logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Revoltec - trwałość i wykonanie wentylatora z diodami w łopatkach?

mrrudzin 06 Lut 2006 09:47 1098 8
REKLAMA
  • #1 2266307
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Podejrzewam że pojawiło się niedawno.
    Efekt jest rozwalający (chciałoby się użyć innego słowa).

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83775702

Ktoś z was może posiada takowy?
    Jest w stanie cos powiedzieć na temat trwałości/wykonania?

Jak jest przekazywane napięcie do diód (które - tak conajmniej wynika ze zdjęć są wtopione w łopatki) ?
  • REKLAMA
  • #2 2266374
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    ale zobacz na jego parametry, jest mało wydajny i głośny. po za tym jak ądze nie ma regulacji obrotów, bo pewnie napis jest widoczny tylko przy ustalownej prędkości. reasumując napis jedyną zaletą tego wiatraka jest napis. no ale może jakiś szczęśliwy posiadacz się wypowie??
    niemniejednak revlotecowi pomysłów nie brakuje.
  • REKLAMA
  • #3 2267194
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Sczerze mówiąc bardziej traktowałbym go jako "fajny bajer", którego używa się latem jako wentylatora wytwarzającego przyjemny strumień powietrza niż coś co pracuje w komputerze. No ale to moja opinia.
    Spodobał mi się ten napis - gdyż jest czymś nowym jeżeli chodzi o ten rynek. Mieliśmy już zimne katody, niebieskie diody, świecące wentylatory - ale czegoś takiego (chyba) jeszcze nie.
  • REKLAMA
  • #4 2268188
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Bajer zaje.bisty :D Kiedyś w TV widziałem podobny bajer, ale napisy wyświetlały się na feldze od samochodu :D Nie pamiętam gdzie to było...
    Cena 60zł... da się przeboleć... Jak ktoś kocha modingować, to nawet za 100zł by kupił. Sam kiedyś bawiłem się w modingowanie kompa, kupiłem zine katody z funkcją SoundSensitiwe, jednak mrugające katody już mi się znudziły :|
    Jedynym plusem jest wyświetlanie temperatury, jednak będzie wskazywana tylko temperatura powietrza w obudowie.
  • #5 2268644
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    można znaleźć czujnik i temp proca wyświetlać
  • REKLAMA
  • #6 2274429
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    bez sensu :| , co z tego ze wyswiaetla temperature , jak wentylator siedzi w obudowie , bajer ktory fajnie wyglada , zupełnie nie praktyczny i drogi , no chyba ze ktos ma przezroczystą obudowe :D
  • #7 2274977
    arus_m
    Poziom 13  
    fajny gadzet. ale nie wiem czy bysmy sie cieszyli z napisu gdyby temperatura byla wysoka?! wydajnością i ciszą producent sie nigdzie nie chwali!
  • #8 2275013
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A ja chciałbym się dowiedzieć czemu tak drogi, firma SHARKOON w CHIP-ie z 2/2006 prezentuje taki wentylator i kosztuje 40zł. Info www.sharkoon.com.tw
  • #9 2283406
    cezar7
    Poziom 11  
    ictorn napisał:
    A ja chciałbym się dowiedzieć czemu tak drogi, firma SHARKOON w CHIP-ie z 2/2006 prezentuje taki wentylator i kosztuje 40zł. Info www.sharkoon.com.tw

Sharkoon w kółko ;) pokazuje napis "cool" + bieżącą temperaturę, a Revoltec oprócz b.temp. wyświetla swoje hasło "reboot your mind", swoje logo i to wszystko na przemian - napisy dodatkowo się albo kręcą, albo pojawiają/znikają litera po literze.
    Tu znajdziesz filmiki z tymi efektami:
    http://www.de.tomshardware.com/praxis/20051030/systemluefter-lichtorgel-04.html
    Cały artykuł porównuje zresztą te bajery Sharkoona i Revolteca - w sumie to jest to samo, różnica leży tylko w efektach ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wentylatora Revoltec z diodami LED wtopionymi w łopatki, który wyświetla napisy i temperaturę powietrza w obudowie. Użytkownicy zwracają uwagę na efekt wizualny jako główną zaletę, jednak podkreślają niską wydajność i głośną pracę urządzenia oraz brak regulacji obrotów. Przekazywanie napięcia do diod odbywa się prawdopodobnie poprzez wtopione elementy w łopatkach, choć szczegóły techniczne nie zostały dokładnie wyjaśnione. Wentylator jest postrzegany raczej jako gadżet moderski niż praktyczne chłodzenie komputerowe. Porównano go do podobnego produktu firmy Sharkoon, który kosztuje mniej i wyświetla prosty napis "cool" oraz temperaturę, podczas gdy Revoltec pokazuje napisy "reboot your mind" i logo z efektami animacji liter. Wskazano, że temperatura wyświetlana jest temperaturą powietrza w obudowie, co ogranicza praktyczność pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA