logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4i 1998 XN – brak iskry mimo pracy pompy paliwa, cewka z płaską wtyczką

alccat 02 Kwi 2006 18:17 3354 7
REKLAMA
  • #1 2486015
    alccat
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie jestem uzytkownikiem Peugota 306 od ponad 3 lat. Do tej pory spisywal sie znakomicie az...? Pewnego dnia po wprowadzeniu go do garazu juz nie odpalil...! Przekrecajac stacyjke slychac jak uruchamia sie pompa paliwa natomiast silnik nie zapala...Brak jest iskry na przewodach jest to silnik 1.4i 98 r wersja XN (ma cewke zaplonowa zasilanie plaska wtyczka), wczesniej latem zauwazylem ze jak sie nagrzal nie moglem uruchomic silnika dopiero po odczekaniu czasem 30-60 min. udalo sie zapalic ale moze to przypadek? W serwisach wymyslaja nie stworzone rzeczy najlepiej to jakby mi wymienili kompa za 3000zl Moze ktos mial podobny problem i bylby w stanie mi pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2486045
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    ECU to bosch czy magneti marelli
  • REKLAMA
  • #3 2486189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2486203
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    masz rację ten sam co w xsarze

Dodano po 2 [minuty]:

ale byl tez magneti 1AP
  • REKLAMA
  • #5 2489471
    alccat
    Poziom 11  
    Witam serdecznie musze sprawdzic jakie to ECU a jesli Bosch to co?
  • #6 2489478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2489774
    alccat
    Poziom 11  
    to jak ten motronic to czego szukac nie ma iskry wogole pompka po przekreceniu kluczyka wlacza sie slychac ja. Od czego zaczac sprawdzanie?
  • #8 2489967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Peugeota 306 1.4i z 1998 roku, wersja XN z cewką zapłonową z płaską wtyczką, zgłasza problem braku iskry mimo pracy pompy paliwa. Silnik nie odpala, a wcześniej występowały trudności z uruchomieniem po nagrzaniu, co sugeruje możliwy problem z immobiliserem lub układem zapłonowym. Dyskusja wskazuje, że ECU w tym modelu to najprawdopodobniej Sagem SL96 lub Bosch Motronic, stosowany również w Citroënie Xsara, a czasem Magneti Marelli 1AP. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od uzyskania schematu elektrycznego i pomiarów multimetrem, aby zweryfikować brak iskry i działanie układu zapłonowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA