logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu.

david8213 07 Kwi 2006 16:51 2504 11
REKLAMA
  • #1 2503327
    david8213
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Potrzebuję informacji na temat działania tego układu:

• REKLAMA
  • #2 2504219
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 387
    Układ przedstawiony na schemacie jest wzmacniaczem rezonansowym RC o wzmocnieniu silnie zależnej od częstotliwości rezonansowej 1/2πRC wzmocnienie układu osiąga wartość maksymalną, dla innych czestotliwości wzmocnienie jest bardzo małe.

Te rezystory i kondensatory tworzą właśnie ten mostek 2T, który jest głównym elementem układu.
  • REKLAMA
  • #3 2505233
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Abyś lepiej zrozumiał,dołączam plik.Na osi y jest wzmocnienie w V/V, na osi x częstotliwość. To wykres wzmocnienia w fcji częstotliwości.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek01.jpg (21.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2505325
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2505430
    david8213
    Poziom 19  
    Możliwe ze zrobione zostało w PSpice.

Mam pytanie:

Jakie należy zmienić parametry w poniższym układzie o danej chcarakterystyce

żeby moja charakterystyka wyglądała następująco [chodzi o przesunięcie częstotliwości - zakres 5KHz - 9KHz]

Oraz jak zainstalować powyższy układ do wzmacniacza m.cz.

Umieszczam schemat w pspice, jeśli ktoś zna obsługę tego programu to proszę o zmodyfikowanie i uzyskanie charakterystyki.
    http://studentos.host.sk/pliki/pspice/

dziękuję
  • #6 2505683
    ed-ek
    Poziom 34  
    memo07: akurat robiłem go w msim63a,bo wnim miałem wpisany filtr 2T, mam też Orcad 9.1 Prof. i Orcad Student -w każdym można zrobić symulację.
    dawid8213: aby zmienić parametry,trzeba na nowo zaprojektować filtr, wprowadzając nowe dane.
  • #7 2505693
    david8213
    Poziom 19  
    wiem ze można zrobić w każdym programie ale ja znam tylko trochę pspica.
    wiem ze trzeba zmienic parametry, ale zeby to zrobić trzeba znać dobrze obsługę programu, wiedziec gdzie podłaczyć coś na we i na wy [ustawić w setup różne parametry] itp

jak możesz daj namiary na ten twój program i schemat jaki robiłeś
  • REKLAMA
  • #8 2505875
    ed-ek
    Poziom 34  
    david8213 napisał:
    wiem ze trzeba zmienic parametry, ale zeby to zrobić trzeba znać dobrze obsługę programu, wiedziec gdzie podłaczyć coś na we i na wy [ustawić w setup różne parametry] itp

W przypadju filtra LC który zamieściłeś PSpice nie pomoże. Musisz mieć program projektowania filtrów.
    PSpice wersja Student ściągnij z:
    http://www.engr.uky.edu/~cathey/pspice/Ps9_1.zip
    Jak będziesz miał PSpice to wrysuj układ, jak będziesz miał problemy to pisz.
  • #9 2506171
    david8213
    Poziom 19  
    ed-ek napisał:
    david8213 napisał:

W przypadju filtra LC który zamieściłeś PSpice nie pomoże. Musisz mieć program projektowania filtrów.
    PSpice wersja Student ściągnij z:
    http://www.engr.uky.edu/~cathey/pspice/Ps9_1.zip
    Jak będziesz miał PSpice to wrysuj układ, jak będziesz miał problemy to pisz.

Mam wersję student pspice 9.1 i zbudowałem juz tam układ - chodzi tylko o to jak wykreślić charakterystyki dla tego układu?
    Zbudowany układ jest zapakowany na stronie: http://studentos.host.sk/pliki/pspice/

Muszę jeszcze ten schemat zainstalować we wzmacniaczu

Czy dzięki temu schematowi uzyskam poniższą charakterystkę - jeśli ktos wie jakie parametry trzeba to prosze o wypisanie
  • Pomocny post
    #10 2506378
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ustaw w PSpice tak jak jest w dołączonych plikach i przeprowadź symulację. [/quote]
    Załączniki:
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek04.jpg (35.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek03.jpg (37.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek02.jpg (54.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek01.jpg (49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2506615
    david8213
    Poziom 19  
    Czy można zrobić symulację w pspice już gotowego wzmacniacza z powyższym filtrem.

Czy mógłby ktoś przedstawiś schemat jakby on wyglądał.
    czy podobnie do tego co narysowłaem kilka postów wyżej czy inaczej..
  • #12 2508081
    ed-ek
    Poziom 34  
    Będzie wyglądał jak w załączniku.
    Uwaga na źródła V2 i V3 + źródła musi być połączony z pinem 7 uA741, a - z pinem 4. W załączniku jest pomyłka! Żródła VDC muszą być odwrotnie włączone.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz z filtrem 2T. Potrzebuję informacji na temat działania układu. Schowek01.jpg (49.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiony układ to wzmacniacz rezonansowy RC z filtrem 2T, którego wzmocnienie jest silnie zależne od częstotliwości rezonansowej określonej wzorem 1/2πRC. Mostek 2T, złożony z rezystorów i kondensatorów, stanowi kluczowy element filtru. Dyskusja obejmuje również symulacje charakterystyk częstotliwościowych w programach takich jak PSpice, MSIM63a oraz Orcad 9.1, z naciskiem na modyfikację parametrów filtru w celu przesunięcia pasma przenoszenia (np. do zakresu 5 kHz – 9 kHz). Użytkownicy wymieniają się linkami do schematów i plików symulacyjnych oraz omawiają poprawne podłączenie źródeł napięcia w układzie wzmacniacza operacyjnego uA741, zwracając uwagę na właściwe polaryzacje źródeł VDC. Poruszono także kwestie instalacji filtru 2T we wzmacniaczu m.cz. oraz metody generowania wykresów charakterystyk w PSpice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA