logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pozbyc sie szumow miedzy koncowka mocy a kolumna???

myki87 10 Mar 2006 11:24 1619 8
REKLAMA
  • #1 2397263
    myki87
    Poziom 13  
    mam problem z szumami na glosniku powodowanymi przez koncowke mocy.Przy naglasnianiu malych imprez bywaja uciazliwe.Jak Moge je wyeliminowac?? Problme musi tkwic w koncowce mocy eltron100U.Czy jest jakas mozliwosc usuniecia ich?? czy jak wstawie miedzy kolumne a koncowke bamke szumow to nie spale tej bramki?? Dla formalnosci podaje ze kolumna to konstrukcja na 4 teslach arz 6608 Prosze o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 2397277
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    Jeżeli to szumy wywołane bezpośrednio przez końcówke mocy to cięzko będzie. A jeżeli pochodzą gdzieś sprzed wzmacniacza to jak najbardziej trzeba stosować filtry, korektory graficzne.
  • #3 2397280
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Spalisz napewno. Daj koncówke mocy do przeglądu, albo sam ją rozkręć i zobacz co może szumieć. Moze tranzystory są do wymiany albo coś podobnego?

Zrób też mału test - zewrzyj do masy wejście końca mocy i zobacz jakie wtedy bedą szumy, bo bedą to szumy samej końcówki mocy.
  • REKLAMA
  • #4 2397325
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Eltron to dosyć stara szumiąca sama z siebie konstrukcja. Tak jak koledzy poradzili sprawdź szumy przy zwartym wejściu.
    1. Trzeba sprawdzić koncówkę pod kątem punktów pracy tranzystorów - może wystarczy przegląd podkówek regulacyjnych i wymiana tranzystorów i rezystorów na lepsze.
    2. Sprawdź czy możesz ograniczyć pasmo odtwarzane - głośniki wysokotonowe mogą mieć zbyt dużą skuteczność i sztucznie wzmagają szumy.
  • REKLAMA
  • #5 2397445
    myki87
    Poziom 13  
    Jesli mozecie poradzcie mi jak mam te czynnosci wykonac bo w elektronice nie orientuje sie az do takiego stopnia,ewentualnie podajcie jakas propozycje zakupuic zegos co by mialo podobne paramtery pasowalo pod kolumne120 w 8 ohm ,i bylo taniee
    tylko prosze nie piszcie postow typu "panie tak to panu tylko w erze dobiorą":D
  • #6 2397574
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Zewrzyj wejście do masy, tyle napewno potrafisz zrobic :). Zobacz jak wtedy szumi, a jeśli szumi za bardzo, tzn Ci to przeszkadza, to cóz - sam sobie z tym widze nie poradzisz.

Co do nowego końca mocy - 120W 8ohm, to nie tak dużo, zdefiniuj inne swoje wymagania i co to znaczy "tanio" ;).
  • #7 2397715
    myki87
    Poziom 13  
    tanio czyli do 200 zl :D
  • REKLAMA
  • #8 2398013
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Trzeba odczepić końcówke od preampa wewnątrz wzmacniacza, i wsadzić tam źródło dxwieku - koniecznie nie szumiące - dobre radio (zadnych mikrofonów i czegoś co samo w sobie może szumieć).

po za tym jest stara reguła: jesli zewrzesz wejście to na wyjściu powinno byc zero, jesli bedzie brumiło - znaczy ze do bani jest zasilacz lub inne kondensatory.

Jeśli przy nieszumiacym źródle (ja testowałem końcówki na walkmanach lub teraz popularnych odtwarzarkach mp3 - wtedy nie ma konfliktu uziemień, różnic napięcia i takich tam rzeczy). Jesli bedie szumieć no to można wymieniac najlepiej wszystkie kondensatory elektrolityczne no i wszystkie tranzystory.

Następnie to ustawić prawidłowo.

Po za tym 200zł to zrobisz co najwyżej na kitach i to samoruby - końcówki mocy Powiedzmy 50 zeta na trafo 120W, końcówka 7294 - a za reszte jakiś mikserek zamykający kwote pod warunkiem że sam to zlozysz.

Po za tym mozesz kupic uzywaną końcówke mocy unitry WS 303, PW 7011, Radmora, AWS... Też będzie grało. 120W 120Watom nie równe, jeśli dynamiczne głosniki to sobie dadza rady na mniejszej mocy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2398155
    myki87
    Poziom 13  
    juz naprawione :P problem byl prosty i banalny a przez moja glupote niedoszedlem do niego :) mialem podlaczony jeszcze do tego wzmacniacza mixer i tam ja działal to na 4 sub-grupie operowalem i to ona wlasnie szwankowala ,wystarczylo ze ja wylaczylem ,przeszedlem na inna i wszystko przestalo buczec ,teraz moge do niej bez problemu zastosowac jakis filtr co to wyciszy a najlepiej dam ja elektronikowi do przejzenia :) sory za klopot :)ale przynajmniej bede wiedzial co robic jak wzmak bedzie buczal :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem szumów na głośniku spowodowanych końcówką mocy Eltron 100U był uciążliwy podczas nagłaśniania małych imprez. Szumy mogą pochodzić bezpośrednio z końcówki mocy lub z wcześniejszych etapów toru audio. Zalecano sprawdzenie szumów przy zwartym wejściu końcówki do masy, co pozwala ocenić poziom szumów samego wzmacniacza. Możliwe przyczyny to zużyte tranzystory, kondensatory elektrolityczne lub niewłaściwe punkty pracy elementów końcówki. Sugerowano także ograniczenie pasma odtwarzanego, zwłaszcza jeśli głośniki wysokotonowe mają wysoką skuteczność, co może wzmacniać szumy. Próby zastosowania bramki szumów między końcówką a kolumną mogą spowodować uszkodzenie urządzenia. Wskazano na konieczność przeglądu i ewentualnej naprawy końcówki mocy, wymianę elementów elektronicznych lub zakup nowej, taniej końcówki o mocy około 120W i impedancji 8Ω. Ostatecznie problem okazał się wynikać z uszkodzonego kanału w mikserze podłączonym do wzmacniacza, a jego wyłączenie wyeliminowało szumy. Po naprawie możliwe jest zastosowanie filtrów tłumiących szumy oraz konsultacja z elektronikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA