logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prądnica synchroniczna 18 kW z Stara – jak wzbudzić bez regulatora, ręczne sterowanie?

Szymek_14 20 Lut 2006 21:56 4430 6
REKLAMA
  • #1 2327838
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Mam prądnicę 3-fazową,
    synchroniczną, o mocy 18 kW(taka jak była montowana przy dźwigach na samochodach Star), lecz niestety nie ma przy niej regulatora i po
    uruchomieniu prądnicy nie wzbudza sie prąd 380V. Zaciski są oznaczone
    R.S.T. 0, oraz dodatkowe 2 zaciski, prawdopodobnie do wzbudzenia. Robiąc doświadczenie do tych zacisków podłączyłem akumulator 12V i wtedy po uruchomieniu prądnicy i nadaniu jej obrotów 1450, wytworzył się prąd na zaciskach R.S.T. 380V, lecz prądnica zaczęła się mocno nagrzewać. Toteż z takiego wzbudzania zrezygnowałem. W związku z tym mam pytanie, czy jest możliwe ręczne sterowanie wzbudzeniem, lub w inny sposób?
  • REKLAMA
  • #2 2327975
    kulysaw
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam.Z taka konkretnie jak ta to się nie zetknąłem ale generalnie regulacja w takich maszynach powinna odbywać się w sposób automatyczny (regulator).Tylko wówczas można zagwarantować własciwe parametry wyjściowe i jednocześnie bezpieczne dla samej prądnicy.

Pozdr
    kulysaw
  • REKLAMA
  • #3 2328033
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Przecież reguluje się prąd a nie napięcie wzbudenia. Nie ma tabliczki znamionowej? Charakter obciążenia też ma wpływ na napięcie wyjściowe, jedynie częstotliwość w pełni zależy od obrotów i tu się stosuje regulatory obrotów.
  • REKLAMA
  • #5 2328980
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam
    To jest prawdopodbnie generator GCe74 o mocy 20kVA jaki był montowany na dźwigach samojezdnych.Powinienem mieć schemat.Regulacja napięcia w tych dżwigach odbywała sie przez zmianę prędkości silnika napędowego.Z całą pewnościa nie było tam regulatora napięcia.Jeśli generator sam się nie wzbudza to moze mieć odwrotny kierunek obrotów lub przerwę w obwodzie wzbudzenia.Jak znajdę shemat to wyślę e-mailem..Pozdrawiam
  • #6 2346108
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    do janhen

Byłbym wdzięczny gdybyś wstawił ten schemat
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2355614
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam.

To schemat połączeń do tego generatora, o ktorym pisałem.

pozdrawiam
    janhen
    Załączniki:
    • Prądnica synchroniczna 18 kW z Stara – jak wzbudzić bez regulatora, ręczne sterowanie? generator gce.jpg (252.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prądnicy synchronicznej 3-fazowej o mocy około 18 kW, stosowanej w dźwigach samochodów marki Star, która nie posiada wbudowanego regulatora napięcia wzbudzenia. Problemem jest brak wzbudzenia napięcia 380 V po uruchomieniu prądnicy. Próba wzbudzenia za pomocą akumulatora 12 V skutkowała wytworzeniem napięcia, lecz prądnica ulegała nadmiernemu nagrzewaniu, co wykluczyło tę metodę. Wskazano, że w oryginalnych zastosowaniach regulacja napięcia odbywała się przez zmianę prędkości obrotowej silnika napędowego, a nie przez regulator napięcia wzbudzenia. Możliwe przyczyny braku wzbudzenia to odwrotny kierunek obrotów lub przerwa w obwodzie wzbudzenia. Podano, że model generatora to prawdopodobnie GCe74 o mocy 20 kVA, stosowany w dźwigach samojezdnych Star. Udostępniono schemat połączeń generatora, który może pomóc w diagnostyce i ręcznym sterowaniu wzbudzeniem. Podkreślono, że automatyczna regulacja jest standardem dla zapewnienia stabilnych parametrów i bezpieczeństwa pracy prądnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA