logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć CD-ROM do płyty z ISA i wlutowanym 486sx?

And! 09 Maj 2003 19:27 1781 10
REKLAMA
  • #1 207553
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Mam płytę z wlutowanym 486sx
    Na płycie same ISA.
    Założyłem kontroler FDD HDD COM LPT.
    Dysk i flop działa.
    Jak mogę podłączyć CD-ROM ?
    mając same ISA :(
    Istnieją jakieś kontrolery które to
    umożliwiają bo ten który włożyłem
    do tego się nie nadaje.
    Płyta obok procka ma precyzyjną podstawkę
    jak pod procek. Co to jest?
    Na coprocesor czy co ?
    Podstawka jest oznaczona
    jako OVERDRIVE SOCKET.
  • REKLAMA
  • #2 207595
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Masz jeszcze jedno rozwiazanie, stare karty dżwiękowe na ISA posiadają (w wiekszości przypadków) zintegrowany kontroler różnych napędów w tym też cd-romów, lecz niestety także odpowiedniego typu (troche węższe gniazda i taśmy, niż typowe IDE). Co do podstawki: Intel wypuścił kiedyś serie procesorów overdrive, chodziło o to, że w komputerach o przeztarzałej architekturze 486 można było zainstalować procesory o wydajności zbliżonej do procesorów 586 Pentium 60, 75, 90... (które swoją drogą robiły wtedy furore). Dzisiejszym nawiązaniem do tej idei jest PowerLeap (do kupna na allegro). A co do typowych kontrolerów, to może powinieneś spróbować sprawdzić, czy kontroler na Chipie innego producenta by niezadziałał. Sprawdź jescze ustawienia zworkowe karty, o ile takowe są (adresy itp...).
  • #3 207596
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Proponuje zainstalowac karte dzwiekowa np. SB AVE64, ESS te karty sa na ISA i maja niektore kontrolery IDE Najlepsze do takiego celu sa karty PRIMAX-a ale ciezko je dostac (mowie oczywiscie o kartach "komisowych" i w cenie okolo 25zl)
  • REKLAMA
  • #4 207600
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Jarooo!!! ma racje są jeszcze karty dźwiękowe które posiadają zwykły kontroler IDE. Za niedopatrzenie w poście przepraszam :wink:
  • REKLAMA
  • #6 207667
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    :arrow: /|\Atari - to nie kontroler IDE tylko ATAPI. Wyłącznie do obsługi CD-ROM. Twardziel na tym nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #7 207781
    /|\Atari
    Poziom 27  
    No, a czym jest ATAPI? ATAPI jest częścią interfejsu IDE, no dobrze, bądźmy pedantycznie dokładni :) EIDE. No ale teraz to i tak mniejsza z tym, problem kontrolera rozwiązany 8)
  • #8 209400
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie rozumiem dlaczego niemożesz podłączyć CD-ROMu razem z dyskiem?
    Podłączałem w ten sposób napędy do wielu 486-stek i we wszystkich działały, fakt, że BIOS podczas startu nie pokazuje napędu ale "ten typ tak ma" po zbutowaniu z dyskietki win98 napęd zawsze jest widoczny i działa prawidłowo.
  • #9 209789
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Do ISAowego kontrolera Multi I/O jak najbardziej możesz podłączyć CD-ROM ATAPI, możesz też kupić CD-ROMa na SCSI i kontroler SCSI na ISA lub wreszcie poszukać jakiegoś starego CDka z firmowym interfejsem i kontrolerem na ISA.
    Jeśli chodzi o ścisłość to kontroler Multi I/O musi mieć interfejs EIDE (EnchancedIDE), czyli obsługiwać urządzenia ATAPI (interfejs elektrycznie zgodny z IDE natomiast programowo ze SCSI).
    Widziałem CD-ROMa ATAPI w kompie 386 i był tam podpięty pod kontroler Multi I/O na ISA i działał. Tyle tylko, że ten kontroler ma tylko jeden kanał, więc dysk jest Pri-Master a CDek Pri-Slave. Jeśli w twojej taśmie są tylko dwie wtyczki na jej końcach to po prostu kup taśmę z trzema wtyczkami i po kłopocie: do kontolera wepnij tą która jest dalej od środkowej, do środkowej wepnij CD a do końcowej HDD.
  • #10 210032
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    To ja dodam ze te kontrolery na kartach z chipem ESS dzialaja bez problmow z dyskami - windows wykrywa to jako zwykly kontroler.
  • #11 210103
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Sprawdze w późniejszym terminie czy win 3.11 go wykrywa.
    Obecnie nie bardzo mam na to czas.
    Ale mnie uspokoiliscie ze to bedzie workało.
    Bo jak odpaliłem dykietkę startową win98 z opcją obsługi
    CD-Romów to nie chciało jarzyć.
    Dzieńki za info.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadając płytę główną z wlutowanym procesorem 486sx i wyłącznie slotami ISA, można podłączyć napęd CD-ROM korzystając z kilku rozwiązań. Najczęściej stosowane są karty dźwiękowe na ISA, które mają zintegrowany kontroler IDE lub ATAPI umożliwiający obsługę napędów CD-ROM (np. Sound Blaster AWE64, ESS). Kontrolery te obsługują interfejs ATAPI, który jest rozszerzeniem IDE dedykowanym do napędów optycznych. W przypadku standardowych kontrolerów Multi I/O na ISA z interfejsem EIDE można podłączyć CD-ROM jako urządzenie slave na tym samym kanale co dysk twardy, stosując odpowiednią taśmę z trzema wtyczkami. Warto zwrócić uwagę na ustawienia zworkowe kart kontrolerów oraz kompatybilność BIOS-u, który może nie wykrywać napędu podczas startu, lecz system operacyjny (np. Windows 98) powinien go rozpoznać i obsłużyć. Dodatkowo, płyta posiada gniazdo OVERDRIVE SOCKET, które służy do instalacji procesorów Intel OverDrive, pozwalających na zwiększenie wydajności 486 poprzez montaż szybszych jednostek kompatybilnych z tą podstawką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA