w temacie był ten, w którym auto było podłączane ostatnio bo dali mi jakieś konkretne odpowiedzi na moje pytania. Paliwo było już też zmieniane i dawane z osobnego zbiornika. wtryskiwacze też były sprawdzone czy nie dają w przelew i są ok. Jedyną częścią gdzie może spadać cićnienie w/g mnie jest listwa common rail. Na tej listwie jest jakieś urządzenie elektryczne lecz nie wiem dokładnie co to jest czy to tylko czujnik ciśnienia czy jakiś elektrozawór. Ponadto jest tam jakiś przelew.
  • #12 2234954
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Z tego co ja wiem to pompa daje ciśnienie na wspólną listwę na której jest zawór przelewowy nadmiernego ciśnienia który otwiera przelew.Myślę że dobrze kombinujesz i zawór na listwie jest uszkodzony.Sa dwa rodzaje wtrysku w peugeocie bosch lub simens i w jednym z nich jest takie rozwiązanie.Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale kiedys byłem na szkoleniu z tych układów wtryskowych i cos mi świta,mogę nie miec racji ale cos takiego nam mówiono.
  • #13 2320292
    Ambulans
    Poziom 21  
    Auto wreszcie uruchomione po 2 miesiącach:)
    Powodem była spalona cewka we wtryskiwaczu. Dziwi mnie tylko, że 2 warsztaty stwierdziły, że jest za małe ciśnienie paliwa (łącznie z ASO Peugeot) a tak wogóle to zaliczyłem ich 5. Czyżby wszędzie tam gdzie byłem z tym autem posiadają urządzenia diagnostyczne ale nie umieją ich obsługiwać?
  • #14 2323911
    Irons
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Na to wychodzi , jeden gość był na examinerze z Fiatem , diagnosta podał mu nr. błedu i enigmatyczny opis , ale co on oznaczał i co było jego przyczyną to nie miał pojęcia :D

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 206 1.4 HDI zgasł podczas jazdy bez wyraźnej przyczyny. Początkowo przy próbie rozruchu pojawiał się biały dym z rury wydechowej, a silnik próbował zapalić, jednak z czasem objawy ustąpiły. W trakcie diagnostyki w kilku warsztatach, w tym ASO Peugeot w Legnicy, stwierdzono zbyt niskie ciśnienie paliwa i podejrzewano uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia. Pompy i wtryskiwacze zostały sprawdzone i uznane za sprawne. Problemem okazał się spadek ciśnienia paliwa pomiędzy pompą a listwą common rail, na której znajduje się czujnik ciśnienia oraz zawór przelewowy nadmiaru ciśnienia. Ostatecznie po dwóch miesiącach usterka została zidentyfikowana jako spalona cewka we wtryskiwaczu, co powodowało nieszczelność i spadek ciśnienia. Diagnostyka w warsztatach była utrudniona, a niektóre z nich nie potrafiły prawidłowo interpretować błędów diagnostycznych.
REKLAMA