Witam.
Chcę złożyć licznik geigera/dozymetr ze starego schematu z sieci, a właściwie ze schematu kitu.
Przeszukiwałem w necie gdzie można takie coś kupić i klops, nie ma w sprzedaży
Więc kupiłem potrzebne części, żeby samemu zlutować od podstaw i jakiś możliwy pcb.
Martwi mnie tylko slaby zakres urządzenia: od 0,5 uSv do 5 uSv.
Na schemacie jest zawarty przełącznik obrotowy podwójny 4-o pozycyjny.
Pierwsze położenie przełącznika to "Off", drugie to "baterry test", trzecie to zakres 0,5uSv/h , czwarte to zakres 5 uSv/h
Stad pytanie, jak zwiększyć wartość pomiaru? Na pewno dobór rezystorków itp. oraz przełącznik podwójny obrotowy np 8-o pozycyjny.
Sam nie chce przekombinować.
Generalnie wolę dozymetr analogowy, zwykły mikroamperomierz i brzęczyk.
Z wyświetlaczami byłoby za dużo bajerów.
Załączam schemat, może któryś kolega forumowicz będzie miał pomysł.
Być może koledzy forumowicze mają schemat jakiegoś prostego, kieszonkowego dozymetru ze zwykłym miernikiem wychyłowym i brzęczykiem.
Będę wdzięczny.
Chcę złożyć licznik geigera/dozymetr ze starego schematu z sieci, a właściwie ze schematu kitu.
Przeszukiwałem w necie gdzie można takie coś kupić i klops, nie ma w sprzedaży
Więc kupiłem potrzebne części, żeby samemu zlutować od podstaw i jakiś możliwy pcb.
Martwi mnie tylko slaby zakres urządzenia: od 0,5 uSv do 5 uSv.
Na schemacie jest zawarty przełącznik obrotowy podwójny 4-o pozycyjny.
Pierwsze położenie przełącznika to "Off", drugie to "baterry test", trzecie to zakres 0,5uSv/h , czwarte to zakres 5 uSv/h
Stad pytanie, jak zwiększyć wartość pomiaru? Na pewno dobór rezystorków itp. oraz przełącznik podwójny obrotowy np 8-o pozycyjny.
Sam nie chce przekombinować.
Generalnie wolę dozymetr analogowy, zwykły mikroamperomierz i brzęczyk.
Z wyświetlaczami byłoby za dużo bajerów.
Załączam schemat, może któryś kolega forumowicz będzie miał pomysł.
Być może koledzy forumowicze mają schemat jakiegoś prostego, kieszonkowego dozymetru ze zwykłym miernikiem wychyłowym i brzęczykiem.
Będę wdzięczny.