logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia- różnicowoprądowe i przeciwprzepięciowe i ...

krzysiekw121 18 Cze 2009 09:21 4208 7
  • #1 6671003
    krzysiekw121
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam. Dylematów na temat instalacji ciąg dalszy :).
    Zacznę od różnicowoprądowego- czy lepiej dać jedno zabezpieczenie trójfazowe czy trzy sztuki jednofazowe? Czy może w skrzynce licznikowej która znajduje się na granicy posesji dać jedną sztukę trzyfazową a w rozdzielnicy w budynku trzy sztuki jednofazowe. ale to chyba mija się z celem. I jak się ma to zabezpieczenia we współpracy z zasilaczami impulsowymi? podobno się nie lubią :), jak temu przeciwdziałać?
    druga sprawa to zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. W jaki sposób je zrobić? Dom jednorodzinny bez piorunochronu, położony jakieś 5 metrów w linii prostej od transformatora (jeśli ma to jakieś znaczenie:)). Czy w skrzynce licznikowej dać zabezpieczenie typu B a w rozdzielni typu C? Co wtedy z uziomami- co uziemiać, gdzie?
    Trzecia sprawa to połączenia wyrównawcze. Teoretycznie wiem już prawie wszystko, jednak ni w ząb nie mogę pojąć jak to zrobić praktycznie. Czy w skrzynce rozdzielczej robić dodatkową szynę wyrównawczą, czy od szyny PE poprowadzić przewody do kotłowni i tam połączyć z metalowymi instalacjami (woda, ogrzewanie)? Czy w kotłowni zrobić taką szynę i połączyć w najbliższej puszce z przewodem PE?
    Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało czytać te moje wątpliwości, i że wystarczy mu sił żeby jeszcze odpowiedzieć.
    Pozdrawiam Krzysiek.
  • Pomocny post
    #2 6671148
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Jeśli chodzi o różnicówkę najbardziej eleganckie było by zastosowanie 4 RCD...Jednej 3-fazowej, na obwody które wymagają zasilania 3 fazowego i 3 róznicówek 1-fazowych każdą na jedną faze codziennego użytku-czyli głównie gniazdka i oświetlenie. . Co do zabezpieczeń przepięciowych, najlepiej tak jak mówisz w skrzynce na granicy posesji dajesz zabezpieczenie B a w domu C, jeśli jednak zdecydujesz się na instalacje wszystkiego w jednym miejscu (domu) powinieneś miedzy zabezpieczeniami zastosować dławiki (jest to ładnie rozrysowane na stronie DEHNa). Pamiętaj ze musisz mieć dobre uziemienie żeby ochrona przeciwprzepięciowa miała sens. Co do szyn wyrównawczych wydaje mi sie ze powinna byc ona podłączona bezposrednio do uziemiania a nie przez n-puszek, jednak przyznam się ze na tej tematyce kiepsko się znam (sam się zastanawiam co zrobić jak kaloryfery są metalowe a rurki plastikowe, wydaje mi sie ze wtedy nie trzeba podpinać kaloryferów do GSW ale pewien nie jestem).
    Pozdrawiam
  • #3 6671166
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Zadane przez Ciebie pytanie świadczą o braku podstawowej wiedzy z tej dziedziny i pewnie też stosownych uprawnień SEP. Lepiej zostaw to komuś wykwalifikowanemu, chyba, że chcesz kiedyś załować tego, że przez chęć oszczędzenia paruset zł. masz kogoś bliskiego na sumieniu.
  • #4 6671214
    krzysiekw121
    Poziom 13  
    Dziękuję Ci za troskę o moje bezpieczeństwo jak również o moje sumienie :). Domyślam się, że Ty posiadasz odpowiednie uprawnienia, jak i podstawową wiedzę w tym zakresie, lecz za żadne skarby nie podzielisz się nią z innymi. Nic to, nie mniej dziękuję Ci za jakżeż dużo wnoszącą odpowiedź.

Dodano po 10 [minuty]:

Odp. do Paluszasty:
    Rozumiem, że te RCD to równolegle wtedy trzeba podłączyć względem siebie.
    A co myślisz o zabezpieczeniach typu B+C?
    A połączenia wyrównawcze to z tego co czytałem powinny być i uziemione i połączone z PE.
  • Pomocny post
    #5 6671272
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    krzysiekw121 napisał:
    Dziękuję Ci za troskę o moje bezpieczeństwo jak również o moje sumienie :). Domyślam się, że Ty posiadasz odpowiednie uprawnienia, jak i podstawową wiedzę w tym zakresie, lecz za żadne skarby nie podzielisz się nią z innymi. Nic to, nie mniej dziękuję Ci za jakżeż dużo wnoszącą odpowiedź.

Tak właśnie reagują ignoranci, którym wydaje się, że zjedli wszystkie rozumy. I nie zdają sobie sprawy z tego, że takie podpowiedzi na jeden post, to oznacza wydanie kupy kasy bez sensu i dobre samopoczucie pytającego, ale ni w ząb lepszej i bezpieczniejszej instalacji, a czasem wręcz śmiertelne niebezpieczeństwo dla użytkującego.

Poczytaj sobie o montażu ochronników tu
    www.ochrona.net.pl
    i tu:
    www.spinpol.com.pl
    a może się zorientujesz ile wiedzy ci brakuje.
    o róznicówkach i połączeniach wyrównawczych tu:
    http://www.edwardmusial.info/
  • #6 6671359
    krzysiekw121
    Poziom 13  
    Dziękuje Ci, z miłą chęcią sobie poczytam gdyż wcale nie uważam się ani za ignoranta, ani tym bardziej, że pozjadałem wszystkie rozumy. Dziękuję za ciekawe linki.
  • Pomocny post
    #7 6674605
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    O RCD nie będę pisał, tym bardziej że nie napisałeś jaki w danym przypadku jest układ sieci, instalacji. Poczytaj co już napisali inni (nie tylko na Elektrodzie, także na ISE, forumSEP - dużo było o tym).

Co do drugiej części pytania -jeżeli chcesz naprawdę zabezpieczyć nie tylko dom przed pożarem, ale ludzi i elektronikę w tym domu i obejściu przy nim, to wpisz w wyszukiwarkę (ogólną ale i na poszczególnych forach - wtedy znajdziesz więcej) :
    "połączenia wyrównawcze"
    "sieć masy budynku"
    "poczytaj Charoy'a" (wpisz, ale i naprawdę poczytaj, wszystkie 4 części).

To nie są tematy ani na jeden post, ani na jeden wątek. Na szczęście możesz poczytać o tym, także po polsku i w wielu przypadkach za darmo.
    Możesz zacząć m.in. tu : http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2034 i w spisie linków http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2951 (tam też linki na Elektrodę)
    Miłego czytania.
  • #8 6678707
    krzysiekw121
    Poziom 13  
    Czytam, czytam i czytam, i coraz mniej wiem i rozumiem :(. Niemniej będę sobie pomalutku trawił te nowe informacje aż w końcu może coś zakumam :).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zabezpieczeń różnicowoprądowych (RCD) oraz przeciwprzepięciowych w instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego. Zalecane jest stosowanie czterech RCD: jednej trójfazowej na obwody trójfazowe oraz trzech jednofazowych na poszczególne fazy zasilające gniazdka i oświetlenie. W przypadku zabezpieczeń przeciwprzepięciowych sugeruje się montaż typu B w skrzynce licznikowej na granicy posesji oraz typu C w rozdzielnicy w budynku, z zastosowaniem dławików między nimi, aby ograniczyć zakłócenia generowane przez zasilacze impulsowe. Kluczowe jest dobre uziemienie, które zapewnia skuteczność ochrony przeciwprzepięciowej. Połączenia wyrównawcze powinny być wykonane z uwzględnieniem uziemienia i połączenia z przewodem ochronnym PE, a szyna wyrównawcza powinna być podłączona bezpośrednio do uziomu, nie przez puszkę rozdzielczą. Wskazano również na potrzebę pogłębionej wiedzy i konsultacji z wykwalifikowanymi specjalistami oraz na dostępne materiały edukacyjne i fora branżowe, które omawiają szczegółowo montaż ochronników, różnicówek i połączeń wyrównawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA