logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ zasilania wzbudzenia silnika DC 230 VDC 0,5 A z regulacją potencjometrem

JacekBin 06 Lut 2006 18:32 3158 7
REKLAMA
  • #1 2268246
    JacekBin
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich

Poszukuję układu do zasilania uzwojenia wzbudzenia maszyny obcowbudnej prądu stałego.

Wymagania:
    Znaminowe napięcie wzbudzenia 230 VDC
    Znamionowy prąd wzbudzenia 0,5 A
    Możliwość regulacji napięcia wyjściowego w zakresie 0...230 VDC
    Zmiana napięcia wyjściowego za pomocą potencjometru.

Być może dobry będzie jakiś prostownik sterowany.
    Potrzebne mi konkretne rozwiązanie, schematy wraz z doborem elementów, a najlepiej gotowe urządzenie.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2268643
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    jestem zainteresowany wykonaniem
    508-091-277
  • REKLAMA
  • #3 2269433
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    A może jakiś gotowy regulator do oświetlenia i mostek na wyjściu ???
  • #4 2270204
    JacekBin
    Poziom 12  
    Regulatory do oświetlenia posiadają na wyjściu dławik (mam na myśli ściemniacze). Podobno mogą się nie działać najlepiej. Poza tym może być problem z regulacją w całym zakresie, czyli od 0.
  • REKLAMA
  • #5 2271172
    mobak
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam. Czy ty napewno wiesz co chcesz robić ? Nie reguluje sie napięcia
    wzbudzenia, a właściwie powinnobyć prądu od zera. Przy braku wzbudzenia silnik stanowi zwarcie. Zmniejszając prąd wzbudzenia odwzbudzasz silnik zwiększając jego obroty ponad znamionowe jednocześnie zmniejsza ci moment obrotowy. To jest praca maszyny obcowzbudnej w II strefie regulacji. Regulator wzbudzenia musi zapewnić ciągły przepływ prądu. Jeżeli zrobisz uklad tyrystorowy zmniejszając kąt wysterowania tyrystorów przejdziesz z przewodzenia ciągłego w impulsowe to gwałtownie wzrośnie ci prąd twornika (zwarcie). Generalnie do prędkości znamionowej reguluje się napięcie twornika. A regulatory wzbudzenia znajdziesz http://www.apator-control.katowice.pl/dmw1.htm
  • #6 2271265
    JacekBin
    Poziom 12  
    Wiem doskonale.

Proszę o konkretne rozwiązanie, a przede wszystkim proste i tanie (jakbym chciałbym kupić DMW to by mnie nie było na tym forum).

Silnik się rozbiegnie ok. Ja chce zasilić uzwojenie wzbudzenia prądnicy prądu stałego, którą napędzam innym silnikiem. Brak napięcia wzbudzenia będzie oznaczał brak napięcia twornika prądnicy.

Dziękuję mimo to za zainteresowanie.
  • #7 2279261
    JacekBin
    Poziom 12  
    Mam już rozwiązanie.
    Jeśli kogoś interesują schematy to mogę udostępnić.
    Jest też dobór elementów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano układu zasilania uzwojenia wzbudzenia silnika prądu stałego o parametrach 230 VDC i 0,5 A z regulacją napięcia w zakresie 0...230 VDC za pomocą potencjometru. Dyskusja wskazała, że regulacja napięcia wzbudzenia nie jest optymalna, gdyż właściwą wielkością do regulacji jest prąd wzbudzenia, który powinien być ciągły, aby uniknąć problemów z pracą silnika obcowzbudnego. Proponowano różne rozwiązania, m.in. użycie prostownika sterowanego tyrystorowo, autotransformatora z mostkiem prostowniczym oraz regulatorów do oświetlenia (ściemniaczy), jednak te ostatnie mogą mieć ograniczenia w regulacji od zera i mogą zawierać dławiki, co nie jest korzystne. Podkreślono, że zmniejszanie prądu wzbudzenia powoduje odwzbudzenie silnika i wzrost prędkości ponad znamionową, co wpływa na moment obrotowy. Autor dyskusji potwierdził znajomość zagadnienia i poszukiwał prostego, taniego rozwiązania, a następnie zaoferował udostępnienie własnego schematu i doboru elementów. Wskazano również na dostępność gotowych regulatorów wzbudzenia, np. z oferty Apator-Control.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA