logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały do pracy inżynierskiej: AVR, Bascom, sterowanie kamerą, 90S2313, Atmega8

francu 07 Mar 2006 10:45 3601 14
  • #1 2384703
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.

Szukam materiałów i książek nt. bascom i avr do mojej pracy inżynierskiej. Planuję zrobić sterowanie położeniem kamery internetowej za pomocą pilota podczerwieni z wykorzystaniem silnika krokowego i servo. Chcę wykorzystać 90S2313 lub Atmega8.

Literatura w języku polskim, którą znalazłem:

Jarosław Doliński - Mikrokontrolery AVR w praktyce
    Marcin Wiązania - Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom
    Piotr Górecki - Mikrokontrolery dla początkujących
    Rafał Baranowski - Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce
    Ryszard Krzyżanowski - Układy mikroprocesorowe
    Paweł Hadam - Projektowanie systemów mikroprocesorowych
    Arkadiusz Krysiak - Mikrokontrolery rodziny AVR. AT 90S2313
    Jerzy Pasierbiński, Arkadiusz Krysiak - Programowanie mikrokontrolerów rodziny AVR cz.1

ewentualnie także:
    Jerzy Jakubiec - Wprowadzenie do techniki mikroprocesorowej
    Arkadiusz Krysiak - Mikrokontrolery rodziny AVR w obudowach ośmiowyprowadzeniowych
    Arkadiusz Krysiak - Mikrokontrolery rodziny AVR AT 90S1200
    Zbigniew Hajduk - Mikrokontrolery w systemach zdalnego sterowania

Są dostępne jeszcze inne książki?? Posiada ktoś jeszcze inne ciekawe materiały??

Pozdrawiam.
  • #2 2384723
    greg_matrix
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A czy naprawdę potrzebujesz więcej książek???? Ja przeczytałem "tylko" książkę Marcina Wiązania + noty katalogowe scalaka, który programuję i to w zupełności wystarczy.

No chyba że tu chodzi o to, żeby bibliografia wyglądała poważniej :-)
  • #3 2384914
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Literatura ma wygladac "poważnie". Własnie czytam książkę Wiązani, kiedyś przerabiałem kurs z EdW na 2313. W końcu to praca inżynierska.
  • #4 2385028
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Boże chroń nas przed takimi inżynierami, gdzie kolega studiuje na KUL'u praca inżynierska w Basic'o podobnym środowisku, zrozumiałbym gdyby to była praca dyplomowa w technikum lub zawodówce, bez obrazy ale to jest środowisko dla dyletantów nie mających pojęcia o budowie procesora, wiem bo sam czasami tego używam ;-)
  • #5 2385132
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    a w czym niby bascom jest taki zly?????????????????
  • #6 2385623
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Od razu obraza majestatu czy co, nie mówiłem, że jest zły ale od inżyniera wymagałbym więcej niż od hobbysty, który sobie wymyśli urządzenie napisze mniej lub bardziej skomplikowany kod przy pomocy narzędzia nie wymagającego znajomości architektury uC. Zresztą napisałem też, że sam czasami używam tego środowiska tak więc nie neguje samego Bascom'a tylko to ma być praca inżynierska. Natomiast jeżeli kolega przyszły inż. robi inny projekt a uC i Bascom mają być tylko częścią tego projektu [na przykład: śledzenie obiektu przy pomocy kamery podłączonej do pc i przewidywanie kolejnego położenia przedmiotu, gdzie sterowanie silnikiem krokowym jest przez port RS232 lub nawet RS485 jest tylko wykonaniem polecenia z programu śledzącego to już inna bajka {zakładając, że kolega nie studiuje elektroniki tylko informatykę, a projekty z uC są łatwiejsze niż niektóre informatyczne}].

P.S.:ale i na takich kierunkach królował ASM, kiedyś nawet pomagałem takiemu "studentowi" co nie wiedział jak działa uC.
  • #7 2386006
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    No to się sprawa wyjaśniła i wszystko ułożyło się jak trzeba. Z innej strony znajomość uC to brzmi dumnie. Sprawa sprowadza się do poczytania not katalogowych niedostępnych dla przeciętnego Kowalskiego, który nie zna angielskiego wraz z zasobem słów opisujących uC, ustawienia w odpowiednim czasie odpowiednich wartości w odpowiednich rejestrach. Można by zatem stwierdzić, że znajomość C polega na znajomości j. angielskiego w stopniu umożliwiającym zrozumienie not katalogowych. Idea samego programu jest taka sama w Bascomie jak i w C. Bascom też w końcu musi ustawiać rejestry tylko się to inaczej nazywa (Config). Ot w skrócie cała filozofia programowania w Bascomie i w C. Złożona i ciekawa praca magisterska napisana w Bascomie to żadna ujma. W tym języku można na prawdę wiele osiągnąć, a niektóre sprawy mogą być nawet trudniejsze niż w C.
  • #8 2461603
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Piotrek1970 napisał:
    Boże chroń nas przed takimi inżynierami, gdzie kolega studiuje na KUL'u praca inżynierska w Basic'o podobnym środowisku, zrozumiałbym gdyby to była praca dyplomowa w technikum lub zawodówce, bez obrazy ale to jest środowisko dla dyletantów nie mających pojęcia o budowie procesora, wiem bo sam czasami tego używam ;-)

Ja też robię pracę inżynierską w Bascomie. Studiuję na Politechnice Gdańskiej (ETI), a temat mojej pracy to: uniwersalny G-Meter. Już mam promotora i temat został zaakceptowany. Co do wyboru języka, to jest pełna dowolność. Wybrałem Bascoma, głównie z tego względu, że ma bardzo duże wsparcie dla graficznych wyświetlaczy i jest (dla mnie) bardziej przejrzysty niż C. Nie rozumiem ludzi, którzy wyśmiewają Bascoma… Przecież to jest naprawdę wspaniały kompilator i da się w nim zrobić dosłownie wszystko. Jeżeli chodzi o wielkość kodu, to się tym wcale nie przejmuję, bo zainwestuję 30zł w ATmega128 :D
  • #9 2463236
    M. S.
    Poziom 34  
    Spokojnie z tą 128 - ką. Bascom w zakresie długości kodu nie jest taki zły. Piszę przeważnie programy równolegle w Bascomie (który znam) i w "C" (bo się go uczę). Jak dotąd "C" daje plik wynikowy o wielkości od 70 do 80% pliku Bascoma. Można jednak w prosty sposób zmienić te proporcje. Wystrczy użyć niektórych instrukcji (np. print) lub obszernego pliku Makefile. Udało mi się napisać program w WinAVR o wadze ponad 2kB, który zawierał jedynie pustą funkcję main czyli nie robił nic! Zdecydowaną zaletą "C" jest "łatwość" obsługi urządzeń magistral itp, których Bascom nie obsługuje. Jeśli takich nie ma to na pewno szybciej i czytelniej (i nie aż tak "kosztownie") wyjdzie program w Bascomie.
  • #10 2463281
    hunterhouse
    Poziom 26  
    wydaje mi się że jak ktoś zna procesor od środka to i w bascomie moze pisać o wiele szybciej niż początkujący w c.
    wielkość kodu i szybkość zależy od programisty w 80% i w 20% procentach od kompilatora.
    sam pisze w bascomie bo kod jest w nim przejżysty.
  • #11 2463362
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Szczerze mówiąc zgadzam się z Piotrek1970, praca inżynierska powinna dowodzić wiedzy przyszłego inżyniera, bascom takiej wiedzy nie wymaga i tym samym nie można tym językiem jej udowodnić.

Sam mam nawet legalnego bascoma i pisałem programy z wykorzystaniem wyświetlacza alfanumerycznego nie znając za bardzo zasady odczytu pinów w AVR.

A czy jest bardziej przejżysty to zależy, dobrze napisany program w C może być o wiele bardziej przejżysty, ale trzeba znać zasady składni, tylko jak ktoś jej nie zna, to po co ma zaglądać w kod?
  • #12 2465099
    Fredy
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Kiedyś programiści piszący w C byli prześladowani przez starych fachowców znających asemblera. Język C to był język amatorów, był zbyt mało ambitny, zbyt wolny i pamięciożerny. Myśle że teraz jest podobnie. Bascom ma niesamowitą prostotę i logikę , co powoduje że pisanie programów jest banalne. Bascom poza tym stale w bardzo szybkim tempie się rozwija -już jest nowa wersja. W Bascomie można naprawdę napisać bardzo skomplikowane programy działające bardzo stabilnie.
  • #13 2465191
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    A czy ktoś tu napisał że nie można, czy że nie jest "fajny"?
  • #14 2465535
    M. S.
    Poziom 34  
    Powoli dyskusja się rozwija. Widzę że zdecydowanie wzrasta ilość zwolenników Bascoma do których należę, co wcale nie utrudnia mi poznawania "C". Jest to język, który tak szybko się nie znudzi (Bascom już mi się trochę przejadł). Kto chce niech zaczyna od Bascoma. Najważniejsze na początku jest mieć szybki efekt. Później dużo większe trudy już tak szybko człowieka nie zniechęcą. Widzę teraz, że gdybym zaczął od "C", nie byłoby mnie tu i teraz.
  • #15 2467767
    greg_matrix
    Poziom 17  
    Ta dyskusja trochę przypomina spory narciarzy: narty klasyczne czy carvingowe? Jedni twierdzą, że co to za jazda, bez kijków, bez stylu... Baa- że to pójście na łatwiznę, ot co! A w czasie kiedy pierwsi mozolnie ćwiczą skręty na kijkach ci drudzy prawie od razu śmigają i dobrze się bawią! Łatwo, przyjemnie, efektownie i też efektywnie.

Może to odrobinę głupie porównanie, ale mi akurat przyszło do głowy :-)
    A jak się chwilę zastanowić to może nie aż takie głupie.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania literatury i materiałów do pracy inżynierskiej opartej na mikrokontrolerach AVR, języku Bascom oraz sterowaniu kamerą internetową za pomocą pilota podczerwieni, silnika krokowego i serwomechanizmu, z wykorzystaniem układów 90S2313 lub Atmega8. Wskazano kilka polskich książek dotyczących AVR i Bascoma, jednak pojawiła się debata na temat zasadności używania Bascoma w pracy inżynierskiej. Część uczestników podkreśla, że Bascom jest prostym i efektywnym narzędziem, umożliwiającym szybkie osiągnięcie efektów, z dobrym wsparciem dla wyświetlaczy graficznych, a także pozwala na tworzenie stabilnych i skomplikowanych programów. Inni zwracają uwagę, że praca inżynierska powinna wykazać głębszą wiedzę o architekturze mikrokontrolera, co lepiej realizuje się w języku C lub asemblerze, które wymagają znajomości rejestrów i działania procesora. Porównano również efektywność kodu Bascoma i C, wskazując, że C generuje zwykle mniejsze pliki wynikowe, ale Bascom jest bardziej przejrzysty dla początkujących. Dyskusja podkreśla, że wybór języka zależy od celu projektu i poziomu zaawansowania studenta, a Bascom może być dobrym punktem startowym, zwłaszcza dla osób nieznających jeszcze C. Wskazano także, że znajomość not katalogowych i języka angielskiego jest kluczowa dla efektywnego programowania mikrokontrolerów AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA