logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD - może trochę nie ten dział ale.....

bardzociekawski 18 Mar 2006 12:14 2064 21
  • #1 2428161
    bardzociekawski
    Uczeń
    kupiłem sobie monitor LCD 17 calowy Hyundai L72D http://sklep.benchmark.pl/pelny_16863.html

Ustawiłem rozdzielczość ekranu na: 1024 na 768 pikseli na stronie benchmark pisało: rozdzielczość nominalna 1280 x 1024 piksele - nie wiem co to rozdzielczość nominalna ale jak poprzednio miałem ustawioną tę rozdzielczość to wszystko było za małe - za małe ikony itd.

W każdym razie mam kartę Radeon 9550 - w wyposarzeniu tego monitora nie było kabla DVI tylko ten zwykły kabel Dsub - jak sądzicie mam kupić kabel DVI - obraz będzie lepszy?? I czy jak kupię kabel DVI to mam odłączyć kabel DSUB czy mają być podłączone ejdnocześnie 2 kable: DVI i DSUB ?????
  • #2 2428206
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Rozdzielczosc nominalna to taka w ktorej monitor najlepiej pracuje, moim zdaniem 1280 x 1024 jest lepsze niz 1024 x 768 no ale kazdy woli co innego. Wiekszosc LCD pracuje w 1280 x 1024/60Hz. Nie wiem czy oplaci Ci sie kupno kabla DVI bo sa dosc drogie, ja mialem juz razem z monitorem. W kazdym razie monitory LCD to monitory cyfrowe a wejscie DVI jest wlasnie gniazdem cyfrowym wiec milo by bylo gdyby na takim pracowal. Jezeli kupisz kabel DVI to DSUB wywalasz a monitor podpinasz pod DVI.
  • #3 2428215
    szmo
    Poziom 16  
    nie inwestuj w DVI
    nic się nie zmieni w jakości obrazu
  • #5 2428242
    bardzociekawski
    Uczeń
    rzeczywiście te kable drogie - ale jak monitor ma złącze DVI to wypadałoby je wykorzystać w końcu po coś jest - może ejdnak będzie obraz lepszy

Dodano po 7 [minuty]:

miałem stary monitor crt i obraz był na nim lepszy niż na tym lcd - eh i po co ja kupowałem tego lcd? nawet stary monitor crt ma lepszy obraz od drogiego lcd - eh eh eh :(

Dodano po 6 [minuty]:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_10755.html a ten kabel będzie pasował do mojego monitora bo pisze że to DVI D - nie wiem co to D ???
  • #6 2429302
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Ja mam Samsunga Syncmaster 173P+ i nie zaluje ze sie przesiadlem z CRT. Sa 2 rodzaje kabli DVI: DVI-I i DVI-D (stosowany w PC).

- DVI I (Integrated) – zintegrowana budowa kabla pozwalająca na transmisję zarówno sygnału analogowego, jak i cyfrowego.(24+5 pin). Trzeba bowiem zaznaczyć, iż nawet pomimo posiadania przez monitor złącza cyfrowego, sygnał w dalszym ciągu może być przesyłany w postaci analogowej – dzieje się tak zwłaszcza w przypadku monitorów LCD z tzw. "dolnej półki".
    są dwa rodzaje kabli tego rodzaju:
    a. Kabel DVI I (męski) – VGA (męski), 1,8 m – do podłączenia monitora ze złączem cyfrowym (DVI I) do karty ze złączem VGA (transmisja nalogowa); lub podłączenie nowszej karty graficznej, dysponującej złączem cyfrowym do monitora ze złączem VGA

- DVI D (Digital) – kable przeznaczone wyłącznie do transmisji sygnału cyfrowego (24+1 pin) pomiędzy monitorem LCD a kartą graficzną.

http://sklep.benchmark.pl/pelny_10755.html - TAK, bedzie pasowal.
  • #7 2429353
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    bardzociekawski napisał:
    Ustawiłem rozdzielczość ekranu na: 1024 na 768 pikseli na stronie benchmark pisało: rozdzielczość nominalna 1280 x 1024 piksele

To źle, bo monitor LCD powinien pracowac w rozdzielczości nominalnej. W innym przypadku będzie widoczne pogorszenie jakości obrazu.
    bardzociekawski napisał:
    nie wiem co to rozdzielczość nominalna

Któż to koledze zabronił dowiedzieć się tego przed zakupem?
    bardzociekawski napisał:
    jak sądzicie mam kupić kabel DVI - obraz będzie lepszy?

Będzie lepszy, ale nie w tym sensie, którego kolega się spodziewa.
    bardzociekawski napisał:
    I czy jak kupię kabel DVI to mam odłączyć kabel DSUB czy mają być podłączone ejdnocześnie 2 kable: DVI i DSUB ?

Podłączony ma byc tylko jeden kabel.
    bardzociekawski napisał:
    miałem stary monitor crt i obraz był na nim lepszy niż na tym lcd - eh i po co ja kupowałem tego lcd?

Czy kolega nie sądzi, że jest cokolwiek zbyt późno na zadawanie sobie takiego pytania?
    bardzociekawski napisał:
    nawet stary monitor crt ma lepszy obraz od drogiego lcd - eh eh eh

Nieprawda - powód podałem wyżej.
  • #8 2430189
    bardzociekawski
    Uczeń
    czy to monitor z dolnej półki - nie powiedziałbym - pojawił się na polskim rynku niedawno - a jak czytałem na forach internetowych komentarze osób co go posiadają to wszyscy byli zachwyceni - może tylko ja jestem jakiś nadwrażliwy, miałem moze jakieś wygórowane oczekiwania....- w każdym razie obraz jest wyraźny, kąty widzenia dobre, czarny kolor jest czarny, biały jest może leciutko różowy,
    zmieniłem rozdzielczość na tę polecaną - no jest obraz lepszy, no ale..... jestem krótkowidzem :D także literki wydają mi się takie małe....
  • #9 2430324
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Przeskaluj czcionki z rozmiaru 100% na 115-120% we właściwościach ekranu.
  • #10 2430447
    bardzociekawski
    Uczeń
    no tak, ale i tak na stronach internetowych tekst jest pisany małą czcionką - zmiana ustawień czcionki w ustwienaich ekranu nie ma wpływu na Internet Explorera, a IE nie ma ustawień wielkosci czcionki
  • #11 2430503
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    bardzociekawski napisał:
    IE nie ma ustawień wielkosci czcionki

A Widok/Rozmiar tekstu?
  • #12 2430554
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Oj... trzeba było kupić 15" TFT wtedy chodził by w 1024x768 i wszystko było by odpowedni duże i ekran miał by standartowe proporcje (aspect ratio) 4:3...

IE nie ma regulacji czcionki?!? Przytrzymaj Control i rusz rolką na myszce...
  • #13 2431441
    bardzociekawski
    Uczeń
    oo oooo dzięki
  • Pomocny post
    #14 2432302
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Bardzociekawski, ja też mam taką konfigurację (9550 + L72D). Kabel DVI i SUB dostałem w komplecie. Testowałem oby dwa na raz ( da sie). W menu monitora wybierasz opcję "Input select"->Analog/Digital. Obraz na DSUB jest trochę cieplejszy. ale ja ide z postępem i skoro karta ma DVI to właśnie korzystam. W porównaniu do mojego CRT Panasonica P50 to obraz jest o wiele wyraźniejszy (chociaż filmy lepiej wyświetla CRT) LCD ma niestety "tylko" 16 bitowy kolor. ja pracuje na wysokiej roździelczości 1280x1024/60 Hz i oczy sie nie męczą. nie jest zachowane ratio 4x3 :(
    Pozdrownienia. ja jestem zadowolony :)
  • #15 2432449
    bardzociekawski
    Uczeń
    2 na raz kable podlaczyłeś???? a próbowałeś podłączyć tylko DVI - może obraz byłby lepszy niż przy dwóch kablach albo przy D SUB ?

Dodano po 2 [minuty]:

i powiedz jeszcze - czy w koncu w tym emnu wybrales: Analog czy digital ?
  • #16 2432758
    tzok
    Digital = DVI, Analog = DSUB, napisał, że wybrał DVI. Podłączenie obydwu kabli w niczym nie przeszkadza, nie ma większego sensu ale w przypadku podłączenia obydwu monitor posiada opcję służącą ręcznemu wyborowi źródła sygnału.

Połączenie analogowe jest trochę bez sensu, bo sygnał jest konwertowany w karcie z cyfrowego na analogowy, przesyłany analogowo, po czym w monitorze ponownie konwertowany z postaci analogowej na cyfrową. W przypadku kiepskiej jakości karty lub przewodu sygnałowego może się to objawiać lekkim "śnieżeniem" i nieco gorszym odwzorowaniem barw.
  • #17 2433008
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    tzok napisał:
    Digital = DVI, Analog = DSUB

Nie do końca:
    DVI-D Digital only connector; 24 pins [modified D style];
    DVI-A Analog only; [modified D style], I don't think this is part of the standard
    DVI-I Digital and Analog [RGB]; 29 pins [modified D style]

Zobacz tutaj: http://www.interfacebus.com/Design_Connector_Digital_Visual_Interface_DVI_Bus.html
  • #18 2433159
    bardzociekawski
    Uczeń
    to który kabel najlepiej wybrać:
    DVI D
    DVI A
    DVI I
    który dla mnie najlepszy???????
  • Pomocny post
    #19 2433278
    tzok
    Monitor ma wejście DVI-D.
  • #20 2433404
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy tak trudno zobaczyć jakie złącze DVI jest w monitorze i jakie jest na karcie graficznej?
  • #21 2433925
    bardzociekawski
    Uczeń
    okej dzięki
  • #22 2434427
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Grafika ma wyjście DVI uniwersalne czyli analog i cyfra a w monitorze jest gniazdo DVI tylko do możliwości podłączenia kabla cyfrowego bo uniwersalny nie da się włożyć bo te cztery otwory na bolce przy blaszce są zaślepione.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LCD Hyundai L72D o przekątnej 17 cali ma rozdzielczość nominalną 1280x1024 pikseli, która jest optymalna dla tego modelu i zapewnia najlepszą jakość obrazu. Ustawienie niższej rozdzielczości 1024x768 powoduje pogorszenie jakości i większe ikony, co może być preferowane przez osoby z wadą wzroku. Karta graficzna Radeon 9550 posiada wyjścia DVI i DSUB (analogowe). Monitor ma wejście DVI-D, które obsługuje sygnał cyfrowy, a kabel DVI pozwala na przesył obrazu bez konwersji analogowo-cyfrowej, co teoretycznie poprawia jakość obrazu. Jednak niektórzy użytkownicy nie zauważyli znaczącej różnicy między kablem DVI a DSUB. Przy podłączaniu kabla DVI należy odłączyć kabel DSUB, gdyż monitor wybiera sygnał cyfrowy lub analogowy za pomocą menu "Input select". Kable DVI występują w trzech typach: DVI-D (cyfrowy), DVI-A (analogowy) i DVI-I (cyfrowo-analogowy). Do monitora Hyundai L72D najlepiej pasuje kabel DVI-D. W przypadku korzystania z rozdzielczości nominalnej 1280x1024 można skalować czcionki systemowe lub zmieniać rozmiar tekstu w przeglądarce internetowej (np. w Internet Explorerze za pomocą Ctrl + rolka myszy), aby poprawić czytelność. Monitor LCD oferuje lepszą ostrość i odwzorowanie kolorów niż starsze monitory CRT, choć niektórzy użytkownicy preferują CRT do oglądania filmów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA