logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrotów wentylatora zasilacza PC z czujnikiem LM35DZ - optymalna temp.

diabel33333 22 Kwi 2006 08:35 1557 3
  • #1 2553247
    diabel33333
    Poziom 11  
    Hi Zamierzam zrobić regulację obrotów wentylatora zasilacza PC w funkcji temperatury radiatora, aby wyciszyć zasilacz. Czujnikiem będzie ukad LM35DZ. Przy jakiej temperaturze radiatora wzmacniacz operacyjny powienien podać nominalne napięcie zasilające wentylator?
    Na którym radiatorze korzystniej zamocować czujnik temperatury?
  • #2 2553659
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Cytat:

Przy jakiej temperaturze radiatora wzmacniacz operacyjny powienien podać nominalne napięcie zasilające wentylator

Nigdy nie zasilisz wentylatora jego napieciem nominalnym (12V) w takim układzie, ponieważ masz spadki napięć np. na tranzystorze sterującym.

Maksymalne obroty powinny być przy temperaturze niższej od krytycznej temperatury półprzewodników. W praktyce zostałbym przy 60-70*

Cytat:

Na którym radiatorze korzystniej zamocować czujnik temperatury?

Na tym który mocniej się grzeje :)
    Najczęściej jest to ten "większy". Najlepiej sprawdzić empirycznie.
  • #3 2553724
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam wszystkie zasilacze z kontrolą obrotów wentylatora w funkcji poboru mocy czujniki mają zamontowane na radiatorze z diodami gdyz tam wystepuje największa temperatura są to proste układy z wykorzystaniem termistorów pozdrawiam
  • #4 2555298
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Jak masz LM35DZ i cchesz mieć załączanie przy temp 60kilka stopni ( to znaczy obroty wiatraka ustabilizują się na takim poziomie, aby radiator miał dokładnie taką temperaturę), to wyjście LMa podłącz przez niewielki rezystor do bazy tranzystora NPN, emiter podłącz do masy, a międzi kolektor a +12V podłącz wiatrak. Ja mam coś takiego w zasilaczu, tylko noga ujemna lma wisi na trochę wyższym potencjalne niz masy i mam załączanie przy 40 stopniach i wiatrak zachowuje się tak jak pisałem, płynnie zmieniając obroty.
    [/img]
REKLAMA