logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATC 6120 - zawieszanie się systemu po instalacji sterowników NVIDIA

ciupaj 23 Mar 2006 14:13 1109 9
REKLAMA
  • #1 2447799
    ciupaj
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Mam problem.

Posiadam płytę główną ATC 6120 z chipsetem Intela. Próbowałem podłączyć dwie karty (sprawdzone) GeForce 2 Mx 400 64Mb oraz Riva TNT2 32 Mb. Komp chodzi normalnie, instaluje sie windows (próbowałem XP i 98). A po instalacji sterownikow nvidii do grafiki probuje ustawic np rozdzielczość 800x600 16bit, 75Mhz, każe mi zrestartować kompa i po włączeniu, przy uruchamianiu win, wszystko sie wiesza i wyskakuje niebieska plansza i koniec. jak uruchomie w trybie awaryjnym i zmienie ustawienia grafiki na minimum (640x480, 8 kolorow i 60Mz) to win uruchamia sie normalnie.

Nie wiem w czym jest problem. Moze zmiana biosu płyty głównej?? PROSZĘ POMÓŻCIE!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2448049
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jakie sterowniki instalujesz ? Zainstaluj starsze sprzed kilku lat,znajdziesz na stronie nVidii w archiwum.
  • Pomocny post
    #3 2450593
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    ...no cóż
    To dość wiekowa płyta główna.
    Niesety zmartwię Cię, to wina BIOS-u płyty głównej.
    Nie chce pozwolić na pracę grafiki w trybie chronionym Czyli przełączyć grafikę w tryb jakikolwiek inny niż standardowy VGA (640*480 16kol)
    Już kilka takich staruszków mnie zdrażniło, że nie współpracowało z NVIDIA. Zarówno z GeForce-ami jaki RIVA TNT Vanta.

Spróbuj Radeona. Powinien działać
  • REKLAMA
  • #4 2451470
    ciupaj
    Poziom 11  
    OK Sprobuje zrobić tak jak radzicie. Najpierw zainstaluje stare sterowniki, a jak to nie pomoze to spróbuje inną karte np. Radeona.

Jeszcze jedno: jak sprawdzalem programem Sandra 2004, to pisało mi że płyta główna obsługuje tylko AGP x1, natomiast w parametrach karty graficznej pisało że obsługuje x1, x2, x4, ale pisało "curent x2" czyli jakby ustawione było x2. Może w tym jest problem? Ale jak to można zmienić skoro w biosie nic nie ma bo płyta główna obsługuje tylko x1?
  • Pomocny post
    #5 2451719
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Plyta glowna ma AGP 3.3V i obie karty powinny w nim dzialac. Ale jak nie dziala - to objawy sa takie jak napisales - tylko 640x480 i 16 kolorow. Byc mozne jeszcze problemem jest niewlaczone w biosie przerwanie dla karty graficznej. Opcja to "Assign IRQ for VGA" lub podobne. Zmien na [enable].

Upewniej sie czy masz sterowniki do plyty - do AGP glownie. Ale plyta na LX (na LX, tak?) powinna dzialac poprawnie bez sterownikow - nie ma ich nawet do sciagniecia dla Win>95
  • REKLAMA
  • #6 2451826
    ciupaj
    Poziom 11  
    spróbuje poszukać i sprawdzę tą opcje w biosie czy mam włączoną. Powiedz mi jeszcze czy jest sens kombinowac z flashowaniem biosu pł. głównej? czy szukać najnowszego?
  • #7 2456022
    ciupaj
    Poziom 11  
    w biosie tą opcje mam włączoną, a sterowniki stare też próbowałem.
    Żadnej poprawy nie ma :(:(:(:(:(:(:(
    Macie jeszcze jakies propozycje?
    HELP
  • REKLAMA
  • #8 2460356
    Rudolf_
    Poziom 24  
    ...a jak z Radeonem? Poszło?
  • Pomocny post
    #9 2460962
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    Sądzę, że karta ma niewystarczającą wydajność zasialania AGP, spróbuj wyłączyć przyspieszanie sprzętowe a jak to nie pomoże to można się pokusić o małą modyfikację i odciąć zasialnie portu AGP od stabilizatora 3,3V na płycie i podpiąć bezpośrednio 3,3V z zasilacza ATX.
  • #10 2461902
    Rudolf_
    Poziom 24  
    tzok - Rivy TNT2 nie były aż tak prądożerne...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ATC 6120 z chipsetem Intela, na której po instalacji sterowników NVIDIA dla kart GeForce 2 MX 400 64MB oraz Riva TNT2 32MB system zawiesza się przy próbie ustawienia wyższej rozdzielczości (800x600 16bit, 75Hz), skutkując niebieskim ekranem. W trybie awaryjnym system działa przy minimalnych ustawieniach graficznych (640x480, 8 kolorów, 60Hz). Przyczyną może być ograniczenie BIOS-u płyty, który nie pozwala na pracę kart graficznych w trybie innym niż standardowy VGA. Sugerowano instalację starszych sterowników NVIDIA, sprawdzenie i włączenie w BIOS-ie opcji przypisania przerwania IRQ dla karty graficznej (np. "Assign IRQ for VGA"), a także rozważenie użycia innej karty, np. Radeon, która może lepiej współpracować z tą płytą. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z magistralą AGP, gdyż płyta obsługuje tylko AGP x1, a karty mogą próbować pracować w trybie x2, co może powodować konflikty. Pojawiła się też sugestia wyłączenia sprzętowego przyspieszenia lub modyfikacji zasilania portu AGP, aby zapewnić stabilne napięcie 3,3V. Próby flashowania BIOS-u nie przyniosły poprawy, a starsze sterowniki również nie rozwiązały problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA