logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie usunąć myszy z drewnianego domu z wełną mineralną?

yacek4 17 Lut 2006 22:26 43669 11
REKLAMA
  • #1 2316165
    yacek4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się myszy w domu drewnianym które grasują w ścianach w wełnie mineralnej? Jest post z marca ale jest okienko że trzeba być zalogowanym aby to oglądać a ja jestem zalogowany i nic!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2316308
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    O kurcze, wełna im nie straszna, to muszą być zdesperowane. Obawiam się, że najskuteczniejszym rozwiązaniem jest kot, trochę mniej skutecznym pies, pod warunkiem, że nie jest leniwy. Gryzonie są bardzo inteligente, i na byle odstraszacze/pułapki nie dadzą się nabrać. Oczywiście na początek spróbuj dociec którędy zwierzęta się tam dostają i zatkać ewentualne otwory.
  • #3 2316471
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Są różnego rodzaju straszaki na gryzonie. Może zapewnić im "dyskotekę" ultradźwiękową :) Ty nic nie będziesz słyszał, a one będą się czuły jak na pasie startowym lotniska międzynarodowego. Same się przeprowadzą :)
  • #4 2316500
    dromod
    Poziom 15  
    Jednak KOT!!!

Sam zapach kota je odstraszy.
  • REKLAMA
  • #5 2316890
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Kot, ale jak trafisz na leniwca to nic to nie da.
    Ja używam kleju na myszy.
    Tak jakkolwiek to brzmi jest takowy do kupienia.Takim klejem smaruje deseczkę na której leży kiełbaska.Taka mysz nigdy do kiełbaski nie dotrze, biedactwo.
    W każdym bądź razie myszy wytępiłem.
  • REKLAMA
  • #7 2318679
    maverlick
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Kolega "kt838a" w poście odstraszasz na kota, ma problem z kotami.
    Pogadaj z nim. Na pewno z chęciom oddał by jednego z kotów.
  • #8 2319043
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Cytat:
    Jednak KOT!!!
    Sam zapach kota je odstraszy.

Gorzej jak Ciebie też odstraszy...

Ultradźwięki zdecydowanie, dla myszy to normalny zakres słyszenia.
    Pod nieobecność możesz też uruchamiać generator drgań (subwofer, kub klika elektromagnesów z luźnym rdzeniem blisko ściany, dzwonek mechaniczy) byleby generowało drgania rozchodzące się w ich obecym schronienieu. Ważne aby pojawiały się nieregularnych odstępach i trwały też losowy czas.
  • #9 2323034
    yacek4
    Poziom 14  
    Witam.
    Myszy dostają się między ściany od ziemi a domek jest niepodpiwniczony więc którędy wchodzą to niewiadomo. W domu ich niema ale jest kilka miejsc w których wyraźnie słychać że się wdrapują po ścianie. A jak zrobić samemu takie ultradźwiękowe urządzenie. Ma ktoś schemat ? Bo chyba jedyna możliwość to zrobić kilka straszaków wywiercić otwory i głośniczek zamontować pod poszyciem (ultradźwięki nie przejdą przez ściany). A jak po angielsku nazywa się takie urządzenie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2323086
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    W tym temacie link z opisem i schematem odstraszacza psów. Trzebaby zobaczyć jak z myszami, ale wydaje mi się że też nie lubią wysokich częstotiwości.
    Skompletowałem prawie wszystkie elementy do złożenia urządzenia - brakuje mi tylko przetworników - albo nie wiem gdzie kupić, albo o co zapytać :)
  • #11 2323172
    krz220
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    z ultradzwiękami trzeba uważać ponoć niszczą farbę na obrazach to pewnie i przetwornikowi lepiej się nie przyglądać.
  • #12 2323505
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Możesz próbować generować niskie częstotliwości (oraz różne urządzenia stukające), takie dźwięki dobrze rozchodzą się w ścianach.
    Podobne odstraszacze stosuje się na krety.

Jedyna wada, włączaj podczas nieobecności.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod usuwania myszy z drewnianego domu, gdzie gryzonie bytują w izolacji z wełny mineralnej. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest obecność kota, którego zapach i obecność odstraszają myszy, choć skuteczność zależy od aktywności zwierzęcia. Alternatywnie stosuje się pułapki z klejem na myszy, które unieruchamiają gryzonie przy przynęcie. Wśród elektronicznych metod wymieniane są odstraszacze ultradźwiękowe emitujące wysokie częstotliwości niesłyszalne dla ludzi, lecz nieprzyjemne dla myszy, które mogą powodować ich migrację. Zaleca się montaż kilku takich urządzeń pod poszyciem ścian, gdyż ultradźwięki nie przenikają przez ściany. Proponowane są także generatory drgań o niskich częstotliwościach i nieregularnym czasie działania, które rozchodzą się w konstrukcji domu i zakłócają bytowanie gryzoni. W dyskusji pojawiły się pytania o schematy i komponenty do samodzielnego wykonania odstraszaczy ultradźwiękowych, w tym o przetworniki ultradźwiękowe. Zwrócono uwagę na potencjalne negatywne skutki ultradźwięków, takie jak uszkodzenia farb na obrazach. Wskazano, że urządzenia elektroniczne najlepiej stosować podczas nieobecności domowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA