logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć rozładowywania akumulatora przy zasilaniu olejem rzepakowym?

angel.pg 03 Mar 2006 15:52 1422 4
  • #1 2369593
    angel.pg
    Poziom 2  
    Przerobiłem samochód na zasilanie olejem rzepakowym - wszystko jest ok poza małym sczegułem
    do wstępnego podgrzania paliwa służy grzałka elektryczna o mocy 260W
    podłączona poprzez przekaźnik do instalacji elektrycznej
    przekaźnik załącza obwód gdy pojawi sie impuls na alternatorze (tj. gdy alternator zaczyna produkować prąd) ale grzałka pobiera ten prąd z alternatora oraz z akumulatora co skutkuje rozładowywaniem go

co zrobić aby ten efekt wyeliminować ?
    nasuwa mi sie następujące rozwiązanie:
    alternator ma możliwosc tworzenia pradu max 70A, wiec na + alternatora pomiędzy nim a rozrusznikiem montuje dwie diody szodkiego (każda z diód może wytrzymac 40A) ktore pozwalaja na przeplyw pradu tylko w kierunku rozrusznika i akumulatora a swoja grzalke wpinam pomiędzy diodami a alternatorem

diody szodkiego mają spadek napięcia 0,2V wiec powinno być ok
    jedynym problemem jest to ze te diody maja nóżki dosyć podatne na wyłamanie, wymagają radiatora, i dobrej izolacji od masy

drugie rozwiazenie nie wiem czy wykonalne to wpiąc sie gdzieś w układ diód lub układ regulacji napięcia w alternatorze

co o tym myślicie?
  • #2 2369784
    king252
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    260 W to tylko około 22A przy 12V wiec masz jeszcze zapas chyba ze grzejesz na postoju albo ten alternator nie daje tych 70 A ale duzo mniej
    moze warto to sprawdzic
  • #3 2369849
    angel.pg
    Poziom 2  
    Alternator daje tyle prądy ile instalacja potrzebuje (ile pobiera) do pewnego momentu.
    Natomiast grzałka w tym wypadku daje opór alternatorowi ale ze względu na to ze jest jednocześnie podpięta do akumulatora czerpie sobie tez prąd z niego

ile czerpie z jednego a ile z drugiego - nie wiem - ale pewnie tyle aby cały układ (alternator, akumulator ) najmniej sie "zmęczył"

grzałka jest załączana do uzyskania przez układ chłodzenia odpowiedniej temperatury a w dzisiejszych warunkach pogodowych oraz ze względu na znaczną przewagę tras krótkich okazuje sie ze grzeje ona przez 80% czasu pracy silnika - akumulator w pozostałych 20% nie jest wstanie odzyskać tej energii
  • #4 2369863
    Adasku
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    jakie masz napięcie na wolnych obroyach i nawiekszych
  • #5 2369875
    angel.pg
    Poziom 2  
    Na wolnych obrotach mam okolo 14,2-14,3V
    na najwiekszych nie sprawdzalem

natomiast gdy grzalka jest wyłączona pomiedzy "-" na akumulatorze a masa gdzies na karoserji pojawia sie napiecie dodatnie (kilka miliVoltów) gdy włączam grzalke pojawia sie napięcie ujemne (nawet kilkanascie mV) co swiadczy o rozladowywaniu akumulatora

Dodano po 52 [minuty]:

pomierzylem napiecia w 3 stanach:
    silnik wylaczony: napiecie 12.5V
    silnik wlaczony z grzałką 260W : napiecie 14,41V, róznica pomiedzy "-" akumulatora a masą: -30mV
    silnik włączony bez grzałki : napiecie 14.64V róznica pomiedzy "-" akumulatora a masą: -18mV

przy zwiekszaniu obrotów wzrost napiecia o 0.01V
REKLAMA