logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować firmware nagrywarki DVD TS-L532A w Acer Aspire 1363 WLMi?

Talibanczyk 09 Maj 2006 14:26 4955 8
REKLAMA
  • #1 2608173
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam mam problem i nie maly z firmwarem do DVD-RW TS-L532A.

Chodzi o to iz po sciagnieciu ze strony samsunga programu do Liveupdate-u program pokazuje mi ze ten model nie jest obslugiwany - a wszystkie znaki na morzu i ladzie wskazuja ze to wlasnie ten model <Everest czy tez program do wymiany firmwaer-u >.
    Ta nagrywarka znajduje sie w laptopiku ACER Aspire 1363 WLMi

Dodano po 2 [minuty]:

To jest ten model - tylko jak tu zrobic Update:/

http://www.pcwelt.de/tests/hardware-tests/notebooks/106571/index.html

Albo gdzie znalezc bios w wersji binarnej *.BIN ???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2611904
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    dzieki ale nic nie pasuje:/ przynajmniej nie moge znalezc:/
  • REKLAMA
  • #5 2618610
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    Na tym linku było cosik takiego
    http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=119677&page=3

Moderowany przez jankolo:

Plików dostępnych za darmo w Internecie nie zamiesza się na Forum. A już pobieranie za nie prowizji jest wyjątkowo nieetyczne. Link do pliku jest podany na stronie wskazanej przez kolegę. Na wszelki wypadek podaje ten lik bezpośrednio http://www.dvdrteszt.hu/TS-L532A_SB01.zip
    Załącznik z forum usuwam

• #6 2625056
    Slawek_Killer
    Poziom 12  
    Witam, poszukaj na www.cdrinfo.pl
  • REKLAMA
  • #8 4763888
    miszko
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Wiem, odświeżam, ale chce tylko wyrazić swoje zdanie.

Otóż ta nagrywarka ma duże problemy z kalibracją lasera.
    To znaczy, im starsza, więciej płytek wypalonych tym gorzej.

Wpierw przyszły próby wgrania softu, SH01 troche pomógł.
    Nagrywało tak z 3-4 miesiące płytki ok, a później już wybiórczo.
    Na lini mety zostały się już tylko Verbatimy rw+ i Benq rw+.
    Nic innego nie nagrywało poprawnie.

Najgorsze jest to, że nagrywarka niby wypalała płytke.
    Wszystko elegancko się kończyło, jednak już nie szło odczytać.

CD nagrywa ok dalej.
    Soft ze strony powyżej też nic nie pomógł.
    Toshiba + Samusng = kiszka.
  • #9 4815620
    rosario1
    Poziom 2  
    Mam taką nagrywarkę w laptopie Zepto. Od pewnego czasu raz widzi, raz nie widzi płyty DVD. Tak jest nawet z tą sama płytą. Z CD nie ma żadnych problemów.
    Czy wymiana firmware coś może poradzić?
    Jeśli nie to mam pytanie co do jej zamienników, czy ogólnie dostępne nagrywarki są z nią zamienne, czy są jakieś ogranicznia montażowe?

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, a napęd jest mi potrzebny głównie do odtwarzania płyt DVD, więc nawet wymiana nagrywarki na combo by mi wysterczyła. Jednak nie chcę rozpruwać laptopa nie mając innego napędu na wymianę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy aktualizacji firmware nagrywarki DVD-RW model TS-L532A zainstalowanej w laptopie Acer Aspire 1363 WLMi. Oficjalny program Liveupdate Samsunga nie rozpoznaje tego modelu, mimo że jest to właściwy napęd. Użytkownicy wskazują na dostępność alternatywnych źródeł firmware i narzędzi do aktualizacji, takich jak fora rpc1.org oraz strony z oprogramowaniem do modyfikacji firmware. Znaleziono również pliki BIOS w formacie binarnym (*.BIN) na dedykowanych stronach. W dyskusji pojawia się informacja o problemach z kalibracją lasera w tym modelu, co powoduje pogarszającą się jakość nagrywania wraz z użytkowaniem, mimo aktualizacji firmware (np. wersja SH01). Niektóre płyty, takie jak Verbatim RW+ i Benq RW+, są lepiej obsługiwane. Wymiana firmware nie zawsze rozwiązuje problemy z odczytem nagranych płyt. Pojawiły się także pytania o kompatybilność i zamienniki napędu TS-L532A w laptopach, zwłaszcza w kontekście wymiany na napędy combo lub inne modele, z uwzględnieniem ograniczeń montażowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA