logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursor myszy sam się porusza - co może być przyczyną?

duh85 10 Maj 2003 14:34 1819 11
REKLAMA
  • #1 208381
    duh85
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    chodzi o to, że kursor myszy sam porusza sie po ekranie, a póba trafienia w ikonke graniczy z cudem. Na początku myslałem, że to wina starej myszki, ale po wymianie na nową jest to samo. Dwa razy przeinstalowałem system, na XP i Milenium, dwa formaty, i nic nie pomaga!!! Podłączałem ją pod PS/2 i COM ale cały czas jest to samo. Reset BIOS też nie pomógł!!! Niech ktos pomoże!!!! PLEASE!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 208550
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    sprawdź na innym zasilaczu jak zachowuje się Twoja płyta główna no i ta myszka. Jeśli to samo no to chyba pozostaje tylko walnięta płyta.
  • #3 208831
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Czy tak jest od samego początku?. Czy dostawiałeś jakiś sprzęt w okolicy komputera?
  • #4 209182
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dokladnie jest jest to radiowa to moze sasiad ma podobna mysz. Albo jakis polega zrobil ci walek wciskajac w jakis program Trojana :(
    Najlepszym rozwiazaniem jest sprawdzenie 2 myszki co ona na to (zwykla) jesli sytuacja sie powtorzy wina tkwi w... ?

Czasami mam cos takiego ze myszka sama sie porusza ale to wina kulki chyba albo jakiegos laga :\
  • REKLAMA
  • #5 209221
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Czy to komputer stacjonarny czy laptop, bo jeśli to drugie to może być uszkodzenie wbudowanego urządzenia wskazującego (zwłaszcza IBMowe TrackPointy miały do tego typu uszkodzeń skłonności).
  • REKLAMA
  • #6 209238
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Niektóre urządzenia wyposażone w silniki dawały taki efekt nawet na normalnych myszkach z kablem (u mnie np. wentylator).
  • REKLAMA
  • #8 210934
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    czy instalujesz do niej drivery od producenta czy chodzi na domyślnych od windy? miałem podobne jaja jak zainstalowałem swoją zwalone były drivery A4tech, dopiero zamiana na najnowsze pomogła
  • #9 212976
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Może to oczywiste, ale czy próbowałeś podmieniać podkładkę pod mysz?
    Czasem są jaja z myszką, bo podkładka jest wyrobiona i sie kulka ślizga.
  • #10 212997
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Podkladke pod kran i wyszorowac razem z kulka a rolki myszy to juz nie pod kran ale tez do czyszczenia.
    Drivery tez do podstawienia jakies inne - nowsze.
  • #11 213959
    banan88
    Poziom 2  
    ja na twoim miejscu wyposażyłbym się w miernik i sprawdzidziłbym przewód od COM-a jeżeli przewodziki w taśmie będą zwarte to myska na ekranie będie szaleć, sprawdź jeszcze pumkry lutownicze na druku, jak to nie pomoże to nie mam pojęcia co się stało. Moim zdaniem płyta główna jest w porządku spawdz tylko czy niema na niej jakichś usterek fizycznych(czyli zwarcia przerwy)
  • #12 213991
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Sprawdź przełącznik 2/3 klawisze myszki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego poruszania się kursora myszy pomimo wymiany urządzenia, reinstalacji systemów Windows XP i Millennium, zmiany portów PS/2 i COM oraz resetu BIOS może mieć różne przyczyny. Możliwe źródła to uszkodzenie płyty głównej, zakłócenia elektromagnetyczne od innych urządzeń (np. wentylatorów), obecność trojana lub innego złośliwego oprogramowania, uszkodzenie przewodu myszy (np. zwarcia w taśmie), problemy z przełącznikiem klawiszy myszy, a także uszkodzenie wbudowanego urządzenia wskazującego w laptopach (np. IBM TrackPoint). Zalecane jest sprawdzenie myszy na innym zasilaczu, testowanie innej myszy (najlepiej przewodowej), czyszczenie kulki i podkładki, aktualizacja sterowników (np. A4tech), a także diagnostyka sprzętowa przewodów i płyty głównej miernikiem. Warto również wykluczyć działanie trojana poprzez test w trybie DOS.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA