logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę sprzedać Windows XP Home Edition z laptopa Quelle?

Bart3k_ 01 Kwi 2006 11:38 2204 13
REKLAMA
  • #1 2481455
    Bart3k_
    Poziom 11  
    Siema kupilem laptopa z katalogu quelle i dostalem z nim windowsa XP home edition oczywiscie laptop przyjechal juz poobklejany homologacjami microsoftu ale mam takie pytanie jak bym chcial sprzedac tego windowsa to czy moge? oczywiscie naklejki bym odkleil dalo by rade taki manewr wykonac czy juz nie?
  • REKLAMA
  • #2 2481466
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    można sprzedawac to wkońcu twoja własność
    ale z naklejką i musisz spisac umowe z kupującym albo dac mu fakture za windowsa

i chyba trzeba sprzedac z jakąc czascią ja ja kupowałem to musiała mi kobitka dopisac mysz miscosoftu bo niby takie są wymagania
  • #3 2481472
    Bart3k_
    Poziom 11  
    no myslalem o sprzedazy go na allegro i rozumiem ze tez bym musial z czyms go sprzedac. A musi to byc jakas rzecz microsoftu czy obojetnie. Aha jeszcze dodam ze na windowsie jest wpis marki laptopa (siemens fujitsu) ale to chyba jest bez roznicy?
  • #4 2481551
    maroo
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    " Zgodnie z nowymi zasadami do zakupu i zainstalowania wersji OEM Windows oraz Office'a są uprawnieni tzw. System Builderzy. Takim "budowniczym systemu" może zostać każda osoba, która samodzielnie złoży peceta. By móc kupić pakiet OEM, wystarczy udać się do sklepu komputerowego lub dystrybutora i oświadczyć, że się samemu złożyło "blaszaka" z części. Dostaniemy wówczas tzw. jednopaka, czyli poakowanie zawierające jeden nośnik i jednostanowiskową licencję (wcześniej dystrybutorzy dysponowali trójpakami lib pudełkami z 30 licencjami)......

.......Wraz ze zmianą licencjonowania OEM zniesiono przymus nabywania oprogramowania razem z jakimś podzespołem (z listy określonej przez Microsoft). Nie trzeba więc już kupować Windows w zestawie z myszką.....

............Podobnie ma się rzecz z notebookami, także tymi sprzedawanymi z drugiej ręki. Wprzwdzie jest oczywiste, że nie złożyliśmy sami laptopa, ale zgodnie z przedstawioną przez Microsoft Polska interpretacją najnowszej licencji na produkty tej firmy po doinstalowaniu systemu stajemy się... producentem całego zestawu......................"

Artykuł z CHIP 1/2006 - jest tam opisane troche więcej.

Możesz go sprzedać z wszystkimi papierami, łącznie z licencją windy, znaczkami i oryginalną płytą windowsa.
  • REKLAMA
  • #5 2481608
    Bart3k_
    Poziom 11  
    Kurde a jak to jest z tym OEM i BOX wiem ze cos bylo takiego ze ktoras z tych wersji moze pracowac tylko na jednym komputerze. I drugie moje pytanie to jest takie bo ta windoza jest w jezyku niemieckim ale jezeli bym sobie sciagnal polskiego XP home ze strony microsoftu i zaaktualizowal tym kluczem od tej niemieckiej wersji to czy to bedzie dzialac?
  • #7 2482136
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    domyslam sie ze to jest wersja oem dołaczona do laptopa wiec nie mozesz go sprzedac osobno. wersja oem dolaczana jest z jakims komponentem komputera i tylko z nim moze byc uzywana.
  • REKLAMA
  • #9 2482171
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    o przepraszam. faktycznie nie doczytałem. ale czy np. jak ktos ma licencje jeszcze na starych zasadach to co wtedy czy podlega juz pod nowe zasady? bo te zasady o ktorych napisales sa chyba od niedawna bo jeszcze o nich nie slyszalem
  • REKLAMA
  • #11 2482739
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    sknerus2 napisał:
    jak to jest z tym OEM i BOX wiem ze cos bylo takiego ze ktoras z tych wersji moze pracowac tylko na jednym komputerze.

Każda z tych wersji może legalnie byc zainstalowana tylko na jednym komputerze.
  • #12 2735596
    piotrek_plc
    Poziom 12  
    Przepraszam, że odświeżam temat ale sprawa jest dla mnie ważna. Ponieważ potrzebuję trochę kasy postanowiłem sprzedać na Allegro zestaw niemieckich edycji Windows 98SE, Word 2000 oraz Works 4.5 (oryginały, z książeczkami licencyjnymi itp.) (nie wiem czy ktoś by to kupił ale spróbować nie zaszkodzi). I teraz pojawia się problem: System był zainstalowany na moim komputerze - jednak już nie jest, mam teraz inny. W związku z tym był rejestrowany (na moim kompie). Nie wiem natomiast jak ma się sprawa z atkywacją. Komp został mi przysłany z Niemiec właśnie i nie wiem czy był tam aktywowany czy nie, a z osobą, która mi go przysłała nie mam kontaktu. Pojawia się pytanie - czy mam prawo sprzedać teraz system i inne programy? W końcu już ich nie użytkuję. Czytałem o tym dosyć dużo w internecie jednak nie jestem do końca pewien. Wiem, że muszę sprzedać system z elementem komputera (planuję dołączyć taśmę HDD) jednak wciąż nie jestem przekonany, czy po uprzedniej instalacji Windowsa na komputerze, mogę go sprzedać. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
  • #13 2735674
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
  • #14 2736347
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Aktywacja została wprowadzona od Windows/Office XP. Tak czy inaczej oprogramowanie OEM raz zainstalowane na komputerze staje się jego integralną częścią a Office OEM od zawsze mógł być sprzedawany tylko z kompletnym zestawem komputerowym. Co więcej OEMy dla dużych producentów (jak Optimus, Fujitsu, IBM, Compaq) mają trochę inną licencję i nie da się ich zainstalować na komputerach innego producenta.

Jakby na to nie patrzyć jeśli się kupiło Windowsa z komputerem czy komputer z Windowsem to można je sprzedać tylko razem (tzn. można oczywiście sprzedać sam komputer/laptop a Windowsa i jego licencję wyrzucić do kosza ale to chyba nie ma sensu).

Podsumowanie tematu

✨ Windows XP Home Edition zakupiony wraz z laptopem z katalogu Quelle jest wersją OEM, która zgodnie z licencją Microsoftu jest przypisana do konkretnego komputera i nie może być sprzedawana osobno. Sprzedaż systemu operacyjnego wymaga przekazania go wraz z urządzeniem, z którym był dostarczony, ponieważ licencja OEM jest integralnie związana ze sprzętem. Nowe zasady licencjonowania od sierpnia 2005 roku znoszą wymóg sprzedaży oprogramowania z dodatkowymi akcesoriami Microsoftu (np. myszką), jednak starsze licencje nadal podlegają wcześniejszym regulacjom. Wersje OEM dla dużych producentów, takich jak Fujitsu czy Siemens, mają dodatkowe ograniczenia i nie mogą być przenoszone na inne komputery. Wersja systemu w języku niemieckim wymaga konsultacji z lokalnym przedstawicielem Microsoftu w celu uzyskania informacji o możliwości aktualizacji klucza na wersję polską. Aktywacja systemu jest przypisana do jednego komputera i nie może być legalnie przeniesiona na inny sprzęt bez odpowiedniej licencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA