logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartości rezystorów R2, R5 i potencjometrów VR w liczniku Geigera?

panmechanik 30 Kwi 2006 00:14 3206 10
REKLAMA
  • #1 2575619
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Witam buduje Licznik Geigera wg schematu zamieszczonego poniżej mam pare pytań do niego a mianiowice jakie są wartości rezystorów R2,R5 oraz potencjometry VR oraz czy dioda D2 nie jest odwrotnie umieszczona?? co oznacza skrót TP wychodzączy z lampy detektora??Poniżej zamieszczam również schemat w programie Eagle który sam rysowałem fajnie by było gdyby ktoś sprawdził jego poprawnosć...
    Załączniki:
    • licznik.rar (37.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • geiger.pdf (19.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2576449
    panmechanik
    Poziom 23  
    Znalazłem ciekawy schemat licznika promieniowania na mikrokontrolerze http://www.solorb.com/elect/geiger/carl/ i tutaj moje pytanie czy można go zastosowac w moim radiometrze gegiera którego schemat znajduje sie na wcześniej??jeżeli tak to gdzie należało by podpiąć go??

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Gdyby kogoś interesowało tutaj zamieszczam wzór płytki jednostronnej ale dobrze było by gdyby ktoś mnie sprawdził...ALe nadal czekam na wcześniej postawione pytanie odnośnie wartości elementów R2 oraz R5 oraz VR1
    Załączniki:
    • licznik-caly.rar (4.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2577468
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    czy wiesz na czym polega metoda pomiaru GM bo rozważanie wartosci rezystora x jest pomijalne bo :element wykrywający promieniowanie przenikliwe ma podawać jakieś impulsy które są zliczane w okreslonym czasi /stąd dawka promieniowania/ praktycznie jak to robili koledzy moskale,, :do anody doprowadzali np.+500V czyli czesci zewnetrznej natomiast katoda /cienki w srodku umieszczony/ był rezystor +zenerek i to było na bramke schmita /zadnych nieustalonych stanów/ dopiero teraz na liczniki ttl z okreslonym czasem liczenia np.60s , każdy element czuły na przenikliwe ma parametry których nigdy nie odnalazłem nigdzie , srednia promieniowanie to okoł 35 milirentgena na godzine jak wykonasz to poruwnaj z innym fabrycznym których jest bardzo mało, experymentuj
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2579257
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Mam takie fabryczne ustrojstwo z wyświetlaczem LCD,pokazuje mi w zależności od pory dnia i pory roku ok. od 7-25/h
  • #5 2580441
    panmechanik
    Poziom 23  
    nie zależy mi na dokładności urządzenia robie to z czystej ciekawości...Czyli moge spokojnie daj wartości R2 i R5 wyrazone w KΩ??Oraz czy da sie zastosować przystawke z linku http://www.solorb.com/elect/geiger/carl/ do mojego licznika??
  • Pomocny post
    #6 2580485
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    R2=330 Ohm, R5=22 Ohm, VR1=100 Ohm
    dioda D2 jest spolaryzowanan prawidłowo
    skrót TP oznacza punkt kontrolny (Test Point)
    jeżeli te rezystory zamienisz na rezystory o wartości 1000 razy większej (czyli kOhm), jest duża (!!!) szansa, że urządzenie nie będzie działało prawidłowo lub nie będzie działało wcale...
    pozdrowienia ;)
  • REKLAMA
  • #8 2592669
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    mam pytanie, a skąd wziąść ten czujnik? bo zainteresował mnie ten radiometr:-)
    Pozdrawiam,
    adam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2593148
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    wpinanie w TP nie jest najkorzystniejszym rozwiązaniem - w tym przypadku może za bardzo obciążyć czujnik - chyba, że dasz jakiś układ separujący. po za tym wystąpi tam dość spore napięcie - więc osobiście bym nie ryzykował....
    moim zdaniem najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby brać sygnał na PHONE (schemat na http://www.solorb.com/elect/geiger/carl/ ) z 5 nogi układu U2A (ewentualnie z kolektora tranzystora Q3 - 6 noga U2A). układ LMC555 na podanym schemacie pracuje jako uniwibrator i ma za zadanie kształtowanie sygnału dla mikroprocesora.
  • #11 2595586
    panmechanik
    Poziom 23  
    zaczynam projektować płytke PCB 2w1 czyli schemat z początku strony oraz schemat http://www.solorb.com/elect/geiger/carl/ ostatnia rzecz mi została gdzie należało by wpiąć mikroamperomierz do "wizualnego" mierzenia natężenia dawki promieniowania??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wartości rezystorów R2, R5 oraz potencjometru VR1 w liczniku Geigera oraz poprawności polaryzacji diody D2 i znaczenia oznaczenia TP (Test Point). Zalecane wartości to R2=330 Ω, R5=22 Ω, VR1=100 Ω; stosowanie wartości w kiloohmach może uniemożliwić prawidłowe działanie układu. Dioda D2 jest prawidłowo spolaryzowana. Skrót TP oznacza punkt kontrolny, jednak podłączanie do niego dodatkowych układów może obciążyć czujnik i nie jest zalecane bez układu separującego. Wskazano, że sygnał do dalszej obróbki (np. do mikrokontrolera) najlepiej pobierać z wyjścia PHONE lub z nóżki 5 układu U2A (LMC555) lub kolektora tranzystora Q3. W dyskusji pojawiła się propozycja zastosowania czujnika STS-5 jako detektora promieniowania. Poruszono także temat integracji schematu licznika z układem mikrokontrolera z projektu dostępnego na stronie solorb.com. Pytano również o miejsce podłączenia mikroamperomierza do wizualnego pomiaru natężenia dawki promieniowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA