logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz PC: brak sygnału na urządzeniach, sygnał na płycie głównej - co sprawdzić?

mumin18 17 Kwi 2006 19:12 1338 9
REKLAMA
  • #1 2537853
    mumin18
    Poziom 11  
    czesc wam ... mam taki problem ... mam zepsuty zasilacz do komputera PC i na wyjsciach na poszczegolne urzadzenia komputera nie mam sygnalu a na wyjsciu na plyte glowna jest sygnał. Nie wiecie co moze byc przyczyna tej usterki ?? Prosilbym jesli wiecie co jest o kontakt ze mna lub pozostawienie wiadomsoci i z góry dziękuje ... pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2537893
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Trochę chaotycznie napisane, ale w ogóle włączyłeś zasilacz? Na molexach nie będziesz miał napięcia gdy zasilacz jest wyłączony, natomiast na głównej wiązce częściowe.
    Pozdrawiam
  • #3 2537896
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Nie sądzi kolega, że warto byłoby podać JAKI TO ZASILACZ?
    mumin18 napisał:
    [...]na wyjsciach na poszczegolne urzadzenia komputera nie mam sygnalu a na wyjsciu na plyte glowna jest sygnał.[...]

Co to znaczy? Na molex-ach nie ma napięcia, a na wtyczce ATX jest, tak? Na wtyczce są wszystkie napięcia? Jaki są ich wartości?
  • REKLAMA
  • #4 2538068
    mumin18
    Poziom 11  
    tak zasilacz podlaczylem i wlasnie na poszczegolnych molexaxh nie mam napiecia a co na poniektórych mam i wlasnie nie wiem co robic :(
  • #5 2538107
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Za przeproszeniem, jakiś bełkot, nic nie rozumiem, zacznij pisać wyraźnie, jak na jedych molexach nie masz napięcia, a na innych masz, to znaczy, ze gdzieś masz przecięty kabel :)
    Chyba nie bardzo wiesz co to jest molex, albo ja nie zrozumialem tego co napisałeś...
    POzdrawiam
  • #6 2538151
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Mumin18, piszesz okrutnie bełkotliwie. Popraw się!
    Czy należy rozumieć, że nie masz napięć na żadnym złączu molex, ale na niektórych złączach wtyku zasilającego płytę główną są jakieś napięcia? Jeżeli tak, to oznacza, że nie masz napięcia +5V i +12V. Powiedz, jakie masz napięcia i na którym przewodzie złącza zasilającego płytę główną.
    Poza tym najpierw przeczytaj to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html
    a dopiero potem pisz cokolwiek na forum.
  • REKLAMA
  • #7 2538278
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6568
    Czy w ogóle włączasz ten zasilacz? Bo jeśli nie to tylko na wtyku ATX będziesz miał "gdzieniegdzie" 5V, na molexach będą napięcia 5V i 12V dopiero po uruchomieniu zasilacza (zwarciu PS-ON do masy).
  • #8 2538419
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    I znów ta sama sytuacja. Niech Szanowna Moderacja przyklei gdzieś w wyraźnym miejscu, dla nowych użytkowników informację, że:
    1. W elektronice nie ma pojęcia "na jednym jest, na innym nie ma napięć". To jest dziedzina ścisła - piszemy dokładnie, na którym pinie jest, na którym nie ma.
    2. Używamy przycisku SZUKAJ, jak nie potrafimy uruchomić zasilacza ATX
    3. Jak nie mamy zielonego pojęcia o elektronice, bo jesteśmy np. krawcem lub cukiernikiem, to idziemy do serwisu, zanim nas dopadnie 350V w przetwornicy impulsowej.

Sorry, koledzy, wybaczcie, że się wyżalam, ale czasami szlag już mnie trafia, jak widzę, jaki śmietnik tu się robi.
    Pozdrawiam.
  • #9 2538691
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    mumin18 napisał:
    [...]wlasnie na poszczegolnych molexaxh nie mam napiecia a co na poniektórych mam[...]
    Ręce opadają, jak się czyta coś takiego...
  • REKLAMA
  • #10 2634722
    cjbobo10
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    z tego już wersalu nie bedzie teraz zasilacze takie tanie kup sobie nowy
    Temat zamykam odpowiedzi nic nowego nie wniosą .
    Natomiast kolega cjbobo10 za tak rewelacyjny post dostaje ostrzeżenie!
    TONI_2003

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zasilacza komputerowego, który po podłączeniu wykazuje brak napięcia na złączach molex zasilających urządzenia peryferyjne, podczas gdy na wtyczce ATX zasilającej płytę główną pojawia się częściowe napięcie. Użytkownik potwierdził, że zasilacz jest włączony, jednak nie ma napięć na wszystkich molexach, co sugeruje możliwe uszkodzenie przewodów lub samego zasilacza. W odpowiedziach podkreślono konieczność dokładnego pomiaru napięć na poszczególnych pinach złączy, zwłaszcza +5V i +12V, oraz zwrócono uwagę na prawidłowe uruchomienie zasilacza (zwarcie pinu PS-ON do masy). Zasugerowano również zapoznanie się z dostępnymi poradnikami dotyczącymi testowania zasilaczy ATX. Wskazano, że nieprecyzyjne opisywanie problemu utrudnia diagnozę, a w przypadku braku wiedzy elektronicznej lepiej skorzystać z serwisu. Ostatecznie zasugerowano zakup nowego zasilacza ze względu na niską cenę i trudności w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA