logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor FM 5412 - przydźwięk w prawym kanale po naprawie tranzystorów

stereoo 16 Gru 2005 22:58 2016 13
REKLAMA
  • #1 2090427
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    Witam!
    Naprawiam go poraz trzeci,a zawsze uszkodzone są stopnie ster i końcówki.
    Po kazdej naprawie testowałem go parę godzin,ale na małej mocy.
    Napiecia były w normie +37v i -37v.
    Podejrzewam,ze klient kombinuje z różnymi głosnikami,bo lubi bardzo głośną muzykę taki rodzajdomowego didżeja.
    Teraz tez sprzęt naprawiłem wymieniając w sumie 14 tranzystorów.
    Działa i nie zniekształca,ale po całkowitym zciszeniu potencjometru w kanale prawym słychac wyraźny przydźwięk-buczenie.
    zamieniałem miejscami moduły ster i doszedłem do wniosku,ze zostaje mi tylko parę elementów w aplikacji BD649 i BD650,ale poniewaz róznice napięc na tych tranzystorach są rzędu 0,3v i nie namierzyłem rzadnego trefnego elementu,to nie wiem do czego sie przyczepic.
    same koncówki juz podstawiłem i nic....buczy
    czekam na fachową poradę
    dzieki
    pozdrawiam i spoko weekendu życzę
    stereoo
  • REKLAMA
  • #2 2090471
    siskin
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przydzwięk zazwyczaj występuje przy źle odfiltrowanej masie. Sprawdź czy masa jest podłączona do wszystkich węzłów w układzie i czy kondensatory filtrujące są sprawne. Sprawdź również elektrolity. Mogą mieć za duży upływ prądu.
  • #3 2090737
    stereoo
    Poziom 23  
    no tak,ale tu jest zasilanie wspólne dla obu kanałów,a przydźwięk występuje tylko w jednym.
    nie ma oddzielnej filtracji dla L i R

dodam moze jeszcz,ze ten kanał grzeje sie jakby bardziej.
  • REKLAMA
  • #5 2091204
    stereoo
    Poziom 23  
    witam!
    a jaką wartość powinien mieć prąd spoczynkowy?
    i jesli jest za wysoki,to co jest tego powodem?
    PRek w obu kanałach reguluje jednkowo poziom.
  • #6 2094111
    siskin
    Poziom 12  
    Spróbuj zamienić miejscami potencjometry. Może jeden jest zużyty.
  • #7 2094302
    stereoo
    Poziom 23  
    siskin napisał:
    Spróbuj zamienić miejscami potencjometry. Może jeden jest zużytu.

które masz na mysli? PRki w koncówce?
    bo jesli chodzi o potencjometr sły głosu,to odpada,poniewaz podawałem juz sygnał z drugiego przedwzmacniacza i jest tak samo.
    Upieram sie jednak,ze mam cos w samej końcówie i to mnie wkurza,bo to przeciez kilkanascie elementów.
  • #8 2095503
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Chodzi o R509 i jego odpowiednik w drugim kanale(nie mogę odczytać oznaczenia bo jest zamazane na schemacie) Tymi potencjometrami regulujesz prądy spoczynkowe.
  • REKLAMA
  • #10 2099199
    stereoo
    Poziom 23  
    witam!
    zamieniłem miejscami PRki i efekt pozostał w tym samym kanale.
    Sprawdziłem połączenia układu z masą i narazie brumi sobie w prawej kolumnie.
  • #11 2102663
    siskin
    Poziom 12  
    Nie napisałeś nic o regulacji. Czy robiłeś jakieś? Chodzi oczywiście o PR-ki. A kolumny zamieniałeś miejscami? A sprawdzałeś kondensatory? A masz oscyloskop?
  • #12 2104751
    stereoo
    Poziom 23  
    siskin napisał:
    Nie napisałeś nic o regulacji. Czy robiłeś jakieś? Chodzi oczywiście o PR-ki. A kolumny zamieniałeś miejscami? A sprawdzałeś kondensatory? A masz oscyloskop?

Witam!
    Niestety regulacja PR-kiem nie zmienia nic.
    zamiana kolumn tez nie
    myslisz,ze podstawiając kondensatory...trafie?
    nie mam serwisówki z oscylogramami,ale powiem szczerze,ze do tej pory(20lat) nie miałem usterki w koncówce mocy,by zaistniała koniecznosc pomiaru oscyloskopem.

Cóż widze,ze pozostaje mi podstawianie elementów,a nie tylko ich pomiar.

Dzięki
  • #13 2104859
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A może problem leży w przedwzmacniaczu :?:
  • REKLAMA
  • #14 2104921
    stereoo
    Poziom 23  
    xawerypotocki napisał:
    A może problem leży w przedwzmacniaczu :?:

Niestety nie poniewaz podawałem sygnal z obydwu przedwzm i jest dwa razy źle.
    A moze to wina styków przekaźnika zalączającego kolumny?
    Spotkał ktos taki problem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Radmor FM 5412, w którym po wymianie 14 tranzystorów końcowych i stopni sterujących pojawia się przydźwięk (buczenie) w prawym kanale przy całkowitym zciszeniu potencjometru. Zasilanie jest symetryczne (+37V, -37V) i wspólne dla obu kanałów, jednak zakłócenie występuje tylko w jednym. Podejrzewane są elementy w aplikacji tranzystorów BD649 i BD650, choć napięcia różnią się minimalnie (ok. 0,3 V). Sprawdzono zamianę miejscami modułów sterujących i potencjometrów PR regulujących prąd spoczynkowy (R509 i odpowiednik), bez efektu. Zalecenia obejmują kontrolę połączeń masy, kondensatorów filtrujących, elektrolitów pod kątem upływu prądu oraz pomiar i regulację prądu spoczynkowego. Wskazano możliwość uszkodzenia potencjometrów PR, które regulują prąd spoczynkowy, oraz ewentualny problem z przekaźnikiem załączającym kolumny. Zamiana kolumn miejscami nie eliminuje problemu, a podawanie sygnału z różnych przedwzmacniaczy nie zmienia objawów, co wyklucza usterkę przedwzmacniacza. Brak serwisówki z oscylogramami utrudnia diagnozę, a autor rozważa dalszą wymianę elementów w końcówce mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA