logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radiatory miedziane - czy warto je stosować zamiast aluminiowych?

Rezyslaw 13 Maj 2003 22:59 2585 28
REKLAMA
  • #1 212708
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    powszechnie stosowane są radiatory aluminiowe bądz opochodne stopy.Czy słyszał ktoś o stosowaniu radiatorów miedzianych. W końcu wszystkie tranzystory czy scalaki mają miedzane wyprowadzenia termiczne. Zresztą miedz lepiej odprowadza ciepło. Cekam na komentarze
  • REKLAMA
  • #2 212723
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Rozmawialem w tej sprawie z ludzmi co naprawiaja chlodnie i to nie prawda oni wola aluminium. A myslalem o chlodnicy do komputera do chlodzenia wodnego. Pod procesory producenci tez daja aluminiowe podkladki. Ale moze ktos ma inne poglady chetnie poczytam.
  • #3 212728
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    To ciekawe co piszesz, ale wydaje mi się, że jest to raczej podyktowane względami ekonomicznymi.Miedz jest droższa od aluminium.Jeżeli ktoś wie gdzie można dostać radiatory miedziane to niech napisze 8)
  • #4 212739
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    o czym tu pisac ? miedz jest "troche" droga jak na radiator - nie oplacalne by bylo stosowanie jej powszechnie - jednak stosuje sie ja np w komputerach (coolery na procesor prawie zawsze maja juz rdzen miedziany ...)

uwazam jednak ze dla "typowych" zastosowan w zupelnosci wystarczy aluminium, dzieki ktoremu uzyskujemy najlepszy stosunek jakosc/mozliwosc do ceny
  • REKLAMA
  • #5 212771
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Nie wiem jaka jest różnica w cenie miedzy miedzią a aluminium, ale parametry termiczne miedź ma z pewnością lepsze wystarczy zajżeć do tablic fizycznych.Poza tym mając miedzany radiator można zmniejszyć gabaryty obudowy wzmacniacza.
  • #6 212781
    radiowiec
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Raz kiedyś widziałem taki [stuningowany ] komp. bardzo duży radiator miedziany ale bez wiatraka super kształt i wygląd nie wiem czy to była samoróba a jak pamiętam to był oryginał kupiony gdzieś w Niemczech .
    Koleś mówił że się nie przegrzewa i nic go nie słychać -połowę ciszej niż normalnie bo zasilacz szumi.Widok był naprawdę IMPONUJĄCY ponoc będzie miał ten pecet obudowę przeżroczystą-wtedy to tylko pozazdrościć.
    Pozdrawiam all.
  • #7 212806
    radocha
    Poziom 28  
    Ruskie kiedyś dość często montowali radiatory Cu w zasilaczach "przenośnych" TV - mniejsze co prawda takie radiatory ale ile ważą! No i cena-Qbus ma absolutną rację
  • #8 212810
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Kiedyś rozmawiałem z kolesiem który zamierzał chłodzić procek ciekłym azotem.Oczywiście jego wiedza na temat teorii ciała stsłego była żenującą.Przy tak niskiej temperaturze półprzewodniki przestają być półprzewodnikami.Nie wiem jak skończył jego procek ale stanowczo odradzam takich eksperymentów
  • #9 212901
    radiowiec
    Poziom 18  
    Chyba że ktoś chce schłodzić swojego ptaszka :D
    A teraz serio poproszę kumpla o adres był tam masakrycznie podkręcony procesor w kompie ---radiator miedziany z ciekłym azotem -może ma jeszcze ten link to sobie zobaczycie .
    Pozdrawiam -Tomek.
  • #10 213354
    qbus
    Poziom 21  
    a czy ten radiator to nie byl zelman ? nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze to wlasnie one byly zrobione z miedzi ... (i nie prawda jest ze na nim nie bylo wiatraka !! - ten radiator owszem jest z platkow miedzi ale nad caloscia rowniez chodzi wiatrak !! - spojrzcie np tu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2151 - tu jest mieszany ale juz tu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2149 mamy sama miedz :)

tylko ta cena :( (i WAGA !!) - wzmacniacz zrobiony z takiego radiatora wazylby troche :)
  • #11 213365
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Witam

Ja mam w wzmacniaczu fabrycznym radiator częściowo miedziany. Na płaskiej podstaiwe aluminiowej jest umieszczona pofalowana blacha miedźiana. Dodatkowo od płaskiej strony radiatora ( tej części aluminiowej) jest przytwierdzony płaskownik miedziany.

Pozdrawiam
  • #12 213376
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    na procesorze mam właśnie Zalmana CNPS6000Cu właśnie ze względu na b.dobre właściwości miedzi, dzięki temu wiatrak ma tylko ok 1200 obr/min i świetne chłodzi Athlona XP, a najważniejsze że jest cichutki .We wzmacniaczach natomiast zastosowałem połączenie blaszki o grubości ok 5mm z radiatorem z aluminium(powierzchnie super szlifowane +pasta) bo nie znalazłem dobrych radiatorów z miedzi , ogólnie miedź jest znacznie lepsza od Al ale radiatory są nieproporcjonalnie drogie i trudniej dostępne
  • #13 213605
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Jest jeszcze jedna wada radiatorów miedzianych. Śniedzieją i ciemnieją. Niestety :( . Poza tym same zalety. Jest model miedzianego coolera Zalman pokryty cienką warstwą złota właśnie w celu zabezpieczenia przed utlenianiem.
  • REKLAMA
  • #14 213624
    darello
    Poziom 11  
    Przepraszam, ale w czym przeszkadza to, że radiator z Cu śniedzieje? Moim zdaniem nie ma to żadnego wpływu na jego efektywność.
    No a odnośnie działania chłodzenia za pomocą ciekłego azotu. Owszem, w temperaturze ciekłego azotu procek nie działałby dobrze, ale sprawa polega na tym, że my tylko kompensujemy ciepło wydzielane prze mocno przetaktowany procesor. I w bilansie uzyskamy itak temperature grubo powyżej 20 C.
  • REKLAMA
  • #15 213677
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Juz wszystko wiem jesli chodzi o o radiatory np pod tranzystory (powierzchnia styku mala) to lepiej jest stosowac miedz do prenikalosc ciepla jest durza i cala powierzchnia bedzie ta enerrgie odbierac, ale jesli ma to byc chlodnica w ktorej plynie np ciecz jak samochodeowa to przy tej powierzchni ten efekt jest nie istotny bo ciecz i tak krazy a wtedy liczy sie cieplo wlasciwe ktore aluminium na ok 2,5 wieksze to znaczy ze potrzebuje dwa 2,5 raza wiecej energi niz miedz zeby osiagnac wieksza temperature a w ypadku chlodzenia jest to efekt pozadany
  • #16 213742
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Odnosnie wyglądu jakichkolwiek radiatorów, to lepiej żeby nie były one gładkie i wypolerowane.Prawdziwy radiator powinien być chropowaty,prosto z odlewu.Wówczas powierzchnia wymiany ciepła jest największa i to jest najistotmiejszy parametr 8)
  • #17 213774
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Zgadza się, lepiej jak chropowaty. Jedynie powierzchnia styku z elementem chłodzonym powinna być gładka. W przypadku procesorów (zwłaszcza AMD - mała powierzchnia) nawet wypolerowana na lustro.
    :arrow: darello - na efektywność może nie, ale paskudnie wygląda wypalcowana miedź po kilku miesiącach.
  • #18 213805
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Oczywiście sa radiatory miedziane, Nawet takie posiadam.
    Co do ceny to nie potrfię odpowiedzieć.
    Ale chyba czynnikami nie stosowania powszechnie miedzi, jest waga a dodatkowo cena.
  • #19 214291
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Hrabol z tym ciepłem wł. coś namieszłeś, prawdą jest że aluminium ma 2,5 raza większe ciepło wł, ale ilość energii przekazywanej do chłodnicy jest funkcją masy, miedz przy tej samej objętości co aluminium ma ponad 3- krotnie większą gęstość tzn że na jednostkę masy przypada mniej energii. 8)
  • #20 214299
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Fakt, że rdiator Cu jest cięższy od alu, ale przy trafie ponad 5kg to chyba nie jest istotne. Pomyślałem sobie że w związku z wysokimi cenami , zwłaszcza dużych radiatorów, że możnaby spróbować samemu odlać radiator. Uzyskanie temp. topnienia nie jest problemem, gorzej z formą, a koszt byłby niższy - co wy na to? 8) 8)
  • #21 214712
    qbus
    Poziom 21  
    tak odlewaj sobie radiatory ...

pomysl jest genialny ...

szkoda tylko ze ostateczna cena takich prob byla by ogromna (nowy radiator ze sklepu + wszystko co tam sobie zmarnujesz ... ) jak myslisz ze odlanie czegos jest takie proste to sie grubo mylisz ... proponuje zajzec do ksiazek fachowych :)

acha jeszcze jedno - pamietaj ze w sprzecie nawet estradowym nie stosuje sie obecnie juz ogromnych radiatorow ... -
    moze lepiej by bylo zastosowac radiator o dlugich waskich rzebrach ktore ochadzalby wentylator ?? - w profesjonalnym sprzecie tak to wyglada i nie ma problemu z chlodzeniem ...

a szum przy takich mocach jakie widac chcesz uzyskac jest sprawa drogozedna ...

na przyszlosc zamiast pisac post po poscie wystarczy nacisnac przycisk ZMIEN :)
  • #22 215435
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Dobry radiator kosztuję kilkadziesiąt złoty a co dopiero miedziany ,jak będziesz składać wzmaka częsć po częsci to sie sam przekonasz ile to wszystko kosztuje. A pomysł z odlewem na pewno sie opłaci, największy koszt to oczywiście forma a z kolorowym złomem nie będzie problemu, nie wiem w ogóle w czym widzisz problem. Zresztą jak chcesz to kupuj ze sklepu za słoną kase i utrzymój pośredników.Jak odleje to ci prześle foto - pozdro 8) 8)
  • #23 215468
    AKUSTYK
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wszystkie twoje problemy rozwiąze kulerek 8)
  • #24 215815
    qbus
    Poziom 21  
    no to ja czekam na fotke i najlepiej test ktory wskaze jaka zawartosc miedzi udalo Ci sie uzyskac ...

fajnie by bylo gdybys przeprowadzil tez jakis test ktory by pokazal jak sprawdza sie on w praktyce, nie wiem jednak jak by to mozna bylo zorbic :) - ma ktos jakies pomysly ? jak "zmierzyc" ilosc ciepla jaka moze radiator uzyskac ?

wiem ze koszt budowy wzmacniacza od podstaw jest dosc duzy (sam sie w to wpakowalem) dlatego uwazam ze lepiej i zdecydowanie taniej jest kupic cos uzywanego i na jego podsatwie cos robic (wykorzystac obudowe zasilanie etc. ) - sam kupilem ostatnio uszkodzonego soniacza i teraz sie zastanawiam co w niego wsadzic :)

ps. zastanawie mnie tylko skad wezmiesz tyle metali kolorowych ??
    przeciez nawet kable miedziane nie sa takie tanie, rurki do instalacji hydraulicznych tez do najtanszych nie naleza ...

oczywiscie jezeli masz taka miedz to sprawa jest zdecydowanie prostsza (sam mam kilka metrow rurki miedzianej o sciance 0.5cm wiec jak Twoj sposob zadziala to moze sam cos wyproboje ...)

pamietaj aby byla to w miare czysta miedz ...
  • #25 215912
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    To chyba wyczerpuje temat, dziękuję tym, którzy zabrali głos na forum w tej sprawie.Jednocześnie nakłaniam wszystkich do dzielenia się własnymi doświadzczeniami nie tylko w dziedzinie odprowadzania ciepła, pozdro :)
  • #26 217040
    mmgryc
    Poziom 22  
    A co dać pomiędzy radiator a np. tranzystor mocy?? Kiedyś czytałem o pastach silikonowych ale ostatnio zauwarzylem że stosuje się również przekładki z foli przeźroczystej. Czy to jest specjalna folia?? No i jak policzyć wielkość potrzebnego radiatora (nie ma preciż sęsu dawać za dużo blachy:)?
  • #27 217050
    majgier
    Poziom 14  
    mmgryc - ta twoja folia to nic innego jak mika służąca do izolacji galwanicznej.
    A miedź panowie jak wiadomo ma swoją cenę i to powinno być znane.
    Jak ktoś ma zamiar stosować pastę silokonową to niech zacznie od pasty typu H (biała).
    Jak ktoś wpadł na odlewanie radiatorów to znaczy że jest mało zasobny w wiedze.

Miedziany drut jak mi wiadomo w hurtowni kosztuje 18 PLN / kg
    nie jest to mało
  • #28 217182
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Stary a kto ci powiedział że mam zamiar kupować tą midź, podobno kto pyta nie błądzi a kto szuka ten znajduję, zresztą mam zamiar odlewać także w alu. Pytałem się kumpla, który zajmuje się odlewaniem z brązu i nie tylko o parę rzeczy i okazuje się,że miedź jest bardzo wdzięcznym metalem do odlewu, gorzej jest ze stopami.Fakt na początek nie jest to tania impreza, bo trzeba zrobić formę ale póżniej zejdziesz poniżej kosztów kupna bo nie płacisz za robotę i pośredników i jest to jednorazowy wydatek
  • #29 217807
    radocha
    Poziom 28  
    Rezysław, radiator Cu ma znakomitą przewodność cieplną pod warunkiem
    1. utrzymania wysokiej czystości miedzi-a akurat w tym przypadku nie jest to łatwe-problemy stwarza zarówno sam proces wytopu jak i spustu-Polska wydała kiedyś kupę pieniędzy (po odkryciu złóż miedzi w Lubinie) na technologie-by unowocześnić hutę Legnica i Głogów
    2. powinna być to miedż rektyfikowana-taka z rurek czy byle czego ma przewodność cieplną zupełnie inną niż ta z tablic mat-fiz (zanieczyszczenia grupują się na granicach kryształów wewn. i gwałtownie pogarszają przewodność cieplną,jeśli chodzi o elektryczną-powstaje efekt multiplikowanego złącza półprzewodnikowego-i dlatego kiepskie kable "łapią radio")."Beztlenowość" nie rozwiązuje wszystkiego-siarczki dla przewodnictwa cieplnego są jeszcze grożniejsze
    3. Właśnie by walczyć z zanieczyszczeniami powierzchni mającymi charakter termoizolacyjny stosoje się powłoki galwaniczne ze złota-a nia dla picu
    4. Odlewy Cu są półsurowcem-poddawanym kuciu i walcowaniu-dopiero wtedy miedź nabiera zasłużenie chwalonych znakomitych własności plastycznych i podatności na obróbkę mechaniczną.Odlewy są kruche i łamliwe, pękają b.łatwo-i wystarczy próbkę poddać krystalografii by zrozumieć dlaczego.
    Mimo wszystko życzę powodzenia i prosimy o więcej-materiał z doświadczeń zapewne wystarczy na ciekawą strone o amatorskiej obróbce miedzi wysokiej czystości

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stosowania radiatorów miedzianych w porównaniu do aluminiowych, powszechnie używanych w elektronice i komputerach. Miedź charakteryzuje się lepszą przewodnością cieplną niż aluminium, co pozwala na efektywniejsze odprowadzanie ciepła i potencjalne zmniejszenie gabarytów radiatora. Jednakże jej wyższa cena, większa waga oraz trudności w obróbce i dostępności ograniczają powszechne zastosowanie. W praktyce stosuje się miedziane rdzenie w coolerach procesorów (np. Zalman CNPS6000Cu), często łączone z aluminiowymi elementami dla optymalizacji kosztów i masy. Miedź wymaga wysokiej czystości i odpowiedniej obróbki, aby zachować swoje właściwości termiczne, a także zabezpieczeń antykorozyjnych, np. powłok galwanicznych ze złota, które zapobiegają utlenianiu i śniedzieniu. W zastosowaniach takich jak chłodzenie wodne czy wzmacniacze, aluminium oferuje korzystny stosunek jakości do ceny i masy. Dyskutowano także o technikach montażu radiatorów, np. stosowaniu past termoprzewodzących i izolacyjnych przekładek z miki. Pomysł samodzielnego odlewania radiatorów miedzianych pojawił się jako potencjalna metoda obniżenia kosztów, jednak wymaga specjalistycznej wiedzy i odpowiednich form. W podsumowaniu, miedź jest materiałem o lepszych parametrach termicznych, ale jej zastosowanie jest ograniczone przez koszty, wagę i dostępność, dlatego aluminium pozostaje standardem w większości zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA