logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie lamp elektronowych: wzmacniacz audio, drabina Jacoba, Tesla, X-ray

Dyoda 29 Kwi 2006 14:12 3246 14
REKLAMA
  • #1 2573740
    Dyoda
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich zainteresowanych problemem.
    Mama troche lamp
    ok 30x PCL86
    8x PCF802
    5x EF184
    5x EF183
    15x PL504/PL500
    15x EY86
    4x EM84
    2x EM80
    6x Z560M
    i mnóstwo lam po 2 - 3szt. typu UCH21 EL34 PCC85 i takich tam innych jest tego ze 300 szt. :D

Interesują mnie aplikacje typu wzmacniacz audio lub przetwornica wysokiego napięcia właściwie wszystko co ma związek z wysokim napięciem: drabina Jacoba, generotor Marxa, Lasery,X-ray, transformator Tesli, długimi i efektownymi wyładowaniami koronowymi i takie tam.

P.S. szukam zajęcia na długi weekend no i nie tylko. :idea::idea::idea:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2574046
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    na pcl86 można zrobić wzmacniacz z dwóch pcl-ek jest wzmacniacz stereo :) trzeba pamiętać jednak że żarzone są 300mA em84 i em80 oczka magiczne :)
  • #3 2574135
    Dyoda
    Poziom 11  
    tommy 112 a miał byś może jakiś schemacik jak zrobic sobie taki wzmacniacz na PCL86 niestety nie jestem taki dobry w te klocki i nie potrafie narazie projektować wzmacniaczy na lampach ale ze schematami nie mam żadnych problemów. A że EM84 i EM80 to magiczne oczka to wiem ale dzięki za troskę.:D

Dodano po 15 [minuty]:

Apropos danych technicznych lamp to mam katalog lamp Niemcewicza tak że będę wiedział jak je zasilać. A odnośnie wzmacniacza lampowego to używam wzmacniacza MV3 (ślicznie gra) i z tego co wiem to jest tam takie coś co się nazywa układ przeciwsobny i zastanawiam się czy nie mozna by tego zrobić z lampami PCL86 w stylu dwie lampy na stopień końcowy żeby był mocniejszy wzmacniacz.:?:
  • REKLAMA
  • #5 2575586
    Dyoda
    Poziom 11  
    Schemat rzeczywiście prosty jak na początek.
    Rozumiem że to trafo na schemacie to typowe trafo głosnikowe do wzmaka lampowego, a napięcie zasilające ten układ aż się prosi o pytanie czy mozna to zasilać bezpośrednio z sieci oczywiście po przez mostek oraz dobry kondensator 100uF+100uF na 350-500V bo akurat takie mam.

Dodano po 4 [minuty]:

Aha no i przydałby sie jakiś przedwzmacniacz z regulacją głośności i barwy dzwięku tak przynajmniej mi się wydaje.
  • #6 2576842
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    trafo głośnikowe to coś w rodzaju TG2,5-xx albo tg2-xx coś takiego zasilanie z sieci odpada niebezpieczne a co z żarzeniem ?? muusi być trafo zasilające ok 215V i 14,5V
    co do przedwzmacniacza to narazie zrob sam wzmak i odpal (mi odpalił za pierwszym razem)
    kable z nap zmiennym skręcane ze sobą i jak najdalej od sygnałowych ekranowanych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2580090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 2582060
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    EL34 - fajna na końcówke mocy
    z kilku można nawet ładne moce wyciągnąć tyle że trzeba jeszcze miec jakieś dobre do tego trafo głośnikowe

z tych 4 lamp EM84 i jakichś ECC lub też PCC możesz spróbować zrobić analizator widma http://www.edw.com.pl/ea/analizator.html
  • #9 2627315
    Dyoda
    Poziom 11  
    tommy 112 mam pytanko odnośnie
    Cytat:
    trafo głośnikowe to coś w rodzaju TG2,5-xx albo tg2-xx coś takiego zasilanie z sieci odpada niebezpieczne a co z żarzeniem ?? muusi być trafo zasilające ok 215V i 14,5V
    co do przedwzmacniacza to narazie zrob sam wzmacniacz i odpal (mi odpalił za pierwszym razem)
    kable z nap zmiennym skręcane ze sobą i jak najdalej od sygnałowych ekranowanych

Bo znalazłem gościa który nawinie mi trafka tylko chciał bym wiedziec dokładniej jakie one maja być rozumiem że zasilające na 215V i 14,5V ale o jakiej mocy no i jakie ma być trafko głośnikowe :?::?::?:
    Sorry może i stawiam głupie pytania ale ja dopiero raczkuje w lamapach.:D
  • #10 2627649
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    mozesz mi czesc tych lamp odstapic. to by bylo dobre zastosowanie
  • #11 2627651
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Poszukaj sobie na forum jest masa informacji na temat trf TG2,5 czy TG5... Nic trudnego ale poszukaj bo tematów typu "mam se lampki i co z nich robić" jest masa!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 2627748
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    jesli szukasz wzmacniacza w ukladzie przeciwsobnym to w zalaczniku masz takowy ( tyle ze na ECL86- inne zarzenie, ale to nie problem ).
    Uklad jest z Radioamatora z lat 60-70 tych ( numeru dokladnie nie pamietam ).
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • Git_2 x 8W_ECL86.doc (90.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2628036
    Dyoda
    Poziom 11  
    jethrotull - powiem tak zdobycie tych lamp kosztowało mnie mnóstwo czasy chodzenia i pytania się czy nie masz czy nie miał by pan może jakiś starych niepotrzebnych lamp albo telewizora lampowego itd. Tak że napisz co byś chciał a zobaczę co da się zrobić.

marcin_oizo - dlaczego zaraz taka krytyka jestem świeżo upieczonym użytkownikiem i stwierdziłem że łatwiej mi będzie zapytać niż szukać skoro podałem typy lamp oraz konkretnie określiłem jakie aplikacje mnie interesują.

aca - interesujący schemat trochę podobny do schematu mojej MV3 napewno się za niego zabiorę tylko nie wszystko na raz narazie zabrałem się za amatorski miernik lamp i za schemat od tommy 112 wiadomo trafa kosztują ale dzięki bardzo napewno się przyda. Poniżej schemat miernika jak by ktoś chiał.
    Załączniki:
    • AMATORSKI MIERNIK LAMP ELEKTRONOWYCH.pdf (634.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2628289
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Dyoda napisał:
    marcin_oizo - dlaczego zaraz taka krytyka jestem świeżo upieczonym użytkownikiem i stwierdziłem że łatwiej mi będzie zapytać niż szukać skoro podałem typy lamp oraz konkretnie określiłem jakie aplikacje mnie interesują.

To że jesteś początkującym nie upoważnia w tym dziale do "taryfy ulgowej" i ma rację marcin_oizo, zanim zada się pytanie to należy zapoznać się z tym co już zostało na ten temat napisane. Nie ma i nie będzie zgody na powtarzanie tych samych tematów bo komuś jest tak wygodniej.
    I jeszcze jedna uwaga, temat ma być przejrzysty a jego tytuł powinien definiować czego dotyczy. Jeżeli szukasz pomysłu to po jego znalezieniu kończy się funkcja tego tematu a próba budowy konkretnego urządzenia to już oddzielny temat. Wszystkie tematy które nie będą spełniać tego kryterium będą zamykane.
  • #15 2629455
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Dyoda napisał:
    jethrotull - powiem tak zdobycie tych lamp kosztowało mnie mnóstwo czasy chodzenia i pytania się czy nie masz czy nie miał by pan może jakiś starych niepotrzebnych lamp albo telewizora lampowego itd. Tak że napisz co byś chciał a zobaczę co da się zrobić.

nie no, tak tylko gadam, gratuluje obszernej kolekcji lamp i zycze mnostwa ciekawych konstrukcji.
    ja na razie probuje zagospodarowac te kilkanascie sztuk ktore sam posiadam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowań lamp elektronowych, głównie w konstrukcjach wzmacniaczy audio oraz urządzeń wysokiego napięcia, takich jak drabina Jacoba, generator Tesli, przetwornice wysokiego napięcia, lasery i rentgen. Użytkownik posiada dużą kolekcję lamp (m.in. PCL86, PCF802, EF184, PL504, EY86, EM84, EM80, EL34) i poszukuje schematów oraz praktycznych wskazówek do budowy wzmacniaczy lampowych, zwłaszcza w układzie przeciwsobnym z wykorzystaniem lamp PCL86. Wskazano prosty schemat wzmacniacza na lampach PCL86 z uwagami dotyczącymi zasilania, konieczności stosowania transformatorów zasilających (ok. 215V i 14,5V) oraz transformatorów głośnikowych typu TG2,5 lub TG5. Podkreślono, że zasilanie bezpośrednio z sieci jest niebezpieczne i wymaga odpowiedniej filtracji i izolacji. Zaproponowano także wykorzystanie lamp EL34 do stopni końcowych mocy oraz EM84 i EM80 do budowy analizatorów widma. W kontekście urządzeń wysokiego napięcia omówiono możliwość budowy generatora Tesli i przetwornicy WN z wykorzystaniem różnych lamp (np. ECC83, 6N2P, 6BG6, 807) oraz transformatorów o dużej mocy (np. 500W, 2x400V). Poruszono kwestie techniczne dotyczące żarzenia lamp, prowadzenia mas oraz filtracji zasilania. Wskazano na dostępność licznych schematów i materiałów na forach internetowych oraz podkreślono konieczność samodzielnego poszukiwania informacji i przygotowania tematu zgodnie z zasadami forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA