logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka wirowa EW 23u – niskie napięcie i prąd spawania mimo sprawnych szczotek

Grzegorz Kaczmarczyk 25 Lut 2006 09:02 7160 6
REKLAMA
  • #1 2345046
    Grzegorz Kaczmarczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam!
    Jestem w posiadaniu spawarki wirowej, którą nabyłem jako uszkodzoną.
    Jest to prawdopodobnie "EW 23u" (niema na niej tabliczi więc nie jestem pewien, ale dołączam Foto jako załącznik tego urzeądzenia). Wymieniłem w niej szczotki, pracuje cicho , ale jej praca jest niezadowalająca, ponieważ ,żeby można było spawać wartość prądu jaka musi być ustawiona jest to maximum 300A. Dodam również iż miałem doczynienia z takim sprzętem i przy takim ustawieniu można było przepalać (ciąć) dość grube materiały. Wirnik jest w stanie idealnym , szczotki nowe dotarte -brak iskrzenia podczas pracy urządzenia. Napięcie na stykach roboczych 20 - 21V=. Przeszukałem net ; brak jakich kolwiek schematów dotyczących mostków zanjdujących się w skrzynce. Jeśli ktoś z kolegów wie jak to ugryść to proszę o pomoc.
    Dziękuje i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Spawarka wirowa EW 23u – niskie napięcie i prąd spawania mimo sprawnych szczotek spawarka wirowa.jpg (24.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2345873
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Sprawdz od spodu spawarki powinna byc skrzynka z połaczeniem silnika z uzwojeniem wzbudzenia spawarki tam moze byc przerwa.
  • REKLAMA
  • #3 2345910
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam
    Czy sprawdzałeś obwód wzbudzenia ??
    Z tego co pamietam to w takiej spawarce gdzies od spodu jest puszeczka z 4 diodami prostowniczymi. Najczęściej ona lub przewody doprowadzające ulegały uszkodzeniu - bez wzbudzenia nie spawała.
    Diody chyba 5A (obudowy podobne do BYP680...).

Pozdrawiam SIEKIER'A
    :twisted:
  • #4 2346342
    Grzegorz Kaczmarczyk
    Poziom 11  
    Panowie problem polega na tym , że spawać to ona spawa lecz przy maksymalnym ustawieniu 300A a powinna już przy 150A
  • REKLAMA
  • #5 2346412
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Sprawdż napięcie na jakie jest połączona.Spawarki można zasilać od
    3 x 127 V do 3 x 500 V.Na tabliczce wyjściowej są również dwa
    zakresy prądów spawania.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • REKLAMA
  • #6 2365531
    Grzegorz Kaczmarczyk
    Poziom 11  
    WITAM !
    PODŁĄCZONA JEST OK ! DOWIEDZIAŁEM SIĘ NIE DAWNO IŻ PRZYCZYNA MOŻE TKWIĆ W PUSZECZCE ZNAJDUJĄCEJ SIĘ POD SPODEM , I ZABRAŁEM SIĘ ZA TO. EFEKTY MARNE , OBUDOWA URZĄDZENIA ROZPADŁA SIĘ (KOROZJA) , PRZEWODY ODERWAŁY SIĘ , NA KONIEC ROZKRĘCAJĄC ŚRUBĘ POD KTÓRĄ SĄ UMIESZCZONE TZW. BLASZKI Z IZOLATORAMI ROZLECIAŁY SIĘ I NIE ZABARDZO WIEM JAK TO POSKŁADAĆ I PODŁĄCZYĆ. PO ZŁOŻENIU SPAWARKA BUCZY PRZY PRÓBIE URUCHOMIENIA (WIRNIK STOI). JEŚLI KTOŚ WIE JAK TO POWINNO BYĆ ZŁOŻONE I PODŁĄCZONE TO PROSZĘ O POMOC.:cry:
  • #7 2378855
    Grzegorz Kaczmarczyk
    Poziom 11  
    DZIĘKUJE ZA POMOC ,SPAWARKA ZROBIONA TEMAT ZAKOŃCZONY !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz spawarki wirowej prawdopodobnie model EW 23u zgłosił problem z niskim prądem spawania – maksymalnie 300A, podczas gdy urządzenie powinno osiągać pełną moc już przy 150A. Spawarka pracuje cicho, szczotki są nowe i dobrze dotarte, a wirnik w idealnym stanie. Napięcie na stykach roboczych wynosi około 20-21V. Wskazano konieczność sprawdzenia obwodu wzbudzenia, zwłaszcza puszki z diodami prostowniczymi (około 5A, podobne do BYP680), znajdującej się pod spodem spawarki, gdzie często dochodzi do uszkodzeń przewodów lub samej puszki. Użytkownik potwierdził prawidłowe podłączenie zasilania (od 3x127V do 3x500V) oraz obecność dwóch zakresów prądów na tabliczce znamionowej. Po rozebraniu puszki pod spodem stwierdzono korozję i uszkodzenia izolatorów oraz przewodów, co utrudniło ponowny montaż. Po naprawie i prawidłowym złożeniu spawarka zaczęła działać poprawnie, co zakończyło temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA