logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Warsztat elektroniki samochodowej, od czego zacząć ?

ARASOBOLEK 03 Lut 2006 09:57 7479 38
Najlepsze odpowiedzi

Od czego zacząć, jeśli chcę otworzyć warsztat elektroniki samochodowej i jaki sprzęt oraz budżet będą mi potrzebne na start?

Najlepiej zacząć od nauki teorii i praktyki, a dopiero potem kupować sprzęt, bo bez wiedzy nawet drogie urządzenia nie pomogą [#2253559][#2255540] Ucz się z literatury, porównuj schematy z „żywym” samochodem i ćwicz na autach, do których masz dostęp, np. przy naprawach blacharskich lub uruchamianiu silników [#2255540][#2265507] Na początek wystarczy dobry multimetr samochodowy, miernik cęgowy, ewentualnie oscyloskop i dużo schematów; jeśli chcesz głównie montować alarmy, to lutownica i laptop mogą wystarczyć [#2255540][#2253675] Do diagnostyki elektroniki silników potrzebujesz już szerszego zaplecza, np. KTS albo innego testera, ale nie ma sensu kupować takiego sprzętu od razu bez wybranej specjalizacji [#2253675][#2253559] Szkolenia są dostępne, np. BOSCH organizuje kursy, a ktoś polecał też czasopisma i poradniki typu Auto Moto Serwis [#2253326][#2265507]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2252656
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział ale ten wydawał mi sie najbardziej pasujący do mojego problemu.
    W przyszłości chciałbym założyć własny warsztat elektroniki samochodowej. Bardzo mnie to interesuje i mam warumki ku temu sprzyjające, jednak mam pewne obawy od czego zacząć, jaka jest potrzebna gotowka na to, czy są moze organizowane jakieś szkolenia żeby nabrać wiedzy teorytycznej, bo wiadome bez tego ani rusz a same ksiązki dużo nie dadzą.

Bardzo prosiłbym o zainteresowanie bo nie wiem co mam myśleć na ten temat. Z góry bardzo dziękuje

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2253326
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1622
    bosh organizuje szkolenia na przykład. http://www.gladysek.pl/ nie wiem czy o to ci chodzi...
  • #3 2253500
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    mysle ze na poczatek wystarczy jakies 70000 pln
  • Pomocny post
    #4 2253559
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Prezes nie przesadzaj z ta ceną, najpierw wiedza i jakas praktyka i wtedy zorietujesz sie co Ci jest potrzebne. Trudno teraz mowić co powinieneś miec w warsztacje, bo nie wiadomo w czym dokładnie bys chciał sie zajmować. W sumie Elektronika samochodowa to jest bardzo szeroka tematyka i z doswiadczenia wiem ze nie jestes w stanie wszystko ogarnąć musisz sie w czymś ukierunkować i wtedy bylo by wiadomo co Ci jest potrzebne. Na pewno lutownica z prawdziwego zdarzenia, laptop i na poczatek wiedza bez niej nawet sprzęt za 70000zł Ci nie pomoże. Powiem Ci tylko że cięzko Ci teraz będzie bo fachowcy są coraz mniej wylewni na forum lub forum blokowane dla początkujących.
  • Pomocny post
    #5 2253675
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    ogolnie tak , nie napisal czym chce sie zajmowac jesli bedzie montowal alarmy to lutownica i laptop wystarczy ale do diagnosyki elektroniki w autach musi miec spore zaplecze analizator jakis kts,oscyloskop itd nie wszystko zrobi na kabelkach z allegro a lepszy sprzet chociaz ten podstawowy to kasa pozdr
  • #6 2254731
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Witam

Moja sytuacja wygląda następująco: Mój tato ma warztat samochodowy ogólna mechanika blacharka lakiery naprawa i regeneracja rozruszników i alternatorów jednak chcemy poszerzyć dzialaloność o elektronike. Mam na przygotowanie sie jeszcze 2 lata ale nie wiem co mam robić bo obecnie chodze do elektronika(jeszcze 2lata) ale za wiele z samachodami tam nie ma wspólnego, I chciałbym jakoś przygotowac sie do tego zeby wiedzieć co i jak ... Bez żadnej specjalizacji ogólnie elektronika wszystkich samochodów ale wiadomo, głównie niemcy (VW,mercedes itd)

Pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

CosteC dziękuje za link, faktycznie BOSCH przeprowadza szkolenia jednak mnie nie bedzie na to stać. Istnieje 10 kursów i na pewno przygotowanie pierwsza klasa jednak cena średniego kursu 300 zł. A więc całkowite przygotowanie wynosi 3050zł :cry:

POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #7 2255540
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Jeśli masz na to dwa lata to najlepiej zacznij od literatury. Poczytaj jak to wszystko działa. Skoro masz dostęp do warsztatu to porównaj sobie literaturę z "żywym" samochodem. W wolnej chwili możesz składać elektrykę w samochodzie po naprawie blacharki, uruchamiać silniki. Nie każdy ma takie szczęście, ja wiele razy musiałem naprawiać samochody, z którymi w życiu nie miałem do czynienia. Najpierw zdobądź trochę doświadczenia. Dwa lata to szmat czasu, na pewno pojawi się nowy sprzęt do diagnostyki. A na teraz to dobry multimetr samochodowy, miernik cęgowy, może oscyloskop i mnóstwo schematów, na początek wystarczy. Znam wielu fachmanów którzy chwalą się ,że mają KTSa a nie mają pojęcia o działaniu głupiego silnika wycieraczek.
  • #8 2264835
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Witam

Dziękuje za wszelkie informalcje i za zainteresowanie. A czy moze ktoś zna jakąś ciekawą literature dotycząća tej tematyki jak narazie przeczytałem "Elektrotechnika i elektronika w pojazdach samochodowych" - Anton Herner Hans-Jurgen Riehl Myśle ze ksiązka godna polecenia przeznaczona dla laików, gdyż na początku uczymy sie co to jest napięcie i w czym sie mierzy :D

Pozdrawiam
  • #9 2265020
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1622
    Literatura.. nie wiem co można dostać w bibliotece jakiejś uczelni technicznej ale coś powinno być. W krakowie na ulicy podwale jest księgarnia techniczna. Widziałem tam troche książek z Twojej branży. Niestety nie przyglądałem sie za dokładnie. Przykra wiadomość jest taka że 3000zł za szkolenie (całe) to nie taka nienormalna kasa. Ale jak zaczniesz naprawiać auta to zarobisz i na szkolenia.
  • Pomocny post
    #10 2265507
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    http://www.autoelektro.com.pl/
    http://www.automotoserwis.com.pl/ z tej strony i miesiecznik i poradnik - uczniowie maja znizki
    http://www.wkl.com.pl/oferta.php?kd=1&dzial=1&id=27 z tych poradników bocha wybierz te co cie interesują oraz inne o elektronice
    a wiesz co że sie uczysz dopieri i zaczynasz tak jak ja kiedyś to na meila prześle ci troche książek tych co mam w skanach
  • #11 2593713
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Witam

A jak koledzy uważanie kupić urządzenie diagnostyczne np. kts-a. Czy moze lepiej kupic laptopa i dokopywać interface wraz z przypływem pieniązków. Bo chyba anszy był by koszt. Tak "szperam" po necie po allegro i szukam przyżądu taniego (bo ceny powalają ;-/)dobrego i żeby był wszechstronny :)
  • #12 2593764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2594826
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ale słyszałem raczej dobre opinie poza ceną ;/
  • #14 2595247
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Moze jak kolega chce diagnozowac autka to niech kupi sobie euroscana .
    Jes to tanie urzadzonko a funkcjonalne . Robi wszyatkie marki europejskie .
    Pokazuje parametry odczytuje błedy itp.
    Ja mam tak samo jak kolega interes rodzinny .
    I tak szczerze powiem ze az takiego duzego zaplecza nie potrzeba technicznego .
    Ja do diagnostyki sioników uzywam euroscana , do sprawdznia sond tester zrobiony z tego forum no i miernika uniwersalnego . I bez problemów sobie daje rade :)
    Pórcz tego korzytam z autodaty i wokshopa na pcta która jest baza wiedzy :)

Tak samo zeby sobie kupic np ktsa to ztreba miec ruch w inetersie by sie tom zamortyzowało i zarabiało na siebie .
    TO co napisałem powyzej mi w zupelnosci wystarcza , a auta z elektronika sie az tak nie psuja ,
    POzdro
    Bartek
  • #15 2596325
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    berti1985 napisał:
    a auta z elektronika sie az tak nie psuja ,

:D Aha, cały plac mam zastawiony "niezepsutymi" samochodami z elektroniką. Jednak w zasadzie się z Tobą zgadzam- grunt to wiedza i literatura, potem sprzęt. Można się potknąć na najprostszych rzeczach- np. dzisiaj na błahostce zmarnowałem godzinę.
  • #16 2597109
    berti1985
    Poziom 19  
    NO cąłkowicie sie zgadzam .
    Ale tak jak kolega zaczyna z elktroniką , to niech zacznie od poskładaia podstawowego sprzetu . A co do interfejsu to nie musi byc za x tysięcy .
    Ja do takich podsataw uzywam euroscana . Przeciez wiadomo ze sprzęt ie "naprawi za nas wszyatkiego " . I tak jak w tym przypadku kolega zaczyna sie bawić z elektryką, elektroniką samochodowa niech zacznie próbowac na takich starszych autkach bo tam mozna najmniej szkód narobic :) w pórónaniu z nowymi autami naszpikowanymi elektroniką.JA np bawie sie gównie w warsztacie diagnostyką silników gdzie nie potzreba az tak duzego zaplecza technicznego .
    Pozdro
    Bartek
  • #17 2597531
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ooooo super to jest alternatywa dla mnie :) http://www.allegro.pl/item100167741__euroscan_at_diagnoza_opel_fiat_mercedes_f_vat.html <---czyli powiedzmy kupuje coś takiego do tego komputer i można zaczynać ''bawienie'' sie w elektronikę samochodową ? Myśle ze na początek moze być z tym ze jeszcze mam czas na to. A jak koledzy myślicie miedzy wiedzą teorytyczną a praktyczną jest duża przepaść. Bo mój tato twierdzi ze jednak same ksiązki mi za wiele nie dadzą, i troche sie boje tego ze jak skończe szkołe to pomimio wiedzy jaka posiadam i posiąde to nie za wiele bede móg zdziałać
  • #18 2597569
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    Ciekaw jeste czy to tak robi Renault'a, Peugota jak pisze a Opla pewnie tak jak na max'ie.
  • #19 2597624
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Nie wiedza techniczna to podstawa, bo jak nie wiesz jakie zjawiska zachodzą w cewce , czy jak działa tranzystor to masz ''puste pole w swojej układance puzli'' i właśnie tego ci kiedyś będzie brakowało. Wiem bo do dzisiaj pamiętam pewne niezrobione rzeczy i czasami po kilku latach się dowiaduje jak to trzeba było ugryść. Bo kilka lat to robię ale całe życie się uczy-- niestety.Trzeba niestety schematy instalacji i kilka mierników uniwersalnych, oscyloskop, tester sondyL ,i jakiś urządzenie diagnostyczne kompa, ale trzeba sie zdecydować co się zechce robić ,najtaniej to euroscan z wolnymi końcówkami i reo speed adapter. Myślę że po kilku robotach się zwróci, choćby kasowanie inspekcji olejowych, no i nie działanie w ciemno gdy się pali check engine.
  • #20 2598080
    berti1985
    Poziom 19  
    witam
    Zgadzam sie z kolega ze euroscan na pcoztek wystarczy .
    A co do renault i peugeota to te nowe z obd robi bez problemu gorzej ejst z tymi starymi co poztrebuja speed adaptera ale nie ma sie co martwic wiekszosc ma obd :)
    A co do kupna interfejsu zacheca go kupic ze strony www.viaken.pl zestawik interfejs euroscan na picu +multiplexer + kabelek fiat ,bmw , vw.
    Jezeli kolega chce robic samochody z grupy vag(VW, AUDI , SEAT , SKODA ) to na tamatej stronce tez jest do kupienia tanio taki fejs , kóróry pozwala na relizacje wiekszej liczbyu czynnosci niz euroscan .Plusem jest to ze płyłączki i pzedłuzki np z euroscana pasauja do tego drugiego fejsu i nie tzreba tzrymac kupy kabli .Przy dzisiajszej dobie elektroniki nie trzeba kupoac na siłe np ktasa za xtysiecy i płącic potem characz boschowi za uzywanie jego programu .

Pozdro
    Bartek
  • #21 2598143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2598200
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    A ja się nie zgodzę,,, większośc nie ma OBD. I trzeba je czymś przeczytać, bo procentowo zwiezionych autek po 96 r. jest umiarkowanie. A chociarzby Meganka 96r nie ma OBD. A jak mają OBD to czasami trzeba przelotkę 2x2. A nowe Mondeo i jego fejsik?
  • #23 2598399
    berti1985
    Poziom 19  
    Euroscan łapie nowe auta .
    Kiedys robiłem nim noma ibize i bez problemowy odczyt itp .NO speed adapter do renault tych starych sie rpzydaje ale viaken go niema a na tycm forum co jest nie zawsze sie łaczy ze wszyatkimi atami .
    Do mnie wiekszość co rpszyjezdza to fiatów opli , citroenów , renówek , vw
    I tylko are razy co miałem to włąsie francuza ze starył złaczem.
    Ja tu tylko proponuje od czego kolega powinien zaczac .
    Bo nakupienie róznego sprzetu "Jak rzyd gwożdzi " który sie nie rpzyda to marnotrawstwo . Najpiew niezh zacznie od podstaw i pozna rynek . Potem mzoe myślec dalej o rozwinieciu się .
    NIe wiem jak koledzy ale ja siedzie w mechanice i wiem conieco usterkach wystepującyh w poszczególnych autach .
  • #24 2598731
    zimek81
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Wiedza wiedza i jeszcze raz wiedza ! a jak przyjedzie do ciebie Seat Ibiza 91r, 1,2i (system porsche) to czym sie wtedy podlaczysz ?

Musisz nauczyc sie myslec jak dziala wszystko i samemu jeszcze bez podlaczenia probowac zgadywac usterki. Testery to czesto dodatkowa pomoc gdy nie mozesz pozbyc sie swiecacej kontrolki, albo gdy blad wystepuje sporadycznie.

Pozdrawiam.

p.s. normalnie szkolimy konkurencje, ale w koncu grono z nas robi to bo lubi a nie dla jakis punktow.
  • #25 2598822
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Konkurencja konkurencją ale wiedza kosztuje i to słono a jak ktoś nie umie tego uszanować to trzeba mu to ręcznie (pisemnie) wytłumaczyć. Bo nie widzę konkurencji dobrej a ktoś nie pojedezie z autkiem do gościa co partoli robotę. Dobrą praktyką jest współpraca z zakładami blacharskimi, i kolesiami co zwożą szrot z zagranicy.
    Z drugiej strony nie można mieć 1 śrubokręta (fejsu). Ja także robie carcode i mam programatorek wszystkich pamiątek i motki , ale nie mam klepacza i fejsu do grundiga i nowych fordów oraz TMS, jak koleś przyjedzie z takim radyjkiem to WIE SIĘ CZEGO NIEMA.

PS. co się łączy z -Seat Ibiza 91r, 1,2i -?
  • #26 2598870
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Witam

Dzieki Wam nie dręczy mnie juz problem z ciężkim startem jakoś to bedzie :) a tymczasem zapronumerowałem auto moto serwis (dla uczni całkiem fajan promocja:)) i mam bardzo bardzo dużo skanów od Jacek79. Wiele przydatnych rzeczy można sie dowiedzieć. Wiec na szczęście mój tato nie miał racji.

Dziekuje koledzy za zainteresowanie
  • #27 2598916
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 2651135
    feniks13
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    witam
    zainteresował mnie poruszony temat,
    szukam do diagnostyki samochodów odpowiedni program wraz z oprzyrządowaniem, znalazłem na allegro coś takiego
    http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=102924856 .co o tym sądzicie
    czy na początek spełnia wymogi małego zakładu
    czy są programy uniwersalne,czy do każdej marki trzeba kupować osobno
    a może ktoś wie gdzie można zdobyć wersje darmowe jak zrobić złącza do danej marki,interesują mnie programy polsko-języczne zaznaczam że jestem początkujący
    dzięki za podpowiedzi pozdrawiam
  • #29 2652077
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    romoo nie spotkałem jeszcze złącza diagnostycznego w Ibizie 1,2 na syst. Porsche :D Szukam na piechotkę .
    feniks13 to co na aukcji to właśnie Euroscan dużo o nim w wyszukiwarce
  • #30 2830412
    r_gustaw
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Dzieki Wam nie dręczy mnie juz problem z ciężkim startem jakoś to bedzie :) a tymczasem zapronumerowałem auto moto serwis (dla uczni całkiem fajan promocja:)) i mam bardzo bardzo dużo skanów od Jacek79. Wiele przydatnych rzeczy można sie dowiedzieć. Wiec na szczęście mój tato nie miał racji.

Oj Kochanieńki - staruszek niestety ma rację ! Po szkole , kursach i literaturze będziesz napompowany wiedzą teoretyczną ale jak trawisz pod maskę "prawdziwego" samochodu to dopiero przekonasz się jak mało wiesz.
    Przypomina mi się jak wiele lat temu zrobiłem w niemczech kurs z dziedziny wtrysków paliwai jak po tem zastanawiałem się dlaczego coś nie działa przecież wszystko robiłem (sprawdzałem) zgodnie z notatkami. Jeszcze ostatnia sprawa "z życia" : koleżanka kupiła sobie auto i prosiła mnie bym pomógł jej wdrożyć siędo ruchu miejskiego bo ona ma prawojazdy od 'nastu lat i nie czuje siępewnie , po wejściu do pojazdu koleżanka zapewniła mnie że teorie ma wyrytą ! ... no i żeczywiście TEORIĘMIAŁA WYRYTĄ ... pozdrawiam wszystkich którzy sądzą , że wiedzą ...

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie działalności w warsztacie elektroniki samochodowej wymaga przede wszystkim solidnej wiedzy teoretycznej i praktycznej. Szkolenia organizowane przez firmy takie jak BOSCH są wartościowe, lecz kosztowne (około 3000 zł za pełen cykl). Na początek rekomendowane jest samodzielne zdobywanie wiedzy z literatury technicznej, np. "Elektrotechnika i elektronika w pojazdach samochodowych" autorstwa Antona Hernera i Hansa-Jürgena Riehla, oraz praktyka w warsztacie, zwłaszcza przy starszych modelach samochodów z mniejszą ilością elektroniki.

Podstawowe wyposażenie warsztatu powinno obejmować lutownicę, laptop, multimetr samochodowy, miernik cęgowy, oscyloskop oraz schematy instalacji elektrycznych. W przypadku diagnostyki elektroniki samochodowej przydatne są urządzenia diagnostyczne, takie jak Euroscan, który jest tańszą i funkcjonalną alternatywą dla droższych interfejsów typu KTS. Euroscan obsługuje większość marek europejskich i pozwala na odczyt parametrów oraz błędów, choć do starszych modeli (np. Renault) może być potrzebny adapter speed adapter.

Ważne jest ukierunkowanie się na konkretną dziedzinę elektroniki samochodowej, gdyż zakres tematyczny jest bardzo szeroki. Wiedza teoretyczna bez praktyki jest niewystarczająca, a doświadczenie zdobywane na rzeczywistych pojazdach jest kluczowe. Współpraca z warsztatem mechanicznym i dostęp do różnorodnych samochodów ułatwia naukę. Warto również korzystać z baz wiedzy i programów serwisowych, takich jak Autodata czy Workshop.

Podsumowując, inwestycja początkowa może wynieść od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych, zależnie od zakresu działalności i sprzętu. Najważniejsza jest jednak wiedza i praktyka, które pozwolą efektywnie wykorzystać posiadany sprzęt i rozwijać warsztat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA