logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop DT516A - niestabilna linia i przegrzewanie się KD502

micho a 10 Maj 2006 13:24 3575 9
REKLAMA
  • #1 2611498
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Witam.
    Kupiłem ten oscyloskop i mam liczne problemy. Najważniejszy to:
    - robie tak, wciskam ten przełacznik od 0 gałka ze strzałkami góra dól, ustawiam linie na środku i teraz jest problem ........
    - linia jest niestabilna tzn. lekko pomryguje i rozjaśnia się i ściemnia lekko, bardzo to denerwuje
    Wcześniej miałem kr7010 i była stabilna i jednolita, czasem było trzeba focusem wyregulować.
    Tu regulacje, ani focusem ani intensivity ani astig nic nie pomagaja, tzn. w bardzo niewielkim zakresie (focus i astig intensivity nic nie zmienia).
    Dodatkowo to pomrygiwanie jest w rytm takiego gwizdania ze środk(przetwotnica WN ?)gwiżdzie nieregularnie takimi piskami i w rytm tego lekko głupieje linia.
    Rozkręcałem go, w środku są 3 kd502, nad nimi po 10 min pracy można jajka smażyć są tak gorące że aż śmierdzi z oscyloskopu i obudowy górnej nie da sie dotknąc. Nie wiem czyt dam rade to naprawić ? błahostka typu brudny potencjometr czy raczej przetwornica WN ?
    Z góry dzięki za pomoc.

Czy ma ktoś może instrukcje obsługi bo albo ja sie gubie albo ten oscyloskop jest rozwalony :( odkształca prostokąt z kalibratora bo górna połowka lekko zjeżdza w dól i nie da sie uzyskać stabilnego stojącego w miejscu przebiegu). Czasem przy przełaczaniu przełacznikiem podstawy czasu gubi przebieg (pusto na ekranie) pomaga pokręcenie lewo prawo potencjometrem takim dużym w podstawie czasu (trigger chyba) i dopiero wtedy jest przebieg z powrotem. Zimny lut/brudny potencjometr ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2611650
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Mam pełną dokumentację do tego sprzętu - info na Pw.
    Jeśli chodzi o Twoje problemy to klasyka w naszych oscyloskopach.
    Standardowo należy zacząć od przesmarowania wszystkich potencjometrów, przełączników Y i podstawy czasu. Potem należy zdjąć z lampy złącza Y i X, podoginać blaszki i założyć na lampę. Następny krok to sprawdzenie zimnych lutów, złącz i wzrokowa "inspekcja" elementów.
    Potem trzeba wygrzać oscyloskop i ustawić napięcia w zasilaczu.
    Dopiero potem należy zacząć poszukiwać ewentualne usterki.
    :)
  • REKLAMA
  • #3 2632891
    micho a
    Poziom 35  
    witam 5 raz pisze odpowiedz do tego tematu i jak 5 raz przepadnie to dostane ataku :D:D:D

ma ktoś ten oscyloskop w 100% sprawny ?? by mi pomogł bo u mnie na płytce zasilacza (tam gdzi jest trafko WN i obok taka płytka z kobndensatorami 0,0015uF/2500v ) jeden kondensator jest jedna nózka do masy a druga wisi w powietrzu ..............

pisze przy niej +1900v i jest do niczego nie podłaczona a ślady wskazują że była do czegoś podpięta ...tylko nie wiem do czego ..............

w dodatku na trafku WN są diody chyba od powielacza i według miernika to one nie działaja :lol: tzn nie ma przejścia

ale lampa świeci nie działa jasnośc tylko że (potencjometr jest ok

ile tam wynosi anodowe około ??

Moderowany przez oldboy:

Regulamin

• #4 2633777
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    micho a napisał:
    witam 5 raz pisze odpowiedz do tego tematu i jak 5 raz przepadnie to dostane ataku :D:D:D

Poprawiłem pisownię pierwszego postu ale nie mam zamiaru robić to każdorazowo. Użytkownik ma obowiązek stosowania poprawnej pisownii, jeżeli nie stosuje się do tych wymagań to posty będą usuwane.
    Temat zamykam, jeżeli otrzymam obietnicę poprawy, otworzę ponownie.

Ps. Na prośbę użytkownika temat otwieram (18-05-2006 g.18:25)
  • #5 2638756
    micho a
    Poziom 35  
    Witam!
    Z moich wstępnych oględzin wynika, że uszkodzony jest powielacz napięcia anodowego. Dostałem kilka schematów powielaczy WN z róznych oscyloskopów od kolegi wzagra (wielkie dzięki) i po przejrzeniu stwierdzam, że mój jest jakiś dziwny.W kązdym powielaczu jest do ostatniej diody (tej z której idzie kabel WN do napięcia anodowego) jest dołączony kondensator i kabel WN. U mnie natomiast jest dołaczony tylko kabel WN :D. Teraz interpretując to na chłopski rozum to skoro nie ma kondensatora to powielacz daje za małe napięcie (dobrze myśle??).
    Czy stąd sie bierze, że nie działa regulacja jasności ?
  • REKLAMA
  • #7 2643541
    micho a
    Poziom 35  
    Witam
    Z racji iż trafa nie ugryze nie mam ani grosza już, to skazuje go na straty :(.Działa jak działa i tyle coś tam działa, badałem nim wczoraj generator Colpittsa 20Mhz, generator Hartleya, zasilacz jeden no i do czegoś tam sie nadaje :D
    Można obejrzeć przebieg, da sie go zatrzymać w miejscu, zwężyć, rozszerzyć, jest trroszke niestabilny (lata koło 1-2mm lewo prawo ) ale można spokojnie odczytać amplitude i cżestotliwośc :D:D
    Wniosek: nie jest tak żle do audio powinien sie nadać na moim poziomi(sprawdzić kiedy przesterowywuje obejrzeć kształt przebiegu zmierzyć F).
    Nie wiem jak będzie pracował z prostokątem, jutro obejrze sobie sygnał z komputerowego generatora z ciekawości, ponieważ przebieg z kalibratora wygląda fatalnie (strasznie lata góra dól nie da sie odczytać amplitudy za nic :()

Mam jeszcze 1 pytanie :D
    Mógłby mi ktoś podać liczby jakie są na podstawie czasu od lewej do prawej ? U mnie na gałce od podstawy czasu wszystko wymazane i nie moge częstotliwości odczytać :D Wiem, że bez kalibracji bład pomiaru może być duży, ale mnie wystarczy :D
    Z dwojga złego jak mam go sprzedać za 100 jako uszkodzony to wole niech pracuje tak jak jest :D Na trafo też nie mam ...
    Na razie zaczyna na siebie zarabiać badaniem przejściówek itd więc nie jest żle :P:

Pozdrawiam

UPDATE
    To miejsce opisane +1900V przy kondensatorze 0,0015uF/2500v podłaczonym 2 nózka do masy zostawić niepodłaczone?
  • REKLAMA
  • #9 2646418
    micho a
    Poziom 35  
    Witam!
    Dzięki rubens za schemat, jeden problem już mniej (kond 15nF 2500v podłaczony do wyjścia anodowego był odlutowany, dolutowałem i działa jasnośc :D:D)
    Teraz walcze z kiwającym sie przebiegiem prostokątnym z kalibratora(znowu wina leży w WN bo zależnie od ustawienia gałki astig przebieg zwiększa lub zmniejsza amplitude w rytm tej nierównej pracy przetwornicy )...
    No i nadal nie mam opisanej gałki podstawy czasu i nie moge mierzyć częstotliwości :D:D
  • #10 17008604
    Stanbi
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Tak dla informacji dodam, że napięcie anodowe dla lampy oscyloskopowej B13S13 w tym oscyloskopie wynosi + 1900V a reguluje się je potencjometrem napięcia 70 V na płytce zasilaczy Z1.
    Należy następnie sprawdzić napięcie katodowe -1850, reguluje się je potencjometrem Pr1201

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z oscyloskopem DT516A obejmują niestabilną, migającą linię na ekranie oraz nadmierne przegrzewanie się tranzystorów KD502 w układzie zasilania wysokiego napięcia (WN). Migotanie linii jest zsynchronizowane z nieregularnym gwizdaniem przetwornicy WN. Regulacje potencjometrów focus, intensity i astigmatyzmu nie przynoszą znaczącej poprawy. Wskazano na konieczność przesmarowania potencjometrów i przełączników, sprawdzenia zimnych lutów oraz wygrzania oscyloskopu i ustawienia napięć zasilacza. Uszkodzenie powielacza napięcia anodowego zostało potwierdzone, głównie brak podłączonego kondensatora 15nF/2500V przy ostatniej diodzie powielacza, co skutkowało niskim napięciem anodowym i brakiem regulacji jasności. Po dolutowaniu kondensatora jasność została przywrócona. Częstą usterką jest również uszkodzone transformator WN, który powoduje niestabilność przebiegów i problemy z napięciem anodowym około +1900V. Napięcie anodowe reguluje potencjometr na płytce zasilacza, a napięcie katodowe około -1850V. Pomimo usterek oscyloskop działa częściowo, umożliwiając obserwację sygnałów audio i pomiary częstotliwości, choć z pewną niestabilnością przebiegów. Brak opisów na gałce podstawy czasu utrudnia dokładne pomiary częstotliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA