logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż anteny CB w sportowym aucie - lokalizacja i zasięg anteny 1,5m

panda86 09 Mar 2006 12:35 3836 12
REKLAMA
  • #1 2393406
    panda86
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć, mam pare pytń co do zamontowania anteny CB. Szukałem na forum ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...

Tak więc mam następujące pytanie - "czy można zamontować antene CB np.":
    - z tyłu samochodu za zdeżakiem...
    - z przodu samochodu też za zderzakiem, albo np. za atrapą
    - lub też w rynience na dachu (pod rynirnką żeby jej nie było widać)

głównie chodzi mi oto żeby tej anteny nie było widać, jeżeli chodzi o długość anteny to w takim wypadku może mieć i 1,5m bo i tak jej widać nie będzie ;)

Mam sportowy samochód i nie chce zepsuć jego wizerunku :), obecnie używam podstawiki na magnez ale tam jest cienutka guma, która już z resztą odpadła... :/

Mase wziołbym nawet bezpośrednio od akumulatora jeżeli miało by to znaczący wpływ i/lub zastosowałbym jakiś wzacniacz antenowy...

tylko powiedzcie czy takie CB będzie działało poprawnie i jaki może w tedy być zasięg.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam panda86.
  • REKLAMA
  • #2 2393470
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    jesli chcesz spalic radio lub nadawac na kilkadziesiat metrow to wcale nie montuj anteny tylko wraz kawalek przewodu do gniazda ant.PAMIETAJ ANTENY NIE LUBIA BARDZO BLIZKICH KONTAKTOW Z METALEM.wtedy to nie antena tylko jakis pret metalowy.bylaby totalnie rozstrojona.jednak istnieje sposob na dostrojenie ant.w szybie.oczywiscie jak taka posiadasz.pozdro
  • #3 2393493
    panda86
    Poziom 11  
    heh... nie chce spalić radia i nadawać na kilkadziesiąt metrów :) chce znaleść tylko sposób na to żeby ta antena była niewidoczna :)

A co do tej anteny w szybie to nie mam, ale chętnie bym się czegoś dowiedziął na ten temat...
  • REKLAMA
  • #4 2393536
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Na Allegro ktoś sprzedawał takie krótkie anteny CB, do złudzenia przypominające typowe anteny radiowe mocowane na dachach samochodów. Załóż taką i daj duplekser.
  • REKLAMA
  • #5 2393543
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    ant w szybie oryginalnie nie jest zestrojona na pasmo CB wiec musisz ja dostroic np.Πfiltrem.gdzies takie schematy widzialem.znajde to ci podesle.apropo chowania ant.nie podarmo ludzie montuja maszty,bo generalnie chodzi o to zeby ant. byla jak najdalej od metalowych elementow,a skoro ty ja chcesz schowac czyli zblizyc do karoseri i zapewne nie wchodzi tu w gre 0,5 m tylko o wiele mniej.pojemnosci sa zbyt wielkie,ant jest rozstrojona i brak efektywnosci promieniowania.dokladnie jagbys wsadzil kawalek przewodu.prosciej sie nie da napisac.reszte sobie mozesz poszukac o zasadach montowanie ant.pozdro
  • #6 2393548
    cod46
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeśli schowasz antene w rynience lub gdzie indziej
    to jest to poprostu zwykły kawałek drutu odstający na kablu od radia bez zadnych konkretnych właściwości i jesli bedziesz nadawał to spalisz radio :-(

kup sobie małą antene lub przerób z "recznika " na samochodową ale rewelacji sie nie spodziewaj
  • #7 2393743
    panda86
    Poziom 11  
    Dzięki wam wszystkim... Jednak nie ma rady na to żeby nie było widać anteny... załamka.... z resztą widać jak widać, tylko że ta guma na magnesie jest strasnie cienka i wogóle już mam małe kreseczki na dachu... :/ jakby to był iny wóz to miałbym to w poważaniu...

Jeżeli ktoś wymiśli jakąś alternatywe to prosze dać znać, pozdro :/
  • #8 2393771
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    prosta sprawa są anteny na zakresy 88-108 i na CB jakoś specjalnie doskonałe nie są, ale wyglądają jak zwykłe anteny.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2396764
    TPiotr
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Coś czeba wybrać - albo "wygląd" albo łączność. Niestety praw fizyki nie da się obejść - nie ma się co oszukiwać. Proponuję zastosować najmniejszą z dostępnych anten, ale koniecznie na DACHU
  • #11 2398493
    tumeks
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    nie zepsujesz wizerunku tylko bedziesz wyglądać jak tajniak:), od tego są rynienki, cena się waha ok. 15 zł
  • #12 2400563
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ...czasem taki wygląd z antenką też ma inny smak, z czasem można się przyzwyczaić. Ja np. w swojej Omedze też bym dziurę sobie zafundował, ale roboty ze zdejmowaniem podsufitki jest większy niż myślałem, magnesówka ma słabą styczność z masą karoserii, a rynienki nie mam, zresztą z boku antena nie ma takiego efektu jak usytowanie po środku! Niestety jeśli chcesz mieć CB w samochodzie to musisz pogodzić się z czymś wystającym, chyba, że w innym przypadku chcesz porozumiewać się w promieniu góra 2 km po za miastem!
  • #13 2400660
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    President Vermont. Montowana na miejsce anteny radiowej, wczoraj montowałem to na Fordzie Focusie i wygląda jak orygninalna antena od UKF. Potem Spliter i jest OK. Nawet jak nie masz anteny radiowej w dachu to jak zamontujesz Vermonta to i tak wszyscy bedą myśleć, że to od zwykłego radia.

A zasięg z Vermonta to jakieś 5 - 6 km w otwartym terenie, po mieście jakieś 3 - 4 km.

Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu anteny CB w sportowym samochodzie z naciskiem na jej niewidoczność i efektywność działania. Użytkownicy podkreślają, że anteny CB nie powinny być montowane blisko metalowych elementów karoserii, gdyż powoduje to rozstrojenie i znaczne obniżenie efektywności promieniowania, co skutkuje ograniczonym zasięgiem i ryzykiem uszkodzenia radia. Próby ukrycia anteny, np. w rynience dachowej lub za zderzakiem, są krytykowane jako nieefektywne i mogące prowadzić do spalenia radia. Zalecane jest stosowanie najmniejszych dostępnych anten montowanych na dachu, co zapewnia najlepszy kompromis między estetyką a zasięgiem. Wspomniano o antenach na pasmo CB przypominających anteny radiowe FM (88-108 MHz), które są mniej efektywne, ale bardziej dyskretne. Jako przykład praktycznego rozwiązania podano antenę President Vermont, montowaną w miejsce anteny radiowej, która dobrze maskuje funkcję CB i zapewnia zasięg około 5-6 km na otwartym terenie oraz 3-4 km w mieście. Wskazano również na konieczność dobrej masy, najlepiej bezpośrednio od akumulatora, oraz możliwość zastosowania wzmacniacza antenowego. Ostatecznie podkreślono, że kompromis między wyglądem a jakością łączności jest nieunikniony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA