logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zregenerować kartridż Canon IP1600? Wątpliwości co do tuszu

nowick 04 Maj 2006 17:21 2838 10
REKLAMA
  • #1 2591418
    nowick
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    piszę tu, bo w dziale "drukowanie" nikt nie odpowiedział, w całym forum nie ma odpowiedzi na moje poniższe 3 pytania, a w opisie regeneracji kartridży do drukarki canon ip1600 który znalazłem poprzez google równiez nie ma odpowiedzi na poniższe 3 pytania:

Tusz mi się w drukarce kończy i chcę go uzupełnić, mam opis jak to robić jednak nie ma w nim wszystkich wiadomości - chodzi o tusz czarny - zdjąłem górną część pojemnika i wewnątrz jest biała gąbka z 3 czarnymi od tuszu dziurkami rozlokowanymi tak:

• •

nabrałęm nowy tusz do strzykawki z igłą i teraz pytania:

1. mam wbić igłę tylko do jednej czarnej dziurki w tej gąbce czy do 3 - jeśli do jednej to do której?

2. Jak głęboko trzeba wbić igłę - do samego dna, do połowy gąbki ???

3. Mam opis ile trzeba wstrzyknąć tuszu, ale jeszcze trochę tuszu w pojemniczku mam - więc skąd będę wiedział czy więcej już nie wstrzykiwać tuszu - że już wystarczy - tusz zacznie wypływać na górę gąbki czy co ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2591448
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    1. Wbijasz do dziurki w której są ślady czarnego tuszu, akurat nie mam tego modelu, więc sprawdz najpierw jakimś papierkiem czy to co widzisz jest na 100% czarne, nieraz tusz jest tak stężony, że inne kolory wyglądają jak czarny. Jeśli są 3 z czarnym to wydaje mi się, że to obojętne w który wlejesz...
    2. Wbijasz do połowy gąbki.
    3. Wstrzykujesz tusz do momentu w którym zobaczysz, że w otworze pojawia się ciecz. (Możesz też wstrzknąć mniej, wtedy po prostu pojemnik nie będzie pełny.)
    I nie wsadzaj pojemnika z tuszem odrazu do drukarki, najpierw zobacz czy nic się nie wylewa itd. Musisz też uważać na głowicę, jeśli zaschnie to trzeba ją przeczyścić, zazwyczaj do zestawów napełniajacych dają specjalny płyn - rozpuszczalnik.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2591475
    nowick
    Poziom 13  
    o dzięki - w takim razie wstrzyknę do tej dziurki co u mnie na rysunku jest najniżej
  • REKLAMA
  • #5 2591486
    nowick
    Poziom 13  
    bigolsen dzięki za próbę pomocy, ale mój kartridż jest zupełnie ale to zupełnie inny
  • #6 2591487
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Igła nie do polowy TYLKO DO DNA i napełniać BARDZO powoli. Nie wtłoczyć powietrza.
  • #7 2591490
    nowick
    Poziom 13  
    igła do dna ? oldking a jest różnica w którą z tych 3 dziurek ja wbiję???
  • REKLAMA
  • #8 2591493
    OMAN
    Poziom 24  
    Nic nie trzeba wbijać do dna, tusz ma wsiąkać w gąbkę. Moge przesłać zdjęcie instrukcji do napełniana kartdridża i jest tam wyraźnie napisane, że igłe należy wbić do połowy długości.
  • #10 2591579
    nowick
    Poziom 13  
    no to tę instrukcję ja właśnie mam tlyko, że w niej nie ma odpowiedzi na moje 3 pytania
  • #11 2591603
    OMAN
    Poziom 24  
    Na podanej stronie jest możliwość zadawania pytań, zadaj tam te pytania, Ty się upewnisz, a inni na przyszłość będą mogli skorzystać.
    Temat chyba można zamknąć.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowej regeneracji kartridża z czarnym tuszem do drukarki Canon IP1600. Kluczowe pytania dotyczą: wyboru odpowiedniej dziurki w gąbce do wstrzyknięcia tuszu (spośród trzech czarnych otworów), głębokości wbicia igły oraz objętości tuszu do wstrzyknięcia. Zalecenia wskazują, że igłę należy wprowadzić do jednej z dziurek z widocznymi śladami czarnego tuszu, najlepiej do połowy głębokości gąbki, aby tusz mógł wsiąkać. Tusz wstrzykuje się powoli do momentu pojawienia się cieczy w otworze, co sygnalizuje napełnienie. Niektórzy sugerują wbicie igły do dna gąbki, jednak przeważa opinia o połowie głębokości. Po napełnieniu kartridża należy sprawdzić, czy nie wycieka tusz, zanim umieści się go w drukarce. Wskazano również na konieczność ostrożności z głowicą drukującą, która może wymagać czyszczenia specjalnym rozpuszczalnikiem do zestawów napełniających. Podane linki do instrukcji regeneracji nie odpowiadają na wszystkie pytania, a użytkownikom zaleca się zadawanie pytań na dedykowanych stronach regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA