logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajduja sie bezpieczniki.. w standardowym monitorze.

mihi185 11 Lut 2006 11:35 2291 8
  • #1 2288347
    mihi185
    Poziom 2  
    Mam monitor Cornerstone Color 20/80. Przepalił mi się w nim bezpieczniik.. otworzyłem obudowę ale nie wiem gdzie go szukać.. (bliyej przyciskow wlacznika itp. czy raczej głębiej..). Gdzie się znajdują bezpieczniki w standardowym monitorze ?[/code][/b][/tex]
  • #2 2288364
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Trudno powiedzieć :)
    Najczęściej są na płycie leżącej poziomo w monitorze (bardziej bliżej podłączenia zasilania niż włącznika). Trzeba się dobrze przypatrzeć :)
    JEżeli dalej masz problem - wrzuć zdjęcia płytki z monitora - może ktoś wypatrzy :)
  • #3 2288567
    mihi185
    Poziom 2  
    środek

tył

Niestety lepszych zdjeć nie mogłem zrobić kamerką ..:/

Jak one powienny wyglądać ?
  • #4 2288585
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    szukamy najprawdopodobniej czegoś takiego. Często siedzi w podstawce - więc może być widoczna tylko szklana część. Metalowe końcówki są podłączone do płytki.
    Niestety na zdjęciach nie widać zbyt dużo.
  • #5 2288614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2288688
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    mihi185 napisał:
    Mam monitor Cornerstone Color 20/80. Przepalił mi się w nim bezpieczniik.. otworzyłem obudowę ale nie wiem gdzie go szukać...

To jasnowidz z Ciebie! Wiesz co się uszkodziło ale nie wiesz gdzie jest i jak wygląda!? Przed otwarciem i pomiarami to nawet doświadczony fachowiec nie potrafi zdiagnozować tak dokładnie.
  • #7 2288706
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Monitory
  • #8 2288721
    mihi185
    Poziom 2  
    Wiem że bezpieczniki mi sie przepaliły, bo ..
    Paręmiesięcy temu zbyt energicznie nacisnłąem włącznik i monitor nie włączał sie..
    Poszedłem do serwisu, powiedzieli, żę to bezpieczniki wymienili i było wszystko ok. Wczoraj sytuacja się powtórzyła i chcę sam spróbować wymienić bezpieczniki..
  • #9 2288757
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    W dziale Początkujący Serwisanci już nie będę komentował. Poprzednio było w dziale Monitory.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Cornerstone Color 20/80 bezpiecznik najczęściej znajduje się na poziomej płycie głównej, bliżej gniazda zasilania niż przy przycisku włącznika. Może być umieszczony w podstawce, gdzie widoczna jest jedynie szklana część bezpiecznika z metalowymi końcówkami przylutowanymi do płytki. Aby go zlokalizować, warto użyć omomierza i śledzić ścieżki od strony kabla zasilającego; bezpiecznik powinien być oznaczony literą "F" na płycie. Wymiana bezpiecznika jest możliwa samodzielnie, zwłaszcza gdy monitor nie włącza się po uszkodzeniu bezpiecznika, co potwierdzono w serwisie. Zdjęcia płyty mogą pomóc w identyfikacji elementu, jednak na dostępnych fotografiach trudno dostrzec szczegóły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA