logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lodówka Samsung RL33EAMS i komunikat "rd"

psenny 09 Lut 2006 07:48 20568 11
REKLAMA
  • #1 2279273
    psenny
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Gdzieś od połowy roku posiadam lodówko-zamrażarkę Samsung RL33EAMS i już dwa razy w ostatnim czasie zdażyło się, że lodówka wyłączyła się a na wyświetlaczu pokazało się "rd". Wiem, że najprościej i najlepiej jest wezwać serwis (w końcu jest na gwarancji) jednakże lubię wiedzieć w czym jest problem i dlatego proszę jeżeli ktoś wie co to oznacza to proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2281797
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    musisz wezwac serwis ;) albo jak Ci sie pojawi "rd" poprostu rozmrozic zamrazalnik(najlepiej cala noc)
  • REKLAMA
  • #3 2282247
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Witam. Wezwij serwis to po pierwsze. Po drugieprocedura serwisowa przewiduje wymianę grzałki odszraniania klapki dopuszczajacej powietrze do chłodziarki, w/w klapki i pozycjonera tej klapki. ZARZADAJ TEGO OD SERWISU inaczej bedziesz miał cały czas ten problem.
  • #4 2282295
    servisant
    Specjalista AGD
    Nic niezadaj, po pierwsze wystarczy tylko przyciecie uszczelki od klapki :)
  • #5 2282433
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    po primo -lodóweczka na gwarancji
    duo -wezwać serwis
    bojak tak dalej pójdzie to zlikwidują serwisy
    po trzecie jak serwis dojrzy twoją przeróbke to co wtedy?
  • #6 2286488
    psenny
    Poziom 14  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Oczywiście nic sam nie będę robił ponieważ nie chcę stracić gwarancji, ale teraz przynajmniej wiem co jest grane i jak rozmawiać z serwisem. Na razie działa no i co teraz. Pewnie serwis nie będzie chciał przyjechać.
    I jeszcze jedno jaki to może mieć związek z wysoką temperaturą w kuchni, ostatnio urodził mi się syn i troszkę bardziej dbałem o ogrzewanie (piec węglowy) no i temperatura wymknęła mi się spod kontroli, w szczycie w kuchni miałem 26*C. Tylko przy tak wysokiej temperaturze to się zdarzyło.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #7 2289235
    servisant
    Specjalista AGD
    mogloby to miec zwiazek z temperatura w kuchni, jakbys otwieral duzo razy albo na dlugi czas drzwi od zamrazalnika.
  • #8 2289883
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    servisant napisał:
    Nic niezadaj, po pierwsze wystarczy tylko przyciecie uszczelki od klapki :)

Nie mogę pojąć dlaczego niektórzy nie potrafią używać polskich znaków diaktrycznych. Jakieś problemy techniczne? Szczególnie "ciekawie" taki tekst wychodzi w połączeniu z błędami ortograficznymi.

Co to jest niezadaj ?
  • #9 2290917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 2291211
    psenny
    Poziom 14  
    Zamrażalnik otwierany był sporadycznie raz na kilka dni. Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi (podpowiedzi). Jeżeli tylko problem ten wystąpi ponownie to wezwę serwis.
    Temat uważam za wyczerpany.

Serdeczne dzięki.
  • #11 6630044
    gromiasty
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    odświeżę trochę temat bo mam właśnie taki problem.
    W piątek ok południa lodówka zaczęła "piszczeć" , niestety serwis w mojej okolicy był "do południa" więc znalazłem ten temat oraz jeszcze :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic908402.html
    Odmroziłem lodówkę (od ok południa do wieczora ok 20-stej) i włączyłem. Działała więc się szczęśliwy że porady działają "zapomniałem" o sprawie.
    No i dziś w nocy lodówka znów zaczęła :(
    I mam pytania w związku z tym :
    - czy da się jakoś wyłączyć ten sygnał ?? o 2 w nocy jest _BARDZO_ wkurzający a ciężko chodzić po sąsiadach by przenieść zawartość lodówki
    - czy 8h rozmrażania mogło być za mało ? w domu jest ok 21.5 stopnia bo są małe dzieci ....
    - czy klapka z tyłu zamrażalnika jest tylko na 4 śruby + zatrzaski ? góra trzyma całkiem mocno i nie chciałbym czegoś połamać ...
    - czy można coś jeszcze zrobić prócz wezwania serwisu ?
  • #12 7464149
    krzycho1961
    Poziom 10  
    witam
    Miałem taki sam problem, wezwałem serwis lecz jak to nie raz bywa serwisant się nie pojawił. Lodówka czekała 20h (a mięso się psuło pojawiły się nowe formy życia) włączyłem lodówkę i problem zniknął na jakieś trzy tygodnie więc znowu tel. do serwisu no i tu powtórka z rozrywki włączyłem ponownie lodówkę, tylko że ręcznie wprowadziłem tem. w lodówce na najwyższą z dostęp czyli 9 stopni odpukać chodzi już ponad pół roku

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Samsung RL33EAMS wyświetla komunikat "rd" i wyłącza się, co wskazuje na problem z odmrażaniem zamrażalnika. Zalecane jest wezwanie serwisu gwarancyjnego, który powinien wymienić grzałkę odszraniania, klapkę dopuszczającą powietrze do chłodziarki oraz pozycjoner klapki. Tymczasowym rozwiązaniem jest rozmrożenie zamrażalnika na całą noc. Problem może być nasilony przez wysoką temperaturę otoczenia (np. 26°C w kuchni) oraz częste lub długie otwieranie drzwi zamrażalnika. Użytkownicy zgłaszają, że serwis czasem nie reaguje szybko, a po ręcznym rozmrożeniu i ustawieniu najwyższej temperatury chłodzenia problem ustępuje na kilka tygodni. Pojawia się także uciążliwy sygnał dźwiękowy, który trudno wyłączyć. Klapka zamrażalnika jest mocowana na cztery śruby i zatrzaski, co wymaga ostrożności przy demontażu. Samodzielne naprawy mogą skutkować utratą gwarancji, dlatego zaleca się kontakt z autoryzowanym serwisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA