logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zamienniki tranzystorów i diod do zasilacza Codegen? TO-247, grzanie

Bobekmaster 04 Mar 2006 09:32 1961 15
REKLAMA
  • #1 2372184
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Chce wymienić tranzystory i duodiody (z radiatroków) W zasilaczu "codegen" na ich odpowiedniki w obudowach TO-247 oraz żeby sie mniej grzały (oprócz tego wymienie radiatorki) Moje części to:

-Mospec S20c40c E32 wymienić na 72CPQ030 w TO247 IR-a
    -diody prostownicze na radiatorku wymienić na MBR20100CT (jest to w obudowach TO-247??)
    -?0N03p (pierwszej literki nie mogłem odzcytać)
    -D13007
    -D13007
    -Fc0230 2n60b

Mógłby ktoś powiedzieć na jakie cześći mam to wymienić?? I prosze jeszcze o sprawdzenie czy 2 pierwsze zamienniki pasują

Bardzo prosze o pomoc!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2372216
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Zasilacze firmy codegen nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Może troche dołożyć i kupić nowy zasilacz lepszej firmy, który w razie awarii nie pociągnie za sobą na tamten świat całego komputera.
  • #3 2372232
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Jest to tani zasialcz ale jak bede go przerabiać to i tak powymieniam strategicze częsći (na radiatorkach) i na kabelkach przymocuje bloku wodnego.

Jak znasz dobry zasilacz na którym opłaca sie ekperymentować to powiedz nazew i cene!
  • #4 2372302
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Moim zdaniem najprościej zainwestować w coś o wiele lepszego (np. chieftec) i mieć spokój bez eksperymentów i przeróbek, które mogą zakończyć się tragiczne dla Twojego komputera.
    Proponuje pooglądać i poczytać tutaj . Są tu w miarę obiektywne komentarze na temat oferowanego sprzętu co pozwala na zorientowanie się w temacie. Warto też poszukać na forum / popytać o konkretne modele.
    Najwięcej o danym sprzęcie powie Ci jego użytkownik.
  • #5 2372319
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Chce zrobić przeróbke żeby zasilac mniej sie grzał -mnie zurzywałenergii na własną prace- oraz żeby był wmiare tani do 80 (codegeny mam za darmo)

Dodano po 48 [sekundy]:

Jeśli mi sie uda to chciałbym zrobić pasywny zasilacz!!

Moderowany przez jankolo:

proszę nie przesadzać z nieuwagą (żeby nie powiedzieć niuechlujstwem) w pisaniu postów!

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2372456
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    To powiedzcie jaki polecacie?
  • #9 2372516
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    CHCE zrobić zasilacz z blokiem i kupić może modecoma (do 80zł) bo tagana za 400 nie bede przerabiać
    Moderowany przez TONI_2003:

Dlaczego zakładasz ponownie nowy Temat postu o tym samym co tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic456286.html#2370458
    Proszę o wyjaśnienia na PW co mam z tamtym zrobić i z Twym postępowaniem na forum ? !

• #10 2372561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2372571
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Tagana nie trzeba przerabiać :) Do tego producent daje 3 lata gwarancji co też daje do myślenia.

Cytat:

Chce zrobić przeróbke żeby zasilac mniej sie grzał -mnie zurzywałenergii na własną prace- oraz żeby był wmiare tani do 80 (codegeny mam za darmo)

Tak dla formalności - to że wstawisz większe radiatory czy zmienisz chłodzenie na wodne/pasywne czy jakiekolwiek inne nie spowoduje mniejszych stat zasilacza (czyli energii zużywanej na własną pracę). Ilość traconej energii będzie dokładnie taka sama, tylko powierzchnia za pomocą której będzie ona rozpraszana się zwiększy (a więc temperatura spadnie).
    Moim zdaniem lepiej kupić Modecoma czy Huntkey-a niż eksperymentować z Codegenem.
    Spójrz tutaj i zobacz jakich uszkodzonych zasilaczy najwięcej sprzedają.
  • #12 2372608
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    ok pomyśle nad modecomem
    A we wszystkich modecomacz buczy transformator na porkywie??
  • #14 2372711
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Chcodzi to reansformator który jest przykręcony i połączony z płytkśą 2 kablami??
  • #16 2373033
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Bo słysze ż ebyczy z 10 cm i z dalszej odległości dziwyn dzwięk słychac

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany tranzystorów i diod w zasilaczu Codegen na odpowiedniki w obudowach TO-247, z celem zmniejszenia nagrzewania się elementów oraz poprawy chłodzenia (wraz z wymianą radiatorów). Autor pyta o zamienniki dla tranzystorów Mospec S20c40c E32 na 72CPQ030 (IR) oraz diod prostowniczych na MBR20100CT i prosi o weryfikację ich kompatybilności. W odpowiedziach podkreślono niską jakość zasilaczy Codegen i zalecano inwestycję w lepsze modele, np. Chieftec, Tagan, Fortron czy Modecom, które cechują się większą niezawodnością i stabilnością pracy. Wskazano, że zmiana chłodzenia (większe radiatory, chłodzenie wodne lub pasywne) obniży temperaturę elementów, ale nie zmniejszy strat energii zasilacza. Poruszono także temat charakterystycznego buczenia transformatora lub dławika PFC w zasilaczach Modecom. Autor rozważa wykonanie przeróbki zasilacza Codegen z blokiem wodnym i ewentualnie pasywnym chłodzeniem, przy budżecie do 80 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA