logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam!

To moja ktoras z kolei konstrukcja ale moja pierwsza odwrotka ktora zrobiłem na własnym schemacie ,ktorej wogle nie wyliczalem i zrobiłem ja w ok 8 h z płyt MDF 1,7mm oklejona "filcem" a co do głośnika to ma 200 w 8 ohm firma JL nie znam parametrow dokładnie .

koszty

filc - 50 zł

klej oczywiscie "budapren" 2 x puszka - 8 zl

farba czarna - 3,5 zl

Głośnik 110zl

Terminal 7,50 zl

OBUDOWA

45 cm szerokosc

56 cm do tyłu

75 cm wysokosc

Dołaczam zdjecia...........Słaba jakosc poniewaz zdjecia zostały wykonane z telefonu...;/
    Załączniki:
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(03).jpg (36.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(01).jpg (43.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie.jpg (31.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(02).jpg (47.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(04).jpg (41.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(05).jpg (44.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Zdjęcie(06).jpg (38.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    mazekk
    Poziom 11  
    mazekk napisał 20 postów. Mieszka w mieście Kwidzyn. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2467075
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    z tych zdjęć naprawdę niewiele można się dowiedzieć. Chcesz powiedzieć że zrobiłeś obudowe bez parametrów głośnika? jak obliczyłeś? na oko? Za to ładnie wykończyłeś. Napisz coś więcej jak wrażenia odsłuchwe?
  • #3 2467092
    mazekk
    Poziom 11  
    No tak bez parametrow bo sie na tym nie znam mozna powiedziec ze na "oko" ale napędzam ja koncowka mocy DSL 2x450 w i ci ktorzy do mnie przychodza to mowia ze gra swietnie ,bass jest czysty bez zadnego ale poprostu wraznia nie zapomniane
  • #4 2467246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2467330
    mazekk
    Poziom 11  
    No to jakies tam schemaciki z painta ^^ byle jak aby wiadomo bylo jak ona jest mniej wiecej zbudowana......ma gleboki bass a nawet bardzo ,a nie wiem jak zmierzyc czestotliwosc :/ aha zapomialem dodac ze jej waga to ok 46 kg
    Załączniki:
    • (Odwrotka...)Tuba odwrotka od gory.JPG (15.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba odwrotka bok.JPG (16.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba odwrotka.JPG (12.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2467441
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Czy ja dobrze widzę, że tam są jakieś otwory :?:
  • #7 2467570
    mazekk
    Poziom 11  
    djbolo jestes jednym z najlepszych konstruktorow z elektrody odwrotek :) i napisz gdzie masz te otwory dokladnie czy na schemacie czy na zdjeciach :> ?
  • #8 2467608
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Nie przesadzaj z taką opinią, później się robią nieprzyjemne sytuacje... :? Te otwory widzę w pliku "odwrotka od gory.JPG". Nie mam pojęcia jak takie coś obliczyć. Jeszcze nie widziałem żadnego symulatora który by symulował podobną konstrukcję. Przydałaby się jakaś fotka od środka, wtedy będzie można jakoś sklasyfikować tą obudowę. Coś jakby BR, w którym i głośnik i otwór promieniują w krótką tubę. Hmm chyba zostaje tylko pomiar mikrofonem...
  • REKLAMA
  • #9 2467872
    mazekk
    Poziom 11  
    hmm Dam zdjecia po 20 dzis wiec wszytkiego sie dowiecie z tych zdjec
  • REKLAMA
  • #10 2467942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2468541
    mazekk
    Poziom 11  
    No wiesz jakbym miaol plyte albo strike z ktorej moglbym sciagnac taki utworek to bym sprawdził. Zdjecia dam po 22
  • #12 2468588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2468787
    mazekk
    Poziom 11  
    Bardzo dziekuje za link. A co do grania to sasiadka przyszla bo jej szklanki z za szyb w pokoju zlatywaly przy 30,5 Hz - 50 Hz :D zaraz zrobie zdjecia
  • #14 2468803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2468962
    mazekk
    Poziom 11  
    Tak testowałem na
    20Hz ale raczej nic nie slychac tylko glosnik lata :)

30,5 Hz własnych mysli nie slychać sąsiadka przychodzi :D

50Hz ladnie :]

wiec daje zdjecia tuby od dołu...... no dokladnie tak od 25 Hz idzie juz poządny bas
    Załączniki:
    • (Odwrotka...)Tuba Fota(13).jpg (47.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Fota(11).jpg (42.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Fota(10).jpg (52.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • (Odwrotka...)Tuba Fota(09).jpg (49.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2469066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 2469084
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    kolego to co zrobiles to nie jest tuba tylko dziwny br z tunelem promieniujacym w ksztalcie tuby, po co tam te basreflexy, wogole to nie wiem jak to nazwac i napewno od 25hz nie ma poteznego basu to bo nie wiadomo jakie ten glosnik ma parametry i nie wiem czy wogole ma takiego fs!
  • #18 2469112
    mazekk
    Poziom 11  
    No tutaj jest taki w miare rysunek :> postaram sie zaraz narysowac na kartce papieru bo mam raczej wieksze zdolnosci manualne niz to co wychodzi w paincie
    Załączniki:
    • (Odwrotka...)Tuba rysunek mojej odwrotki.JPG (27.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2469187
    mazekk
    Poziom 11  
    Poprostu chcialem aby moja odwrotka nie byla tak jak inne tzn wszytkie takie same w srodku np projekt [/b]djbolo ktory mi sie bardzo podobał ale chcialem zrobic cos innego i mi wyszlo jest bardzo dobry ciagnacy sie bas no i o inną konstrukcie mi chodzilo...[/b]
  • #20 2469195
    Rabe
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Kolego to nie jest odwrutka a ni tuba moim zdaniem tylko zwykły bass - refleks zamknięty w obudowie rezonasnowej przez tą obuda można zyskać kierunkowość i troche wieksze SPL.
  • #21 2470317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2470947
    Alton 110
    Poziom 15  
    Masz u mnie + za wykończenie ale skoro już robiłeś taką konstrukcje mogłeś chociaż przedłużyć tą tubę. Najważniejsze że jesteś zadowolony no i mamy na forum coś innego znowu :)
  • #23 2470960
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Alton 110 zgadzam się z tobą tuba mogłaby być dłuższa. w sumie ta kolumna to taki mix... trochę tego, trochę tamtego. najważniejsze że gra i autorowi się podoba.
    Pod jakim wzmakiem to pracuje?
    Pozdrawiam
  • #24 2471109
    mazekk
    Poziom 11  
    Witam !

Pracuje pod koncowka mocy 4 x 250 W 8 OHM
  • #25 2471114
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zrobiles cos w rodzaju polaczenia BR z tuba - kosztem wytrzymalosci mocowej i szybkosci odpowiedzi - tzw. definicji ogolniej - uzyskales moze troche nizsze zejscie. W praktyce rozwiazanie niestosowane. Powodem jest utrata wytrzymalosci mocowej szczegolnie na samym dole pasma. Zatkaj te otwory.

Prosze nie naduzywac okreslenia "odwrotka" bo ono nie jest poprawne.

Poki co nie podlaczyles jej jeszcze... Musisz miec wzmacniacz - nie "wzmacniacz".
  • #26 2471186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 2471241
    Alton 110
    Poziom 15  
    Odwrotka to odwrotka, a to co zrobił kolega to raczej BrHorn. Sebidino a nie wydaje Ci sie że większy skok głośnika szybciej go zniszczy?? Chyba sie przejęzyczyłeś :) . Tomaszo ten głośnik to chyba caraudio sądząc po zawieszeniu i nie wiem czy moc podana przez producenta jest 100% prawdziwa i czy na mocniejszym wzmachu nie pójdzie do bozi.
  • #28 2471396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 2472264
    mazekk
    Poziom 11  
    Wymiary i moc glosnika jest na poczatku postu :)
  • #30 2472380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Autor zaprezentował własnoręcznie wykonaną konstrukcję głośnikową typu "odwrotka" na bazie głośnika 12" 200 W 8 Ω firmy JL, wykonaną z MDF 1,7 mm obłożonego filcem. Obudowa ma wymiary 45x56x75 cm i waży około 46 kg. Konstrukcja nie była obliczana na podstawie parametrów głośnika, lecz wykonana "na oko". W dyskusji podkreślono, że nie jest to klasyczna tuba ani odwrotka, lecz raczej zmodyfikowany bass-reflex z tunelem przypominającym tubę (tzw. BrHorn). Użytkownicy zwrócili uwagę na obecność otworów bas-refleks, które mogą obniżać wytrzymałość mocową i szybkość odpowiedzi głośnika, sugerując ich zatkanie dla poprawy ochrony membrany. Testy odsłuchowe wykazały czysty, głęboki bas od około 25-30 Hz do 50 Hz, choć niektóre opinie kwestionowały tak niskie zejście pasma bez precyzyjnych pomiarów. Konstrukcja została zasilona wzmacniaczem o mocy 4x250 W 8 Ω (koncówka mocy DSL 2x450 W). Dyskusja poruszyła także tematykę głośników samochodowych i ich impedancji, podkreślając, że głośnik 8 Ω raczej nie jest typowym car audio. Autor planuje udostępnić dokładniejsze zdjęcia i szkice konstrukcji. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako ciekawa i oryginalna, choć nie do końca klasyczna, z potencjałem na dobre brzmienie basu i kierunkowość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA