logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja głośników Tonsil GD 20/20 15ohm - wpływ na parametry i łączenie

george07 12 Maj 2006 11:18 1082 7
REKLAMA
  • #1 2617709
    george07
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Posiadam 4 głosniki tonsila gd 20/20 15ohm niestety dwa są uszkodzone - wszystko do wymiany. Chciałem na nich zrobić kolumy 8ohm łącząc po dwa równolegle. Moje pytanie jest nastepujące czy można regenerować te dwa głosniki i połączyc je w kompletach jeden regenerowany drugi oryginalny? jak na parametry głosnika wpłynie taka regeneracja bo trudno kupić oryginalne podzespoły do tych głosników - sztywna membrana a obecnie można kupić raczej tylko na zawieszeniu na piance lub gumie? gdzie kupić cewki do głosników 15ohm? A może poszukiwać oryginalnych głosników tonsila? pozdarawiam
  • REKLAMA
  • #2 2617762
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    w pabelu nie mają zawieszenia sztywnego? chyba widziałem do tonsili sztywne zawieszenia, nie wiem czy znajdzie sie taki wymiar, ale chyba tak...
  • REKLAMA
  • #3 2617980
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    www.umifon.pl
  • #4 2618056
    george07
    Poziom 13  
    tak do końca to nie wiem czy to jest sztywne zawieszenie ale nie ma resora górnego z gumy czy pianki tylko jest przetłoczenie membrany.
  • REKLAMA
  • #5 2630404
    george07
    Poziom 13  
    witam ponownie ! czy do naprawy głosników tonsila można stosować elementy STX chodzi mi głównie o cewki bo stx podaje średnice 27 mm a tonsil w specyfikacji 25 mm. pozdrawiam
  • #6 2631319
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    a więc zmierz cewkę sówmiarką.

A kolega zalożyciel tego temata niech zajży na alegro, wpisze membrana etradowa, albo w przedmiotach użytkoniaka maxim88.
    SzukaJ TO NiE BolI!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2631450
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    słuchaj głosniki możesz zregenerować. ale czy opłaca się 20 watt mocy. same membrany z przesyłką bedą kosztować ok 50 zł tonsila. poszukaj na allegro czy raczej nie opłaca ci sie kupić 2 gosnikilów za 50 zł. ewentualnie moszesz sprzedać te 2 uszkodzone (może ktos kupi) i napewno sobie zakupisz dobre głośniki. a co do naprawy to sa ludzie ktorzy robią dobrze głośniki ale nigdy one nie są takie jak były na poczatku zwłaszcza po wymianie cewki. Jeżeli nie chcesz sie bawić w wymiane i regenerację to polecam użytkownika DSPEAKER który robi to naprawdę solidnie!
  • #8 2633675
    george07
    Poziom 13  
    Witam! Doszedłem do wniosku że nie ma większego sensu regeneracja dwóch głosików ponieważ nie wiadomo jak po regeneracji sie zachowają te nie regenerowane jeśli by sie okazało że są też do naprawy to cała sprawa traci sens lepiej kupić dwa o większej mocy nowe. Do jednego z przedmówców - krytykanta, skoro kolega jest taki sprytny to może wie jaką średnice podaje producent wewnętrzną, zewnętrzną cewki a gdzie jest grubość uzwojenia, dlatego zadałem pytanie czy cewki stx pasują do Gd20 tonsila. Forum elektroda jest miejscem gdzie zabiera sie głos w określonej sprawie a nie beszta innych że mieli czelność założyć taki temat. A co do zakupów na allegro to zakupiłem cewki do głośników wysokotonowych tonsila sprzedawca twierdził ża pasują do oryginalnych podałem mu typ głośnika a przysłał mi cewki o innej wysokości karkasu i uzwojenia. Temat uważam za zamknięty. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regeneracji głośników Tonsil GD 20/20 15 ohm, w szczególności wpływu wymiany elementów na parametry oraz możliwości łączenia głośników oryginalnych z regenerowanymi. Poruszono problem braku oryginalnych części, zwłaszcza sztywnych membran, które obecnie są zastępowane zawieszeniami na piance lub gumie. Wskazano, że regeneracja jest możliwa, lecz nie zawsze opłacalna ze względu na koszty i niepewność efektu końcowego, zwłaszcza przy wymianie cewek. Zasugerowano poszukiwanie oryginalnych głośników lub zakup nowych o większej mocy. Poruszono także temat kompatybilności cewek STX o średnicy 27 mm z głośnikami Tonsil, które mają cewki o średnicy 25 mm, co budzi wątpliwości. Wskazano źródła części, takie jak serwis umifon.pl oraz aukcje Allegro, gdzie można znaleźć membrany i cewki, choć często nie są one idealnie dopasowane. Podkreślono, że regeneracja może nie przywrócić pełnych parametrów fabrycznych, a wymiana elementów powinna być wykonana przez specjalistów, np. użytkownika DSPEAKER. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowych głośników zamiast regeneracji uszkodzonych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA