logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego układ 4011 i 555 nie zatrzymuje kolejki na makiecie?

Matizz 21 Mar 2006 16:12 6915 11
REKLAMA
  • #1 2440852
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam

Zaprojektowałem układ do zatrzymywania się kolejki na makiecie na stacji na określony czas. wczoraj gdy zrobiłem prototyp- sam uklad 555, wstawiłem zamiast przekaźnika diode led- chciałem tylko ustawić czas na jaki pociąg będzie stawał - wszystko działało dobrze. dzisiaj zmontowałem układ tak jak na rysynku w założeniach miało być tak że:
    S1 to kontaktor założony w torze, - do kolejki przykleiłem magnes, gdy przejeżdża nad kontaktorem zewrą się styki i na U2 - układ 4011 pojawią się dwa stany wysokie +12V, wiec jako ze to bramka NAND na 3 będzie stan niski :arrow: stan niski na wyjsciu RESET układu 555 spowoduje ze układ sie zresetuje i rozładuje kondensator - na wyjsciu OUT powinno się pojawić napięcie i rozłączyć przekaźnik na czas około 20s - kolejka powinna sie zatrzymać.
    wszystko działa dobrze ale w teroii :|
    po podaniu zasilania i zwarciu S1 nic sie nie stało kolejka jechała dalej :|
    nie mam pojecia co mogłem zrobić źle, układ podłączyłem dokładnie tak jak na rysunku,(do układu 4011 do wyjścia 7 dałem "-" a do wyjścia 14 dałem +12V). jedyne co zaobserwowałem to to że U2 się nagrzewał. przyszło mi do głowy że to może być wina spalonego elektromagnesu w przekaźniku, wiec bezpośrednio podałem napięcie na niego, EM działa, a dodaktowo spalił mi się układ 555 :?

proszę was o pomoc
    co jest nietak z tym układem :?:

pilnie potrzebuję odpowiedzi bo jest to już jedna z ostatnich rzeczy które mi są potrzebne do mojej makiety..

pozdrawiam
    Matizz
    Załączniki:
    • Dlaczego układ 4011 i 555 nie zatrzymuje kolejki na makiecie? stacja.jpg (19.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2441004
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Niema się co dziwić że nie działa.
    Po pierwsze nie wolno tak sterować przekaźnikiem.
    Nie wolno pozostawiać wejść bramki wiszących w powietrzu itd.
    A tak w ogóle to brama jest niepotrzebna.
    Schemat ma wyglądać mniej więcej tak.
    I poczytaj sobie to
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf
    Załączniki:
    • Dlaczego układ 4011 i 555 nie zatrzymuje kolejki na makiecie? cos jak to.JPG (15.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2441422
    Matizz
    Poziom 18  
    jony napisał:
    Po pierwsze nie wolno tak sterować przekaźnikiem.
    Nie wolno pozostawiać wejść bramki wiszących w powietrzu itd.
    A tak w ogóle to brama jest niepotrzebna.
    (...)I poczytaj sobie to
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf

faktycznie o tym tranzystorze powinienem pomysleć.
    jak powinienem podłączyć bramkę jesli potrzebuje tylko jednej (to tak na przyszłość) :?:
    jaki tranzystor powinienem zastosować , bo dioda może być zwykła prostownicza np. 1n4001 :?:
    czy jesli bym dał ten układ który zaprojektowałem tylko dał ten tranzystor to układ by działał :?:
    co sie stanie jesli na wyjscie 2 ukladu 555 nie damy wcale napiecia :?:

pozdrawiam
    Matizz
  • REKLAMA
  • #4 2441811
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Matizz napisał:

jak powinienem podłączyć bramkę jesli potrzebuje tylko jednej (to tak na przyszłość) :?:

Wszystkie niewykorzystane wejścia bramek podpinasz albo pod plus albo do masy

Matizz napisał:

jaki tranzystor powinienem zastosować , bo dioda może być zwykła prostownicza np. 1n4001 :?:

Np BC547
    dioda może być
    Matizz napisał:

czy jesli bym dał ten układ który zaprojektowałem tylko dał ten tranzystor to układ by działał :?:
    Matizz

nie

Po pierwsze zawsze stosuj bramki z wejściem schmitta czyli 4093(NAND) co uchroni cię przez przykrymi niespodziankami.
    Tak jak mówiłem nie wolno pozostawiać wejść wiszących w powietrzu czyli bez napięcia.
    Bo powiec mi jaki stan panuje na wyjściu bramki gdy kontaktor jest rozłączony??

Matizz napisał:

co sie stanie jesli na wyjscie 2 ukladu 555 nie damy wcale napiecia :?:
    Matizz

Patrz odpowiedz wyżej, nie wolno tak robić dlatego u mnie na schemacie gdy przycisk nie jest zwarty rezystor 10K podaje napięcie zasilania na wejście 2.
  • Pomocny post
    #5 2442074
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 22
    Impuls -TRIGGER musi być krótszy niż impuls wyjściowy.
    Układ kol. jony bedzie działał, tylko musisz zadbać, żeby kolejka nie zatrzymała sie natychmiast. Powinna przejechać kawałek dalej, żeby kontaktron "odpuścił" . Jak pozostanie zwarty, kolejka nie ruszy dalej, przekażnik bedzie właczony non-stop. Można kontaktron podłączyć inaczej. Zwarcie kontaktronu spowoduje na -TRIGGER krótkiego ujemnego impulsu wyzwalajacego.
    Układ 555 toleruje obciążenie do 200 mA i przekażnik można właczyć jak na rys. przez diodę.

pozdr.
    Załączniki:
    • Dlaczego układ 4011 i 555 nie zatrzymuje kolejki na makiecie? 555_1.gif (5.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2442378
    Matizz
    Poziom 18  
    mam juz tylko ostatnie 2 pytania i będe wiedział juz chyba wszystko z tego tematu, a mianowicie:
    :arrow: co daje "wejście schmitta" :?:
    :arrow: czy istnieje gotowa strona gdzie mogę znaleść elementy zastępcze np. ten tranzystory BC546-550 są u mnie w mieście niedostępne :? ,czy też muszę pokoleji sprwdzać parametry poszczególnych tranzystorów :?:

impuls na wejsciu 2 będzie krótki bo kolejka ze składem będzie hamować 20cm po odięciu zasilania wiec z tym nie będzie problemow :)

pozdrawiam
    Matizz
  • Pomocny post
    #7 2443194
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Co do tranzystorów to sprawa jest prosta - albo powiesz sprzedawcy, że potrzebujesz tranzystor małej częstotliwości małej mocy, którego prąd kolektora jest nie mniejszy od prądu pobieranego przez przekaźnik (np. 200mA), oraz którego maksymalne napięcie kolektor-emiter nie przekracza napięcia zasilania twego układu (np. 12V).
    Polecam ci jednak zainstalowanie sobie katalogu tranzystorów (powinien gdzieś 'leżeć' na elektrodzie), przejrzenie tego co jest w nim zawarte i wypisanie na kartkę takich tranzystorów, które spełniają wymienione wyżej kryteria. Potem idziesz z kartką do sklepu, no i coś na pewno trafisz, nie ma siły :).

A tak z innej strony, to sprawdź, ile pobiera ci przekaźnik, potem sprawdź w PDFie jaki jest maksymalny prąd wyjściowy NE555 (mi się też wydaje że 200mA spokojnie wyciąga) i zrób układ dokładnie jak sugerował rasty: tzn. bez tranzystora, oraz z wejściem różniczkującym (trig połączony z kontaktronem przez kondensator). Co do sposobu podłączenia przekaźnika, wyleiminowałbym tą diodę, która jest połączona szeregowo z przekaźnikiem, gdyż wystarczającym zabezpieczeniem do układu jest już dioda połączona równolegle z przekaźnikiem.
  • REKLAMA
  • #9 2444409
    Matizz
    Poziom 18  
    byłem w elektronicznym i dostałem traznystor BC550 sprawdziłem parametry i powinny pasować :)
    muszę go dać ponieważ ostatnio padł mi miernik i nie mam pojęcia ile przekaźnik będzie pobierał prądu(pokazuje że dioda led ciągnie 300mA :? )
    co do układu różniczkującego- narazie tego nie wstawie bo tylko kondensatory polarne :/

ps.jak są oznaczone kondensatory niepolarne, i jak to wogule wygląda :?:

biorę sie do lutowania :)

pozdrawiam
    Matizz
  • #11 2445447
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Matizz napisał:

co do układu różniczkującego- narazie tego nie wstawie bo tylko kondensatory polarne :/

Hej, nie kombinuj, przeczytaj fragment PODSTAWOWEJ wiedzy o kondensatorach zamiast pisać dziwactwa, a potem kup sobie ten kondensator 100nF, który jest b. popularnym, wszędzie dostępnym kondensatorem ceramicznym w cenie <0,20zł, podłącz jak na sugerowanym rysunku i... - oto układ różniczkujący zbudowany!
  • #12 2446158
    Matizz
    Poziom 18  
    jony napisał:

tomeeh napisał:
    Matizz napisał:

Hej, nie kombinuj, przeczytaj fragment PODSTAWOWEJ wiedzy o kondensatorach zamiast pisać dziwactwa, a potem kup sobie ten kondensator 100nF, który jest b. popularnym, wszędzie dostępnym kondensatorem ceramicznym w cenie <0,20zł, podłącz jak na sugerowanym rysunku i... - oto układ różniczkujący zbudowany!

przeczytałem te artykuły i uświadomiłem sobie jak mało wiedziałem o kondensatorach. na fizyce przerabialiśmy tylko jak liczyć pojemność połączonych kondensatorów, nic wiecej wiec stąd jest moja niewiedza, ale dzięki takim ludziom jak Wy uzupełniam braki w mojej wiedzy.
    Wielkie dzięki wam za to :D
    układ zmontowałem tak jak przedstawił go jony
    działa bez zarzutów :D
    Dzieki wam za pomoc :D

POZDRAWIAM
    Matizz

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył układu zatrzymującego kolejkę na makiecie z wykorzystaniem układów 4011 (bramka NAND) i 555 (timer). Układ miał działać tak, że kontaktron (S1) wykrywał przejazd pociągu, co miało wywołać reset timera 555 i aktywować przekaźnik na określony czas, zatrzymując kolejkę. W praktyce układ nie działał, ponieważ wejścia bramek były pozostawione niepodłączone (wiszące), a sterowanie przekaźnikiem było nieprawidłowe. Zalecano stosowanie bramek z wejściem Schmitta (np. 4093) dla stabilności sygnału oraz podłączanie niewykorzystanych wejść do masy lub plusa, aby uniknąć nieokreślonych stanów. Ponadto, impuls wyzwalający (trigger) na wejściu 2 układu 555 powinien być krótszy niż czas trwania impulsu wyjściowego, co można osiągnąć przez układ różniczkujący z kondensatorem. Do sterowania przekaźnikiem zalecano użycie tranzystora (np. BC547, BC550) jako bufora, gdyż bezpośrednie sterowanie może być niewłaściwe. Kondensatory ceramiczne 100nF były polecane do budowy układu różniczkującego. Po zastosowaniu tych poprawek i zmontowaniu układu zgodnie z zaleceniami, układ działał poprawnie, zatrzymując kolejkę na zaprogramowany czas. Dodatkowo podano źródła PDF z wiedzą o kondensatorach i przerzutnikach Schmitta oraz wskazówki dotyczące doboru tranzystorów na podstawie parametrów prądowych i napięciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA