logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kondensatory w Jawie 350 TS 6V szybko się psują?

Sylwek_666 08 Maj 2006 07:45 5946 24
REKLAMA
  • #1 2603664
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam.

Wymienilem w Jawie 350 ts drugi juz kondensator (elektryka 6v, pradnica) i padl, tzn znowu iskrzy na stykach, od czego moze sie psuc kondensator? :cry:
    (regulator w porzadku raczej bo ladowanie jest i zarowek nie pali)

serdecznie pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2603673
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    Od przepięć- jak jest kiepski- ( nie przeznaczony specjalnie do tego celu) to nie wytrzyma długo. NAjlepiej dać tam kondensator na wiele wyższe napięcie i nie elektrolityczny.
    Pozdr.J.
  • #3 2603752
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    jakich przepiec jak je zlikwidowac? nie elektrolityczny to taki co ma w srodku zwijane folie bo takie wlasnie zakladalem
  • Pomocny post
    #4 2603771
    adamjur1
    Poziom 42  
    Od likwidowania tych przepięć (powstających od iskrzących styków) jest m in tenkondensator. Jedyna rada dać takiej samej pojemności tylko n awyższe napięcie ( np 350 V)
    Pozdr.J.
    ps ten z "folią" jest dobry....
  • #5 2604013
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Dzieki. Czyli im wieksze napiecie kondensatora tym lepiej ale czy przez to nie oslabnie iskra na swiecy?
  • #6 2604212
    adamjur1
    Poziom 42  
    NApięcie nie ma nic do jego pojemności - pojemność musi być taka jak w oryginale.
    A tak na marginesie - ten kondesator jest przy aparacie zapłonowym czy przy prądnicy ?
    Pozdr.J.
  • #7 2604579
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    a w jakich jednostkach jest pojemnosc ? bo tak wogole to na kondensatorze nie bylo nic napisane :(
    jest on na pradnicy - dwa obok siebie
  • Pomocny post
    #8 2604793
    adamjur1
    Poziom 42  
    powinien być w µF ( mikrofarady) pojemość ok 0,5 do 2µ
    Sciągnij z elektrody instrukcję sewisową lub schemat tego "odkurzacza"
    i tam wszystko będzie.
    Pozdr.J.
    PS sorry na elektrodzie nie ma ale znajdziesz coś tu
    http://arecki113.republika.pl/
  • REKLAMA
  • #9 2604888
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    dzieki ! :)
    na poczcie czeka paczuszka kondenstatory specjalnie dla Jawy, mozna po czyms poznac czy sa one elektrolityczne jakies znaki ? jeszcze raz dziex :D
  • #10 2604999
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    Ocena: 124
    kondensator elektrolityczny ma oznaczona biegunowosc: +/-
  • REKLAMA
  • #11 2605609
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    witam!
    sprawdz czy płytka zapłonu jest równa!przerywacze pracując powinny dolegać do kowadełka równo,jeden u ciebie nie dolega równo,lecz częściowo-stąd przebicia i uszkodzenia kondensatora,(przerabiałem zjawy 10 lat temu)najlepiej nowa płytka
    napisz ktury kondensator ciągle pada-na podstawie czy ten drugi
    pozdro
    motocyklista
  • #12 2605832
    adamjur1
    Poziom 42  
    No widzę że wreszczie odezwali się fachowcy od motorów- mogę przejść na stanowisko obserwatora tematu.......
    Pozdr.J.
    Ps z pobieżnej analizy dostępnych schematów wygląda że klasyczny zapłon ma w tym motorze dwa przerywacze i dwie cewki zapłonowe i dwa kondensatory. I wyczytałem jeszcze że ma alternator a nie prądnicę.....
  • #13 2607138
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    przygladalem sie temu iskrzeniu z wylaczonym swiatlem w nocy i zauwazylem ze tak naprawde dwa iskrza - nowe kondensatory, iskra jest za kazdym razem na przerywaczach ale baaardzo malutka co jakis dluzszy czas przeskoczy wieksza czy to normalne??

ps. moj model 634 rok 83 ma jeszcze pradnice z komutatorem bez prostownika 6v. I zgadza sie sa dwie cewki i dwa kondensatory. Wczoraj zauwazylem ze na cewce tez przeskakuje iskra przy srubce mocujacej jeden z kabelkow :|

sprawdze te nierownosci stykow czy to to

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 2607164
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Trochę marnie kiedy dordztwem zajmują się ludzie nie mający z zagadnieniem zbyt wiele do czynienia. Ale to chyba nasz specyfika , że jeśli nie potrafisz zrobić to doradzaj innym. Z tym pojazdem miałem do czynienia dawno temu ale coś jeszcze pamiętam. A więc po pierwsze po czym wnioskujesz, że te kondensatory są uszkodzone (czy mierzyłeś ich parametry)? Przecież każdy przerywacz będzie iskrzył a pytanie ile. Mam nadzieję, że przerwę na przerywaczach ustawiłeś odpowiednią. Duża przerwa jest także przyczyną wzrostu iskrzenia. Kondensatory są przeznaczone do układów zapłonowych i charakteryzują się odpowiednim napieciem i pojemnością więc zbyt wiele nie wykombinujesz. Generalnie to zadbaj o stan zestawu przerywaczy bowiem tutaj kryją się niespodzianki miedzy innymi w postacji przebić np na tulekach izolacyjnych. Także kształt styków ma znaczenie tj powierzchnie kontaktowe powinny być wypukłe. Jeśli chcesz dogłębnie poznać stan instalacji to zafuduj sobie oscyloskop i dowiesz się więcej. Tylko czy warto?
    Trochę może przesadziłem z tą wypukłością lecz chodziło o to, że nie powinno być gnizd wypaleń iskrowych co się często zdarza. Stąd moje dążenia zawsze do lekkiej wypukłości, która i tak zniknie. Teoria mówi oczywiście o płaskości i równoległości. Ale sam fakt, że młoteczek obraca się dokoła osi czyni, iż chwilę po rozwarciu brak równoległości. W Jawie i to 350 z racji symetrii przerywaczy i małej przerwie faktycznie trudno jest utrzymać poprawny stan zapłonu
    Nie rozumem jakim cudem może powstawać iskra przy cewce. Czy jest to marne połączenie przewodu? Jeśli tak to na co czekasz?
  • #15 2607185
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    przerywacze przebic nie maja bo badalem miernikiem, a co do tych powierzchni ze maja byc wypukle to czy napewno? zawsze bylem przekonany ze maja byc plaskie i sie idealnie stykac ale moze sie myle chociaz.... :|
    To ze kondensator byl zepsuty wywnioskowalem po tym ze motorek jezdzil paredziesiat kilometrow a teraz znowu nie spala calej mieszanki i dymi z lekka, szukalem przyczyn i zobaczylem ze jest iskrzenie na przerywaczu ale musze jeszcze cewki wymienic.

tematy w tej Jawie typu simmeringi nieszczelne, bicie walu, pierscienie, tloki, gaznik przerabialem i jestem pewny ze to cos z elektryka - moim zdaniem iskra jest za slaba i czasem zanika :(
  • Pomocny post
    #16 2607231
    adamjur1
    Poziom 42  
    Iskra przy cewce może powstawać z kilku powodów
    1. Najbardziej prawdopodobny- luźny styk po stronie niskiej- iskrzenie powoduje przepięcia na tej stronie i stąd przeskoki iskier( cewka po strone niskonapięciowej tez ma przecież indukcyjność )
    2. Stan przewodów wysokiego napiecia ( od cewek do świec ) jak są kiepskie to tam też mogą przeskakiwać.
    Oba zdarzenia powinny skutkować nierówną pracą silnika
    Pozdr.J.
  • #17 2607309
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    a gdzie w cewce jest strona niskonapieciowa (typowe oznaczenia maja 1, 15).. a gdzie bedzie widoczna iskra jezeli przewod wysokiego napiecia bedzie zly ??

goraca pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 2607389
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cewka ma zacisk masy ( czasem nie wyprowadzony, jest nim masa cewki i łączy się przez mocowanie. Wyjscie wysoko napięciowe to specjalnej konstrukcji gniazdo dla przewodu wysokonapięciowego zapłonowego ( tego który idzie do świecy) zacisk niskonapięciowy ( ten od przerywacza) powinien byc śrubowy. Jeżeli masz jeszcze jeden to może być zacisk masy. Na nim łączą się drugie konce uzwojeń nisko i wysokonapięciowych.
    Przewód wysokonapięciowy, jak nie widać objawów zestarzenia się ( popekana izolacja, okopcenia) trudno jest zdiagnozować, chyba tylko na przejście ( omomierzem) Objawem jego uszkodzeń są np przeskoki iskry wewnatrz cewki, na wierzchu cewki po izolacji lub ( bardzo rzadko) prawie świecenie przewodu w czasie pracy silnika ( wdoczne po ciemku) Objawy w silniku to nierównomierna praca ( przerywanie jednego cylindra) lub jego niepełne spalanie. ale to powinno byc widoczne na świecy- będdzie okopcona lub mokra od paliwa.
    Pozdr.J.
  • #19 2611124
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    350-tka jest bardzo czuła na stan zapłonu:punkt pracy,łożysko od strony prądnicy,stan krzywki i wirnika,a nawet końcówki wału.nie pamiętam jaka powinna być przerwa na przerywaczach,jednak na kazdym musi byc równa,styki równoległe(ktos pisał o wypukłych!sic!)
    cięzko pali,kopci-raczej wina silnika-2 takt,jak padnie przegroda takie ma objawy-przepycha mieszanke miedzy karterami+uszkodzony simering od strony sprzegła,
    zapłon w tym motorku to jego pięta achillesowa,na jakim jeżdzisz oleju?dawno robiłes kapitalke?
  • #20 2611272
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    adamjur1 napisał:
    powinien być w µF ( mikrofarady) pojemość ok 0,5 do 2µ
    Sciągnij z elektrody instrukcję sewisową lub schemat tego "odkurzacza"
    i tam wszystko będzie.
    Pozdr.J.
    PS sorry na elektrodzie nie ma ale znajdziesz coś tu
    http://arecki113.republika.pl/

Na pewno nie takie wartosci pojemnosci co podałes. Powinne byc 220nF a nie 2uF:D. Do jawy mozna zastosowac kondensatory uzywane w maluchu o pojemności 250nF. Trzeba tylko obciac blaszkę słuzącą do przykręcenia kondensatora bo w jawie są inaczej montowane.
  • #21 2611461
    adamjur1
    Poziom 42  
    Sorry za nieścisłość w wartośc kondensatora, ostatni raz z takim "klasycznym" zapłonem z 15 lat temu przy maluchu......
    Pozdr.J.
  • #22 2613902
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    kondenstatory od malucha maja wieksza pojemnosc nie bedzie to przeszkadzalo?
    Teraz pojawil sie inny problem nie wiem czy zwiazany z wymiana kond. ale chyba niemozliwe. Otoz jak zwiekszam obroty lampka ladowania zaczyna szybko migac, po wejsciu na jeszcze wyzsze pali sie prawie caly czas, wczesniej tak nie bylo.. ;( pewnie szukac winy w regulatorze co sie moglo uszkodzic?

pozdrawiam
  • #23 2613925
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    No cóż stały problem tych pojazdów. Tą prądnicę ciężko zmusić do pracy przez dłuższy czas bez ingerencji. Jeśli stan komutarora i szczotek poprawny to warto pomysleć o elektronicznym regulatorze. Słyszałem, że modyfikowano cały układ elektryczny przez zamontowanie alternatora. Ale sporo roboty mechanicznej i trzeba dużego samozaparcia.
    Jak widać każdy ma swoje doświadczenia w sprawie. Nie mam dokumentacji więc problem ze sprawdzeniem. amiętam jednak kiedy nie mogłem sobie poradzić właśnie z iskrzeniem na przerywaczu otrzymałem informacje o wartości przerwy. Była bardzo mała i pokusiłem sie o sprawdzenie w dokumentacji. Okazało się , że była to prawda. Po zastosowaniu tej małej przerwy okazało się , że problem znikł. Chodzi mi po głowie, iż była to wartość rzędu 0,1 mm. A informacja aby nie przjmować się iskrzeniem jest zwodna. Właśnie to spowoduje szybkie wypalanie styków (wklęsłe powierzchnie) i zawodność.
  • #24 2613956
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Z jawami to jest tak dobre świece i jaknajwiększa przerwa na stykach około 0.7mm. A iskrzeniem na stykach tak bardzo się nie przejmuj jeszcze nie spodkałem jawy która by wogule nie iskrzyła a jeżdziły dobrze. Kondensatory
    jak są orgialne od tego motoru też nie powinny się psuć. Dla przykładu kiedyś jak jeszcze miałem jawe50 zmieniłem kondensator na samochodowy (zeby silnik lepiej chodził:D tak wtedy myślałem) po dwóch tygodniach musiałem go wymienić bo motor tak przerywał że sie nie dało jeżdzić a na orginalnym jeżdziłem póżniej 5 lat.
  • #25 2614031
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Kilka lat temu zrobiłem układ zapłonowy do trabanta na tranzystorach BU 508 .Zamontowałem przełącznik do przełączenia na zapłon klasyczny i tranzystorowy.Przez przerywacze płynął prąd potrzebny tylko do sterowania tranzystorów i wynosił ok 0,3 A.Jeśli masz trochę zacięcia to może warto przebudować zapłon w twojej jawie.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Kondensatory w Jawie 350 TS 6V często ulegają uszkodzeniu z powodu przepięć powstających na stykach przerywaczy zapłonu, które mogą być spowodowane nierównym lub niewłaściwym kontaktem styków (np. styki powinny być równe i wypukłe, aby zapobiegać przebiciom). Zaleca się stosowanie kondensatorów o tej samej pojemności co oryginał, ale o wyższym napięciu znamionowym (np. 350 V) i nieelektrolitycznych, aby zwiększyć trwałość. Pojemność kondensatorów powinna wynosić około 220-250 nF (nanofaradów), a nie mikrofaradów, jak czasem błędnie podawano. Kondensatory elektrolityczne mają oznaczoną biegunowość (+/-), co odróżnia je od kondensatorów foliowych. Problemy z iskrzeniem mogą także wynikać z luźnych styków po stronie niskonapięciowej cewki zapłonowej lub uszkodzonych przewodów wysokiego napięcia, co powoduje nierówną pracę silnika i słabą iskrę. Warto sprawdzić stan płytki zapłonu, przerywaczy, szczotek i komutatora prądnicy, gdyż ich zużycie wpływa na jakość zapłonu. W przypadku problemów z ładowaniem i migającą lampką, przyczyną może być regulator napięcia lub stan prądnicy. Niektórzy użytkownicy sugerują modernizację układu zapłonowego na elektroniczny lub wymianę prądnicy na alternator, co jednak wymaga znacznej ingerencji mechanicznej. Warto również zwrócić uwagę na prawidłową przerwę na stykach przerywaczy (około 0,1 do 0,7 mm) oraz na jakość świec zapłonowych i oleju silnikowego, gdyż te elementy wpływają na pracę silnika dwusuwowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA