logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Kody SW-1000 z zestawem AV-707 i amplitunerem Pioneer VSX-515 - słaby bas

waldi198 13 Kwi 2006 21:31 2537 29
REKLAMA
  • #1 2524977
    waldi198
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam
    kupilem sobie zestaw kody AV-707 razem z subem SW-1000 zestaw mam podpiety pod amplituner PIONEER VSX-515 i moj problem polega na tym ze sub cos mi slabo gra pokuj mam 13m2 wiec powinien grac bardzo dobrze a on gra praktycznie tak samo jak same kolumny ustawione zeby bas zedl na przednie jak ustawie zeby caly bas szedl na suba to mam praktycznie to samo sub wcale mi nie przeciaga czym to jest spowodowane bylem dzisiaj w sklepie gdzie kupilem caly zestaw i mi powiedzieli ze sub musi sie troche rozgrac zeby dawal pelny efekt czy to prawda czy oni sobie cos wymyslili
  • REKLAMA
  • #2 2525057
    jack17
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    moze rzeczywiscie trzeba go wygrzać :!:
    aczkolwiek pokój 13m^2 to troche mało jak na suba 10", będzie on robił duze cisnienie ale nie zejdzie nisko.
    niech sie wypowiedzą jeszcze inni

pozdrawiam :D
  • #3 2527575
    waldi198
    Poziom 10  
    witam ponownie
    wypowie sie jeszcze ktos z was fachowcow bardzo bym was oto prosil
    pozdrawiam
  • #4 2528634
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Nie jestem ekspertem, ale pokmbinuj z ustawieniem. Chcesz więcej basu, to daj go przy ścianie. Bas nie rozkłada się równomiernie. Stań w rogu pokoju, albo przy scianie, tam na pewno jest conajmniej mocno. Suba ustaw tak, żeby tam gdzie masz miejsce odsłuchu było satysfakcjonująco.

A może masz po prostu dobre fronty ? :-)
  • REKLAMA
  • #5 2528933
    waldi198
    Poziom 10  
    a co moze miec do zeczy dobry front a sub
    powiedzcie mi jeszcze jak ustawic zwrotnice w amplitunerze na jaka wartosc powinna byc ustawiona
  • #6 2530378
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    crossa daj na około 150 Hz (lepiej na słuch). A dobre fronty mają się do suba tak, że może wcale suba nie potrzebują i nie słyszysz różnicy bo same kopią niezłym basem :)
  • REKLAMA
  • #7 2530500
    waldi198
    Poziom 10  
    jak crossa daje na 150 Hz to mi sub charczy najlepiej mi chodzi na 50-80 Hz teraz po malych ustawieniach chodzi lepiej ale wedlug mnie to jeszcze nie jest to bo wydaje mi sie ze przy tym subie i moim pokoju 13m2 to powinny mi szyby w oknach chodzic wczesniej mialem wieze panasonika z z glosnikami subwooferowymi i cala chata mi chodzila
  • #8 2530636
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Włacz jakis film z Prologic lub DTS i wtedy potestuj. Nie ma takiej opcji zeby SW1000 nie pokazał pazurków ;-) wiem bo sam takiego mam od ponad 5lat, lub dluzej.

pozdrawiam
  • #9 2530911
    mate_ok
    Poziom 18  
    hmm pierdzi przy crossie 150 Hz? zawsze czy tylko gdy pogłosisz? może to amplituner nawala?
  • #10 2531772
    waldi198
    Poziom 10  
    amplituner jest nowka wiec nie moze nawalac a pierdzi jak podkrece troche gala w ampli

Dodano po 4 [minuty]:

piapia napisał:
    Włacz jakis film z Prologic lub DTS i wtedy potestuj. Nie ma takiej opcji zeby SW1000 nie pokazał pazurków ;-) wiem bo sam takiego mam od ponad 5lat, lub dluzej.

pozdrawiam

a jaki masz pokoj i czy odrazu jak go kupiles to dobrze gral czy dopiero jak jakis czas pochodzil to sie rozgral dzisiaj jak go podkrecilem troche glosniej to myslalem ze membrane wyrwie a chata wcale nie chodzila zero przeciagniec tylko bas jakis tam jest ale spodziewalem sie czegos lepszego od suba 80W aktywnego

jeszcze jedno jak go kupowalem to nie mialem mozliwosci odsluchu ale bylem w innym sklepie i sluchalem SW-850 i gral fatalnie zero basu i zadnych przeciagnie i gosciu mi powiedzial ze sprzedal takiego kumplowi i dopiero po jakims miesiacu zaczol dobrze grac moze to prawda albo gosciu chcial mi lipe wcisnac
  • #11 2537272
    waldi198
    Poziom 10  
    witam
    mam jeszcze jedno pytanie czy zmiana kabla na lepszy da jakis efekt posiadam teraz http://www.elektrik.pl/product_info.php?cPath=6&products_id=578
    i jak bym zmienil na http://www.koda.pl/pl/index.php?katg=1&kat=10&prod=73#x
    http://www.allegro.pl/item97585207_kabel_do_subwoofera_rca_rca_680055_tech_link_5_0m.html
    odpiszcie mi czy bedzie jakas duza roznica w jakosci i czy oplaca sie zmienic na ktorys z tych kabli
  • #12 2537457
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Na począktu chcem od razu podkreślić że nie słyszałem tej KODY, ale od suba, który w sklepie kosztuje 700zł, nie ma co za dużo wymagać. Zwłaszcza jeśli juz sie słyszało parę konstrukcji. Zauważ, że przy konstrukcjach domowych, często sam głośnik to koszt 400-500zł, trochę źle zrobiłeś że kupiłeś tego suba, ja osobiście wolałbym złożyć coś samemu.

Pozdrawiam
  • #13 2537494
    waldi198
    Poziom 10  
    jak ten sub nie zacznie grac dobrze to go sprzedam i kupie cos lepszego na zlozenie cos samemu nie mam czasu wole kupic juz gotowca moze zmiana kabli cos pomoze
    a tak wogule jak ten sub wyszedl jako nowosc to kosztowal ponad 1000zl i dostal duzo nagrud wiec musi dobrze grac
  • #14 2537545
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Ten sub jest aktywny czy pasywny ? MOŻE polaryzacja względem kolumn albo kolumny względem suba jest zamieniona i sie znoszą :p niewiem pokombinuj popodłączaj wszystko od nowa suba ustaw w rogu pokoju przy zejsciu ścian i pojdz na drugi koniec pokoju ,ale z ustawieniem to juz indiwidualnie no i zalezy od miejsca
    , podłącz coś na krótko do suba np. discmena i zobacz jek bedzie grać
    ... doczytałem też że sub Ci pierdzi ...może nie tyle pierdzi co pewnie jest Taki stłumiony i podrapany bas a tak jest jak jest cos z polaryzacją nie tak !!! PODŁĄcz JEszcze raz wszystko ... miałem podobny przypadek i zamiana polaryzacji pomogła dużo zależy od właściwości akustycznych pokoju
  • #15 2538366
    waldi198
    Poziom 10  
    a czy jak pozamieniem kable + do - a - do + przy kolumnach to czy nic sie nie popali
  • #16 2538541
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Nic sie niepopali :) na wyjściach niema napięcia moze byc jedynie pare mV :) w głośniku + i - jest po to zeby właśnie wszystkie działały w jednej polaryzacji , + i - w głośniku to tak naprawde koniec i początek jednego druciku ( cewki ) a teraz powiem o co chodzi :
    jeżeli pod to samo wyjscie wzmacniacza podepniesz dwa głośniki
    i jeden jest podłączony + do + - do - a w drugim jest podłączony odwrotnie to w tym samym czasie jeden głośnik wpycha membrane a drugi wypycha i fale sie znoszą " wytracają".
    subbwofer jest aktywny więc ma wzmacniacz i jest podłączony fabrycznie więc dużo niezmienisz więc jedynie mozesz zamienic polaryzacje kolumn o nic sie niebój tylko oczywiście popodłączaj pod dobre wyjscia fronty do frontów i rear do rear itp i sprawdz jak gra
  • REKLAMA
  • #17 2538790
    waldi198
    Poziom 10  
    Cytat:
    Cytat:
    jeżeli pod to samo wyjscie wzmacniacza podepniesz dwa głośniki
    i jeden jest podłączony + do + - do - a w drugim jest podłączony odwrotnie to w tym samym czasie jeden głośnik wpycha membrane a drugi wypycha i fale sie znoszą " wytracają".

nie rozumiem wszystkie glosniki mam podpiete jednakowo kolorami czerwony do czerwonego i czarny do czarnego nie mam nic na odwrut i poco zamieniac mam
  • #18 2538817
    mate_ok
    Poziom 18  
    ok jak masz wszystko kolorami dobrze oznaczone to ok (popatrz bo na ampli sa oznaczenia + i - , sprawdz czy po kablach ida te do wejsc + i - na kolumnach a nie odwrotnie). wypnij kable z amplitunera od frontow i ewentualnie efektowych, czyli wylacz wszystko i zostaw samego suba, pusc jakies techno i popatrz na zachowanie glosnika w subie - nie powinien ani charczec ani za bardzo skakac, bo bedzie to znaczylo ze wzmacniak w subie jest daremny i nic nie zrobisz. albo zrob tak jak przedmowca - podepnij do niego sygnal z kompa albo dobrego discmana i zobacz jak sie zachowuje.

btw skoro to sub aktywny to poco na amplitunerze ustawiasz, skoro sub ma wtedy wlasnego crossa?? (przynajmniej powinien)
  • #19 2538939
    waldi198
    Poziom 10  
    sub ma wlasnego crossa ale musi byc podpiety kablem typu Y zeby mozna bylo nim sterowac i teraz sie zastanawiam nad kupnem tego kabla czy to cos zmieni
  • #20 2538998
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    kabel typu Y > czyli czincze poprostu .. nierozumiem :P ale niewiem to raczej niema dużo do znaczenia sygnał sam sie niedoprowadzi wiec wiadomo ze trzeba ... coś jest nie tak bo ten zestaw powinien ci siekać tym pokojem na lewo i prawo ... :/ a może w fabryce zle podłączyli suba w środku ??? też tak moze być ,pomylić może sie każdy :) najpierw sprawdz subbwoffer jakims innym żródłem sygnału , jak bedzie ok to zamien polaryzacje samych kolumn frontowych bo one jedynie tam bas wytwarzaja głównie i zobacz czy niebedzie lepiej ... a może też byc taka kwestia ze w amplitunerze cos jest przestawione ,za mocny sygnał też powoduje przestery i charczenie , co do suba doczytałem gdzies ze czesto trafiają sie felery w postaci niedokręconego tyłu ? niewiem cytat: " ----->Uważam, że jest to bardzo dobry subwoofer. Doskonała jakość do ceny. Jedynie co mi się na początku nie podobało to drżenie w tylnej części. Okazało się, że wystarczyło dokręcić śrubki i wszystko gra (we wszystkich powtarza się to samo:((). Ogólnie polecam "
  • #21 2539204
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Podłącz suba pod discmana, albo komputer, sprawdź w ten sposób, czy amplituner można wykluczyć z podejrzeń. Jeśli na d-manie będzie grał dobrze, to niestety wina amplika. Jeśli nadal to samo, warto poobserwować zachowanie się głośnika w funkcji częstotliwości, wychylenie, czy rzeczywiście działa odpowiednio rezonans tunelu, najlepiej generatorem. Jest taki na elektrodzie. Ewentualnie jakimś testem basowym - np Techmaster PEB, albo RDB Woofer Test - znajdziesz w internecie.

Zmień kable jakimi podłączasz suba [ taki dźwięk jak podajesz może być spowodowany jakimś błędem w prowadzeniu masy, może przerwana w kablu ], w ostateczności postaw suba w rogu i zobacz, może coś się poprawi.

A co ma subwoofer do frontów ? Ano jak masz Vienna Acoustics Beethoven, to subwoofer więcej pogorszy niż poprawi, a głębszego basu niż fronty, na pewno mieć nie będzie.

Offtop. Dzięki takim Panom jak Pan waldi198 elektroda schodzi na psy.

"Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! "

Szkoda mi tego forum, bo bardzo lubiłem tu pisać. Najbardziej boli, że Polacy nie umieją pisać po POLSKU, nie znają zasad ortografii [słownik!!!], gramatyki, posty piszą na odwal się. Pociesza fakt, że gorszy poziom niż tu, można spotkać w wielu miejscach, jak na przykład osiedlowe sklepy monopolowe i gimnazja. Panie Waldi, ja bym Pana zbanował dla zasady. Dziękuję i przepraszam. Z subwooferem radzę zrobić jak pisałem wyżej.
  • #22 2539424
    mate_ok
    Poziom 18  
    gdL - mamy nadzieje ze popiszesz jeszcze ładnych parę lat :P
  • #23 2553099
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Waldi i jak tam twój problem ? nadal jest nie tak ?
  • #24 2559255
    waldi198
    Poziom 10  
    witam
    bylem w sklepie na odsluch i ich sub gral tak samo a oczekiwalem czegos wiecej od tego suba poczekam jak sie troche rozgra jak nie to go sprzedam i kupie sobie JBL E 150 sluchalem go i gra bardzo konkretnie jak sie go wlaczy na polowe to czuc ten bas ze zatyka w klatce piersiowej
  • #25 2559277
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Bywa i tak :) a co do wygrzania to wiesz ... zbytnio wygrzać sie nie wygrzeje to pic jeśli już to jest fakt ale poprawa brzmienia a nie natężenia ... teraz pojdz do jakiegoś renomowanego salonu i porównaj sobie pare subów niech ci podłączą , pokażą na filmach i muzyce ... łachy nierobiąa w dobrym salonie to jeszcze będą skakali przy Tobie wkońcu to kawałek pieniążka ...
  • #26 2562182
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    do kody nigdy nie mialem dobrego nastawienia, mam pokoj wielkości jak twoj i subwoofer Tonsil Passiv 20 z wkreconym wzmacniaczem. Tutaj czuc "na klatce piersiowej" ze bas jest :) nie ma to jak solidna firma. Aha, co do ustawienia, u siebie w mieszkaniu w kazdym pokoju najlepszy bas uzyskuje w rogu mieszkania na prawo od okna :) spróbuj, :)
  • #27 2565495
    waldi198
    Poziom 10  
    teraz jak ten sub troche sobie pogral to gra juz lepiej wczesniej jak go ustawilem na maxa i amplituner podkrecilem do 40 to mi charczal i dudnil teraz krece go do 30 nic mi nie charczy i jak wlacze jakis film z dobrymi efektami to czuc jak cala podloga chodzi
    jak go kupowalem to myslalem ze jak go wlacze to mi szybami w oknie ruszy w tak malym pokoju poczekam jeszcze troche i kupie sobie tego JBL E150

Dodano po 3 [minuty]:

z kolumn jestem bardzo zadowolony bo graja bardzo fajnie jak by ktos kupowal to polecam bo sa naprawde warte swojej ceny
  • #28 2567476
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    waldi198 napisał:
    teraz jak ten sub troche sobie pogral to gra juz lepiej wczesniej jak go ustawilem na maxa i amplituner podkrecilem do 40

Na wstepie popelniasz duuuuuzzzy błąd !!!
    Nie podkrecaj wzmacniacza subwoofera na maxa, bo tego zaden glosnik nie wytrzyma - wzmacniacz na skraju swojej mocy generuje ogromne zniekształcenia.
    Ja mam SW1000 od paru lat. Wystarczy ze jest troche wiecej niż na połowie i robi niezła wrażenie w 40m^2. Nie podbiaj go sztucznie w ustawieniach amplitunera - niech wszystko bedzie na zero.

pozdrawiam
  • #29 2568896
    waldi198
    Poziom 10  
    piapia@
    jak zrobilem tak jak ty mowisz to ten sub gra bardzo slabo a jak go przekrece na maxa to gra dobrze tylko jak podkrece amplituner to wtedy sciszam suba i wtedy jest git
  • #30 2632807
    oczko85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!!

Koda to jedna z najlepszych propozycji w tej cenie, tylko jest jedno ale to nie jest sprzet do lupania i wytwarzania nieziemskich cisnien. Jezeli chcesz lupanie przestawianie scian itd to trafiles pod zly adres. Widac ze niezbyt przykladasz wage do jakosci dzwieku tylko do natezenia. Wiec w sklepie wybierz to co gra najglosniej:))

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw Kody AV-707 z subwooferem SW-1000 podłączony do amplitunera Pioneer VSX-515 i zgłasza problem słabego basu w pomieszczeniu o powierzchni 13 m². Dyskusja wskazuje, że subwoofer 10" w takim pokoju może generować duże ciśnienie, ale nie schodzić nisko. Zalecane jest eksperymentowanie z ustawieniem subwoofera, np. umieszczenie go w rogu lub przy ścianie, gdzie bas jest mocniejszy. Wskazano, że dobre kolumny frontowe mogą maskować potrzebę subwoofera. Optymalna częstotliwość zwrotnicy (crossa) powinna być ustawiona około 50-150 Hz, najlepiej na słuch, gdyż zbyt wysoka (np. 150 Hz) może powodować charczenie subwoofera. Subwoofer SW-1000 jest aktywny i posiada własny crossover, który powinien być sterowany kablem typu Y (RCA). Problemy z charczeniem mogą wynikać z błędów w polaryzacji kabli lub wad fabrycznych, np. niedokręconych elementów. Zaleca się testowanie subwoofera z innym źródłem sygnału (np. discmanem lub komputerem) w celu wykluczenia awarii amplitunera. Wymiana kabli na lepsze może poprawić jakość sygnału, jeśli obecne są uszkodzenia lub błędy w masie. Subwoofer wymaga pewnego czasu na "rozgrzanie", co może poprawić brzmienie, ale nie natężenie basu. Użytkownik rozważa zakup subwoofera JBL E150, który według opinii gra mocniej i bardziej konkretnie. Podkreślono, że nie należy ustawiać wzmacniacza subwoofera na maksymalną moc, aby uniknąć zniekształceń. Ostatecznie, jakość basu zależy od właściwości akustycznych pomieszczenia, ustawienia sprzętu oraz jakości samego subwoofera, a Kody SW-1000 jest oceniany jako dobry w swojej klasie cenowej, ale nie do generowania ekstremalnych ciśnień akustycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA