logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka USB/PS2 - problem z przewijaniem w myszce optycznej na XP

snort_81 14 Lip 2003 18:17 3236 8
REKLAMA
  • #1 288520
    snort_81
    Poziom 12  
    Hej mam problem z przejściówką z USB na PS2. Kiedy używam scrolla przesuwa mi w dół o 3 linie, ale próba przesunięcia do góry kończy się przsunięciem o cały ekran w dół. Jakakolwiek zmiana ustawień w systemie nie pomaga a po instalacji oryginalnych sterowników Logitecha mysz głupiej i "ucieka" w róg ekranu. Wiem gdzie sie zmienia ustawienia myszy! Problem jest tylko z tym kółkiem po podłączeniu przez przejściówkę USB/PS2. Myszka optyczna, system XP. Na samym USB jak i na systemie Win 98 mysz działa ok. Mysz jest dołączana do laptopa(może to coś rozjaśni).
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 288644
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Proponuje zainstalowac "MouseWare" taki fajny dodatkowy soft od Logitecha - dziala z wszystkimi myszkami i likwiduje 99% problemow z tymi urzadzeniami. Wpisz na google i sciagnij jak najnowsza wersje!
    W ustawieniach jako funkcje rolki daj "universal scrool". Bedzie dzialac!
  • REKLAMA
  • #3 290292
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Możesz jeszcze wyłączyć wbudowaną w laptopa mysz, często dochodzi do konfliktu między dwoma "gryzoniami".
  • REKLAMA
  • #4 290558
    NimnuL
    Poziom 15  
    spec ... powaznie MouseWare dziala z myszkami spoza Logiego ? ? ? no to mnie zaskoczyles.
  • #5 290585
    spec
    Poziom 28  
    Dzialal z wszystkimi jakich do tej pory uzywalem. Aktualnie mam Logitecha i dziala na tyle dobrze ze nie uzywam zadnyego dodatkowego oprogramowania. Kiedys mialem nijakiego SICOSa... myszka normalna na COMa - z nia dzialalo. Potem jakis KeyMouse - zwykla na PS/2 - dzialalo, Potem byl jakis kompletny Noname na PS/2 - chodzi. I jeszcze byl A4Tech - tez wszystko smigalo na MouseWare. Instalka niewiele zajmuje, wiec sprobowac nie zaszkodzi. A z moich doswiadczen wynika ze na 99% bedzie dzialac ze wszystkim (o ile myszka jest sprawna)
  • #6 292028
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    A ja odbiegnę.
    Co robić jak kursor w laptopie ma tendencję do uciekania poza ekran?
    ot tak - trzymasz pasek(button), a tu nagle pyk -uciekł
  • REKLAMA
  • #7 292032
    spec
    Poziom 28  
    U mnie pomógł MouseWare. Mozna tez zrobic reinstal windowsa (czy co tam masz), oczywiscie o ile to wszystko nie jest wina wadliwej myszki!
  • #8 292059
    cadafi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    gulinski napisał:
    A ja odbiegnę.
    Co robić jak kursor w laptopie ma tendencję do uciekania poza ekran?
    ot tak - trzymasz pasek(button), a tu nagle pyk -uciekł

Po pierwsze wgraj jakieś sterowniki do TrackPoint'a (w ThinkPad'ach IBM'a) to się częst ozdarza w notebookach (np. dell, ibm). Wadliwe są prawdopodobnie elementy przenoszace "nacisk na ruch" czasem czeka cię kalibracja czasem wystarczy reinstalacja softu. Dell jak zgłaszam usterki zawsze pyta czy już mam najnowszą wersję firmware/softu/sterowników oraz czy zrobiłem testy z płyty diagnostycznej dostarczonej z notebookiem. Trzeba się przyzwyczaić... albo myszkę podpiąć a TrackPoint'a wyłączyć.
  • #9 292068
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Dzienki mam taki soft - zainstalował się a ja go wywaliłem bo mnie irytował (Karen dla SIS)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania przewijania w myszce optycznej podłączonej przez przejściówkę USB na PS/2 w systemie Windows XP. Scroll w dół przesuwa o 3 linie, natomiast próba przewijania w górę powoduje przesunięcie całego ekranu w dół. Zmiana ustawień systemowych i instalacja oryginalnych sterowników Logitecha nie rozwiązała problemu, a myszka zachowuje się niestabilnie, „uciekając” w róg ekranu. Problem nie występuje przy bezpośrednim podłączeniu USB ani w systemie Windows 98. Wskazano, że konflikt może wynikać z użycia przejściówki oraz współistnienia wbudowanej myszy laptopa. Zalecane jest zainstalowanie oprogramowania Logitech MouseWare, które obsługuje różne modele myszy i pozwala ustawić funkcję rolki na „universal scroll”, co często eliminuje problemy z przewijaniem. Dodatkowo sugerowano wyłączenie wbudowanej myszy laptopa, aby uniknąć konfliktów sterowników. W przypadku uciekania kursora poza ekran w laptopach, pomocne może być zainstalowanie sterowników TrackPoint (np. w IBM ThinkPad) lub kalibracja urządzenia. Problemy mogą wynikać także z wadliwego sprzętu lub konieczności reinstalacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA