logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja wykonania komutatora do projektu z fizyki - krok po kroku

mati1988 24 Lut 2006 18:38 12296 16
REKLAMA
  • #1 2343205
    mati1988
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    no potrzebował bym instrukcje jak zrobic komutator może ktos pomoże bo musze takie coś zrobić na fizyke prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2345591
    mati1988
    Poziom 11  
    no komutator do prądu stałego no w tym problem że nie mam bladego pojęcia jak to zrobić dlatego proszę o instrukcje najlepiej
  • REKLAMA
  • #4 2345642
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    najlepiej skorzystąc z gotowca :)
    Warto też poczytać na ten temat (np. w książkach z maszyn elektrycznych).
    Komutator składa się z ułożonych na przemian wycinków przewodzących i izolacyjnych. Do wycinków przewodzących podłączasz uzwojenia na stojanie. Komutator musi posiadać również szczotki - które będą poruszały się po komutatorze - "podłączając" w danej chwili tylko jedno uzwojenie.

Warto przed budową rozłożyć jakiś silnik prądu stałego (np z zabawki) i zobaczyć jak jest zbudowany.
  • #5 2346536
    mati1988
    Poziom 11  
    ale ja potrzebuje instrukcje jak to zbudować komutator i z czego ? jakie materiały bedą potrzebne do budowy najprostrzego kamutatora

Proszę bezzwłocznie poprawić pisownie we wszystkich postach przez edycję zgodnie z zasadami obowiązującymi w j. polskim . Niewykonanie polecenia moderatora może skutkować nałożeniem kary regulaminowej.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. _fortronik_
  • Pomocny post
    #6 2347086
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Jeszcze w podstawówce budowaliśmy silnik elektryczny na płaską bateryjkę - tylko dwa bieguny. Wszyscy mieli kłopot własnie z komutatorem; ja rozwiązałem to tak (to były lata '70) :
    Ze starej uszczelki pod głowicę jakiegoś silnika spalinowego wydobyłem miedź. Powierzchnia uszczelek jest (byłą w każdym razie) pokryta blaszką miedzianą. Teraz możesz pewnie skądś zdobyć kilka cm miedzi. Następnie z paska papieru zwijasz na pręcie (szprycha rowerowa) wałek ciągle go sklejając. Po pewnym czasie powstanie na szprysze wałeczek o średnicy kilkunastu mm. Wycinasz z blaszki miedzianej odpowiedniej wielkości kwadraciki i naklejasz je na ten wałeczek po obwodzie, zwracając uwagę, żeby między blaszkami były przerwy. Dla dwóch biegunów, dwie blaszki, dla trzech - trzy itd. Do blaszek dolutowujesz końce uzwojeń i.... a dalej to już jest budowa silniczka. I masz gotowy w 100% sprawny i działający komutator. Zrobiłem odręczny rysunek, zobacz o co mi chodziło.
    A co najważniejsze - ten komutator działa! :D

Proszę poprawić zamieszczony obrazek zgodnie z instrukcją w tym Link _fortronik_
    Załączniki:
    • Instrukcja wykonania komutatora do projektu z fizyki - krok po kroku komutator.jpg (72.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2351348
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    nieskromne pytanie???
    na ile działek??
    Wbrew pozorom dobry komutator to konstrukcja skomplikowana.Prościej zrobić komutator czołowy wytrawiając z kawałka laminatu.Tyl;ko ten problem.że szczotki ustawiasznie prostopadle to osi a równolegle.
  • #8 11601802
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Czyli jak bym chciał zrobić silnik dwubiegunowy to naklejam na nawinięty papier 2 blaszki i przylutowuje do nich do jednego jeden koniec uzwojenia do drugiego drugi? Czy najpierw nawijam na tą szprychę zwoje i przylutowuje do niej a potem papier i naklejam blaszkę i też przylutowuje do jednej blaszki jeden koniec do drugiej blaszki drugi koniec?
  • #9 11602480
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    profesorek_96 napisał:
    Czyli jak bym chciał zrobić silnik dwubiegunowy to naklejam na nawinięty papier 2 blaszki i przylutowuje do nich do jednego jeden koniec uzwojenia do drugiego drugi?

Tak.

profesorek_96 napisał:
    Czy najpierw nawijam na tą szprychę zwoje i przylutowuje do niej a potem papier i naklejam blaszkę i też przylutowuje do jednej blaszki jeden koniec do drugiej blaszki drugi koniec?

Tu ci się zrobił jakis bałagan intelektualny - na szprychę zwojów (drutu) nie nawijamy, zwoje nawijamy na osadzony na szprysze rdzeń.
    Uzwojenie powinno byc radzej odizolowane od rdzenia i osi (szprzychy).
  • #10 11602927
    Trabi
    Poziom 36  
    Uzwojenie możesz nawinąć na jakiejś ramce (ja to w szkole robiłem z takiej blaszki o przekroju litery "U" która ściskała dekielek od słoika z ogórkami). Ramkę robisz prostokątną, nabijasz ją na szprychę. Nawijasz na tej ramce zwoje a końce dolutowujesz do blaszek zrobionego już wcześniej komutatora. Będziesz jeszcze musiał ustawić komutator (obracając go na ośce) odpowiednio wg. biegunów magnesów tak, żeby "przełączał" uzwojenie w chwili przejścia przez bieguny magnesów; to jest akurat prosta sprawa dlatego NIE PRZYKLEJAJ papierowego wałeczka komutatora do szprychy bo go potem nie ruszysz.
    Tak zrobiony silniczek działa bez najmniejszych problemów i rusza od razu.
  • #11 11604188
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Wystarczy wpisać najprostszy silnik elektryczny w google lub youtube i masz setki rozwiązań. Wystarczy poszukać.
  • REKLAMA
  • #12 11605913
    profesorek_96
    Poziom 16  
    12pawel to nie może być taki zwykły silniczek z youtobe. Czy mógłbyś narysować jak to wygląda z tą ramką w kształcie litery U. Jakiej grubości drut mam użyć do nawinięcia uzwojeń. Magnesy mogą być nieodymowe czy mogą być wyciągnięte np. z silnika od wycieraczek. Muszą być dwa czy wystarczy jeden?

Dodano po 7 [minuty]:

Dlaczego mówisz że jako oś silnika można wykorzystać szprychę. Przecież szprycha jest cienka.
  • #13 11606607
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    profesorek_96 napisał:

Dlaczego mówisz że jako oś silnika można wykorzystać szprychę. Przecież szprycha jest cienka.

Nie no my sie chyba nie rozumiemy. Wszyscy tu myślą o pseudosilniczku który ma obrazowac prace silnika. Z tego co piszesz to chcesz zrobić normalny silnik. Jaki wał chcesz mieć w swoim silniku? Ma on wykonywać jakąś pracę? Szprycha jest dość wytrzymała nie wiem dlaczego ci się nie podoba.
  • #14 11608016
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Mnie również chodzi o model i to w dodatku bez łożysk. Tylko szprycha jest cienka. Jakiego drutu mam użyć jakiej grubości?

Dodano po 1 [minuty]:

Mógłby Pan narysować ramkę jak ona ma być w stosunku do szprych ułożona? Dziękuje.
  • #15 11608054
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Weź korek od jabolla, oklej na obwodzie blaszką miedzianą ,a następnie zrób po przeciwnych stronach nacięcia. Następnie korek przewierć i nabij na wał silnika a do przyklejonych blaszek przylutuj uzwojenia.
  • #16 11608805
    Trabi
    Poziom 36  
    profesorek_96 napisał:
    ...Mógłby Pan narysować ramkę jak ona ma być w stosunku do szprych ułożona? Dziękuje.

Coś takiego:
    Instrukcja wykonania komutatora do projektu z fizyki - krok po kroku
    "N" i "S" to bieguny magnesów; MUSZĄ być różne.
  • #17 11610737
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Dzięki za rysunek już mi się rozjaśniło. Pozostaje pytania jak gruby ma być drut do nawinięcia i ile zwojów? Będę to zasilał albo baterią 4,5v lub akumulatorem 12v.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instrukcji wykonania komutatora do silnika prądu stałego w ramach projektu z fizyki. Komutator składa się z naprzemiennie ułożonych segmentów przewodzących i izolacyjnych, do których lutuje się końce uzwojeń stojana. Do komutatora docierają szczotki, które przełączają prąd między uzwojeniami podczas obrotu. Proponowane materiały do budowy najprostszego komutatora to miedź pozyskana np. ze starej uszczelki pod głowicę silnika spalinowego lub miedziane blaszki naklejone na papierowy wałeczek zwinięty na pręcie (np. szprysze rowerowej). Uzwojenia nawijane są na izolowaną ramkę (np. z blaszki w kształcie litery "U") osadzoną na osi (szprysze). Ważne jest odpowiednie ustawienie komutatora względem biegunów magnesów (N i S), które mogą pochodzić z silnika wycieraczek lub być magnesami neodymowymi. Grubość drutu i liczba zwojów zależą od zasilania (np. bateria 4,5 V lub akumulator 12 V). Konstrukcja komutatora wymaga precyzji, a do budowy modelu bez łożysk stosuje się wytrawianie laminatu lub proste ręczne metody. Wskazano również, że w internecie (YouTube, Google) dostępne są liczne instrukcje budowy prostych silników elektrycznych z komutatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA